Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Parmigiana

Dodany przez

Ile porcji: 5

Łączny czas przyrzadzenia: 50min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas pieczenia: 30 min.
Czas smażenia: 10 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 5628

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Parmigiana to danie z południowych Włoch. Pyszny, soczysty bakłażan, w pomidorowym sosie, z serem, oraz ziołami to znakomite danie na kolację, lub obiad. Wystarczy podać sałatkę z prostym sosem winegret i wino. Polecam, bo pyszne!

Zdjęcia

<b>Parmigiana</b> to danie z południowych Włoch. Pyszny, soczysty bakłażan, w pomidorowym sosie, z serem, oraz ziołami to znakomite danie na kolację, lub obiad. Wystarczy podać sałatkę z prostym sosem winegret i wino. Polecam, bo pyszne!

Składniki

Jak zrobić Parmigiana?

Bakłażany umyć, odciąć końce i pokroić w plastry. Rozgrzać patelnię grillową i zgrillować plastry bakłażanów z obu stron po 2 minuty.

W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w kostkę. Usmażyć na złoto na oliwie. Dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z sokiem pomidorowym. Przyprawić oregano, tymiankiem, sola i pieprzem.

Mozzarelle porwać na kawałki, a ser żółty i parmezan zetrzeć. W naczyniu żaroodpornym układać warstwę bakłażana, posypywać serem i zalewam sosem, aż do wyczerpania składników, wierzch posypać szczodrze serem, zwłaszcza mozzarellą.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec 30 minut.
Komentarze

Do przepisu na: Parmigiana

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne