Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Oponki drożdżowe

Dodany przez

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas smażenia: 15 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2849

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Oponki drożdżowe są doskonałą alternatywą dla tłustoczwartkowych faworków, struffoli, pączków, czy róż karnawałowych.

Znakomite na ciepło, jak i na drugi, trzeci dzień. Mniej pracochłonne niż pączki i zawsze się udają.

Zdjęcia

Oponki drożdżowe

Oponki drożdżowe

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

dodatkowo

  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • lukier

Jak zrobić Oponki drożdżowe?

Rozcieram drożdże z łyżką cukru, dodaję łyżkę mąki, wody i mleka. Odstawiam w ciepłe miejsce, aby drożdże zapracowały.

Mieszam w wysokiej misce mąkę z cukrem, dodaję pozostałe mleko i wodę, oraz jajka. Dodaję zaczyn i mieszam do uzyskania jednolitego ciasta. Na koniec wlewam stopione, chłodne masło i wyrabiam aż ciasto będzie elastyczne (około 7 minut).

Odstawiam przykryte ściereczką, aż podwoi objętość. Następnie wałkuję na grubość 1,5 cm i wycinam kółka szklanką, a w środku kieliszkiem. Odstawiam do wyrośnięcia i rozgrzewam w tym czasie olej. Smażę partiami oponki.

Lekko przestudzone posypuję cukrem pudrem lub dekoruję lukrem.

Do przepisu na: Oponki drożdżowe

Agatta#

Agatta

2013-02-11 15:11:13

elka - faktycznie, o cukrze zapomniałam w składnikach, chociaż w sposobie przygotowania był ;)

dzięki! już dopisuję!

i ciesze się, że smakowały! :)

!elka#

!elka

2013-02-09 23:34:24

Upiekłam je dwa razy, pierwszy bez cukru bo w składnikach nie był podany-dobre, zdrowsze, za drugim razem dodałam pół szklanki cukru i są pyszne :)
Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-09-26 10:26:41 - Dodany przez !pytam - Dodany do przepisu Babka piaskowa cytrynowa

wyjdzie z tego babka piaskowa cytrynowa z olejem? bo nie mam masla ani margaryny w domu, pzdr. F.

2014-09-25 19:54:22 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

Rosia,
ale w jakiej formie ma być ta potrawa? coś jak paluszki rybne, czy same filety w cieście naleśnikowym?

Do paluszków rybnych potrzebujesz panierki, ale jeśli nie chcesz klasycznie w mące, jajku i bułce tartej to dodaj 2 łyżki mąki do ciasta naleśnikowego (bedzie bardziej gęste, więc nie będzie spływało z ryby), przypraw ziołami włoskimi (bazylia, oregano, tymianek), kawałki ryby posyp solą i pieprzem i zanurzaj w cieście naleśnikowym i kładź na rozgrzany olej

2014-09-25 19:47:45 - Dodany przez !Rosia - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

Hej agatta


czy nadaje się to ciasto naleśnikowe do ryby? Próbuję zrobić rybę w cieście i nie wiem jakiego ciasta użyć. proszę o odp!

2014-09-25 19:38:57 - Dodany przez !MilosnikBigosu - Dodany do przepisu Bigos

Bigos, potrawa biedaków a dziś to podstawowe danie kuchni polskiej. Uwielbiam robić na każdą imprezę. Wszystkiego dodaję po trochu i resztki, boczek, świeże mięso, kiełbasa.

W mojej rodzinie robimy bigos z kapusty świeżej i kiszonej, w rodzinie żony robiło się tylko z kwaszonej.

2014-09-25 19:36:43 - Dodany przez !Anita - Dodany do przepisu Surówka Coleslaw

Surówka Coleslaw to ulubiona sałatka męża - pełna majonezu, który tworzy gęsty sos, kapusta która sprawia, że każdy kęs jest chrupiący... to idę robić ;)

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne