Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Pączki z konfiturą różaną

Dodany przez

lewewelina23 lewewelina23

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania: 2011-01-14

Wyświetlenia: 999

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Przepis ma już swoje lata ale zawsze wychodzą smaczne.

Zdjęcia

Pączki z konfiturą różaną

Pączki z konfiturą różaną

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

  • mąka 1/2 kg
  • żółtka 10 sztuk
  • cukier kryształ 1/2 - 3/4 szklanki
  • masło 200 g
  • drożdże 50 dag
  • mleko (ciepłe) 1.5 szklanki
  • spirytus 2 łyżki
  • lub ocet 1 łyżka
  • puder do posypania
  • olej do smażenia ok. 1 l
  • konfitura różana 1 słoik

Jak zrobić Pączki z konfiturą różaną?

W miseczce rozmieszać drożdże z 1 łyżką mąki, łyżeczką cukru, dodać 1/2 szklanki mleka i dobrze rozetrzeć. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. 2. Mąkę przesiać, żółtka dzielić od jajek. Do żółtek dodać cukier i połowę cukru waniliowego. Ucierać na parze na puszystą i kremową masę. Podrośnięte drożdże dodać do mąki, dodać też utarte żółtka. Ciasto wyrabiać rękami, dodając tyle ciepłego mleka by ciasto było miękkie, pulchne i sprężyste a nie rzadkie. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wlewać stopniowo rozpuszczone, ciepłe masło i spirytus wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i od miski. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość to z porcji wielkości kurzego jajka robić placuszki, nakładać po porcji konfitur i zlepiać, formując pączki. Układać je na posypanej mąką stolnicy, przykryć ściereczką do wyrośnięcia (ok. 15 minut). W garnku rozgrzać tłuszcz. Do mocno nagrzanego tłuszczu wkładać pączki i smażyć na złoty kolor z obu stron (aby miały białą obrączkę jak te z cukierni trzeba po przewróceniu na drugą stronę przykryć pączki siatką). Wyjmować i układać na talerzu wyłożonym papierowymi serwetkami. Ostudzone posypać cukrem pudrem lub lukrem.
Komentarze

Do przepisu na: Pączki z konfiturą różaną

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-09-18 17:16:54 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

jagodka, tak to przepis na tradycyjne naleśniki, inaczej przepis podstawowy na naleśniki :)
juz dodaję informację o tradycyjnym cieście w opisie :)

2014-09-18 17:12:40 - Dodany przez daktyl - Dodany do przepisu Sos beszamelowy czosnkowy

bernika no jak nie beszamel jak beszamel! to jakbyś wzieła chudsze mleko zamiast pełnotłustego, ponadto dodatek czosnku to już nowa wersja beszamelu ;)
ja jeszcze dodaję sok z cytryny, bo lubie :)
pozdrawiam!

2014-09-18 10:51:07 - Dodany przez !tadeusz - Dodany do przepisu Sos pomidorowy z koncentratu

a ja lubie ten sos pomidorowy z koncentratu do kopytek, zwłaszcza odsmażanych, bo takie są najlepsze

2014-09-18 10:49:56 - Dodany przez !jagodka - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

czy te naleśniki to przepis na ciasto tradycyjne? na lekzje z gotowania mam znaleść przepis na ciasto tradycyjne, prosze o odpowiedz

2014-09-18 10:46:52 - Dodany przez !testownik - Dodany do przepisu Fasolka po bretońsku

mam pytanie - czy wyjdzie fasolka po bretońsku na żeberkach? kiedy i jak dodać żeberka? robić jakąś większą ilość sosu niz do boczku i kiełbasy? lepsza wyjdzie z żeberek świeżych czy wędzonych? a może żeberka ugotować, albo upiec?

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne