Przepis na Pączki nadziewane czekoladą

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
40 m
Czas smażenia:
20 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
16707
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Gordon Ramsay

Delikatne, lekkie jak puch pączki. Ciasto jest doskonałe, a nadzienie to aksamitna, słodka czekolada, która spełnia zachcianki na „coś słodkiego” nawet największych łasuchów.

Przepis z książki Gordona Ramsaya Ultimate cookery course, tłumaczenie autorskie Agatty.

Przepis została opublikowana w dniu: 30.10.2013
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2190 odwiedzających!
Na zdrowie!

Zdjęcia

ciasto

  • cukier puder 50 gram
  • mleko tłuste 150 ml
  • drożdże świeże 15 gram
  • masło 50 gram
  • mąka 320 gram
  • sól 1 szczypta
  • żółtko jaja 2 szt

nadzienie

  • kremówka 250 ml
  • miód 4 łyżki
  • czekolada gorzka 250 gram
  • masło 60 gram

dodatkowo

  • mąka do podsypywania 4 łyżki
  • olej 2 szklanki
  • cukier puder 2 łyżki
  • cynamon 1 łyżeczka

Jak zrobić Pączki nadziewane czekoladą?

Ciasto:
Podgrzać mleko z cukrem. Pokruszyć drożdże do kubka, zalać połową mleka, łyżką mąki i po wymieszaniu odstawić, aby drożdże zapracowały. W pozostałym mleku rozpuścić masło. Przesiać mąkę z solą do miski, dodać żółtka, drożdże i po wymieszaniu mleko z masłem. Mieszać do momentu, aż się składniki dokładnie połączą, a ciasto będzie odstawać od reki. Przykryć i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce.

Nadzienie:
W rondelku podgrzać kremówkę z miodem. Do miski włożyć połamaną na kawałki czekoladę, oraz zimne masło pokrojone na kostki. Wlać wrząca kremówkę do czekolady z masłem i energicznie mieszać, aż powstanie aksamitna masa.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na posypaną mąką stolnice i zagnieść. Rozwałkować na grubość 2 cm i wycinać pączki. Gordon Ramsay proponuje nowy kształt paczka – prostokąty, ale ja nie miałam takich foremek, więc wycinałam klasyczne pączki – koła 🙂

Rozgrzać olej i smażyć po 2-3 pączki, na brązowo z obu stron. Po upieczeniu odkładać na papier kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru oleju. Do szprycy nałożyć nadzienie i nadziewać pączki czekoladą. Przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Podobne przepisy

Pączki nadziewane czekoladą

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-01-12

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Gordon Ramsay

Yorkshire pudding

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2023-01-06

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Gordon Ramsay

Najlepsza jajecznica

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-01-08

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Gordon Ramsay

Hummus z burakiem

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 10 min.

Data dodania: 2014-09-02

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Gordon Ramsay

Galette z imbirem i gruszkami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 55 min.

Data dodania: 2014-09-04

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Ciasta