Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Pączki z konfiturą różaną

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1039

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Przepis ma już swoje lata ale zawsze wychodzą smaczne.

Zdjęcia

Przepis ma już swoje lata ale zawsze wychodzą smaczne.

Przepis ma już swoje lata ale zawsze wychodzą smaczne.

Składniki

  • mąka 1/2 kg
  • żółtka 10 sztuk
  • cukier kryształ 1/2 - 3/4 szklanki
  • masło 200 g
  • drożdże 50 dag
  • mleko (ciepłe) 1.5 szklanki
  • spirytus 2 łyżki
  • lub ocet 1 łyżka
  • puder do posypania
  • olej do smażenia ok. 1 l
  • konfitura różana 1 słoik

Jak zrobić Pączki z konfiturą różaną?

W miseczce rozmieszać drożdże z 1 łyżką mąki, łyżeczką cukru, dodać 1/2 szklanki mleka i dobrze rozetrzeć. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. 2. Mąkę przesiać, żółtka dzielić od jajek. Do żółtek dodać cukier i połowę cukru waniliowego. Ucierać na parze na puszystą i kremową masę. Podrośnięte drożdże dodać do mąki, dodać też utarte żółtka. Ciasto wyrabiać rękami, dodając tyle ciepłego mleka by ciasto było miękkie, pulchne i sprężyste a nie rzadkie. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wlewać stopniowo rozpuszczone, ciepłe masło i spirytus wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i od miski. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość to z porcji wielkości kurzego jajka robić placuszki, nakładać po porcji konfitur i zlepiać, formując pączki. Układać je na posypanej mąką stolnicy, przykryć ściereczką do wyrośnięcia (ok. 15 minut). W garnku rozgrzać tłuszcz. Do mocno nagrzanego tłuszczu wkładać pączki i smażyć na złoty kolor z obu stron (aby miały białą obrączkę jak te z cukierni trzeba po przewróceniu na drugą stronę przykryć pączki siatką). Wyjmować i układać na talerzu wyłożonym papierowymi serwetkami. Ostudzone posypać cukrem pudrem lub lukrem.
Komentarze

Do przepisu na: Pączki z konfiturą różaną

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne