Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Oponki drożdżowe

Dodany przez

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas smażenia: 15 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 3114

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Oponki drożdżowe są doskonałą alternatywą dla tłustoczwartkowych faworków, struffoli, pączków, czy róż karnawałowych.

Znakomite na ciepło, jak i na drugi, trzeci dzień. Mniej pracochłonne niż pączki i zawsze się udają.

Zdjęcia

<b>Oponki drożdżowe</b> są doskonałą alternatywą dla tłustoczwartkowych <a href=faworków, struffoli, pączków, czy róż karnawałowych. Znakomite na ciepło, jak i na drugi, trzeci dzień. Mniej pracochłonne niż pączki i zawsze się udają." title="Przepis na Oponki drożdżowe" class="PrzepisyZdjecie photo" />

<b>Oponki drożdżowe</b> są doskonałą alternatywą dla tłustoczwartkowych <a href=faworków, struffoli, pączków, czy róż karnawałowych. Znakomite na ciepło, jak i na drugi, trzeci dzień. Mniej pracochłonne niż pączki i zawsze się udają." title="Przepis na Oponki drożdżowe" class="PrzepisyZdjecie photo" />

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

dodatkowo

  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • lukier

Jak zrobić Oponki drożdżowe?

Rozcieram drożdże z łyżką cukru, dodaję łyżkę mąki, wody i mleka. Odstawiam w ciepłe miejsce, aby drożdże zapracowały.

Mieszam w wysokiej misce mąkę z cukrem, dodaję pozostałe mleko i wodę, oraz jajka. Dodaję zaczyn i mieszam do uzyskania jednolitego ciasta. Na koniec wlewam stopione, chłodne masło i wyrabiam aż ciasto będzie elastyczne (około 7 minut).

Odstawiam przykryte ściereczką, aż podwoi objętość. Następnie wałkuję na grubość 1,5 cm i wycinam kółka szklanką, a w środku kieliszkiem. Odstawiam do wyrośnięcia i rozgrzewam w tym czasie olej. Smażę partiami oponki.

Lekko przestudzone posypuję cukrem pudrem lub dekoruję lukrem.

Do przepisu na: Oponki drożdżowe

Agatta#

Agatta

2013-02-11 15:11:13

elka - faktycznie, o cukrze zapomniałam w składnikach, chociaż w sposobie przygotowania był ;)

dzięki! już dopisuję!

i ciesze się, że smakowały! :)

!elka#

!elka

2013-02-09 23:34:24

Upiekłam je dwa razy, pierwszy bez cukru bo w składnikach nie był podany-dobre, zdrowsze, za drugim razem dodałam pół szklanki cukru i są pyszne :)
Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

2014-10-16 12:24:31 - Dodany przez !PaulaT - Dodany do przepisu Pierogi z kapustą i grzybami

hej
ze znajomymi robimy sobie wyzwania i mam na sobotnia impreze zrobic pierogi z kapusta i grzybami, albo z Waszego przepisu, albo stad http://straga.pl/swietauroczystosci/boze-narodzenie/przepis-na-wigilijne-pierogi-z-kapusta-i-grzybami jak zrobic falbanke, albo gdzie mozna kupic zlepiarke? sierota kuchenna jestem, a do wygrania szampan Moet, wiec jest o co walczyc ;)

2014-10-09 17:35:23 - Dodany przez !evvka - Dodany do przepisu Kutia wigilijna

i pszenica do kutii gotowana tylko 20 minut???

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne