Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Pączki nadziewane czekoladą

Dodany przez

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas smażenia: 20 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 16341

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Delikatne, lekkie jak puch pączki. Ciasto jest doskonałe, a nadzienie to aksamitna, słodka czekolada, która spełnia zachcianki na "coś słodkiego" nawet największych łasuchów.

Przepis z książki Gordona Ramsaya Ultimate cookery course, tłumaczenie autorskie Agatty.

Zdjęcia

Delikatne, lekkie jak puch pączki. Ciasto jest doskonałe, a nadzienie to aksamitna, słodka czekolada, która spełnia zachcianki na "coś słodkiego" nawet największych łasuchów. <br/><br/>Przepis z książki <b>Gordona Ramsaya</b> <i>Ultimate cookery course</i>, tłumaczenie autorskie Agatty.

Składniki

ciasto

  • cukier puder 50 gram
  • mleko tłuste 150 ml
  • drożdże świeże 15 gram
  • masło 50 gram
  • mąka 320 gram
  • sól 1 szczypta
  • żółtko jaja 2 szt

nadzienie

  • kremówka 250 ml
  • miód 4 łyżki
  • czekolada gorzka 250 gram
  • masło zimna 60 gram

dodatkowo

  • mąka do podsypywania 4 łyżki
  • olej do smażenia 2 szklanki
  • cukier puder 2 łyżki
  • cynamon 1 łyżeczka

Jak zrobić Pączki nadziewane czekoladą?

Ciasto:
Podgrzać mleko z cukrem. Pokruszyć drożdże do kubka, zalać połową mleka, łyżką mąki i po wymieszaniu odstawić, aby drożdże zapracowały. W pozostałym mleku rozpuścić masło. Przesiać mąkę z solą do miski, dodać żółtka, drożdże i po wymieszaniu mleko z masłem. Mieszać do momentu, aż się składniki dokładnie połączą, a ciasto będzie odstawać od reki. Przykryć i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce.

Nadzienie:
W rondelku podgrzać kremówkę z miodem. Do miski włożyć połamaną na kawałki czekoladę, oraz zimne masło pokrojone na kostki. Wlać wrząca kremówkę do czekolady z masłem i energicznie mieszać, aż powstanie aksamitna masa.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na posypaną mąką stolnice i zagnieść. Rozwałkować na grubość 2 cm i wycinać pączki. Gordon Ramsay proponuje nowy kształt paczka - prostokąty, ale ja nie miałam takich foremek, więc wycinałam klasyczne pączki - koła :)

Rozgrzać olej i smażyć po 2-3 pączki, na brązowo z obu stron. Po upieczeniu odkładać na papier kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru oleju. Do szprycy nałożyć nadzienie i nadziewać pączki czekoladą. Przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Komentarze

Do przepisu na: Pączki nadziewane czekoladą

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne