Delikatne, lekkie jak puch pączki. Ciasto jest doskonałe, a nadzienie to aksamitna, słodka czekolada, która spełnia zachcianki na „coś słodkiego” nawet największych łasuchów.
Przepis z książki Gordona Ramsaya Ultimate cookery course, tłumaczenie autorskie Agatty.
Przepis została opublikowana w dniu: 30.10.2013
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2190 odwiedzających!
Na zdrowie!
Ciasto:
Podgrzać mleko z cukrem. Pokruszyć drożdże do kubka, zalać połową mleka, łyżką mąki i po wymieszaniu odstawić, aby drożdże zapracowały. W pozostałym mleku rozpuścić masło. Przesiać mąkę z solą do miski, dodać żółtka, drożdże i po wymieszaniu mleko z masłem. Mieszać do momentu, aż się składniki dokładnie połączą, a ciasto będzie odstawać od reki. Przykryć i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Nadzienie:
W rondelku podgrzać kremówkę z miodem. Do miski włożyć połamaną na kawałki czekoladę, oraz zimne masło pokrojone na kostki. Wlać wrząca kremówkę do czekolady z masłem i energicznie mieszać, aż powstanie aksamitna masa.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na posypaną mąką stolnice i zagnieść. Rozwałkować na grubość 2 cm i wycinać pączki. Gordon Ramsay proponuje nowy kształt paczka – prostokąty, ale ja nie miałam takich foremek, więc wycinałam klasyczne pączki – koła 🙂
Rozgrzać olej i smażyć po 2-3 pączki, na brązowo z obu stron. Po upieczeniu odkładać na papier kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru oleju. Do szprycy nałożyć nadzienie i nadziewać pączki czekoladą. Przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Kategoria: Gordon Ramsay
Kategoria: Gordon Ramsay
Kategoria: Gordon Ramsay
Kategoria: Gordon Ramsay
Kategoria: Ciasta