Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Oponki drożdżowe

Dodany przez

Agatta Agatta

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas smażenia: 15 min.

Data dodania: 2013-02-06

Wyświetlenia: 2760

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Opis

Oponki drożdżowe są doskonałą alternatywą dla tłustoczwartkowych faworków, struffoli, pączków, czy róż karnawałowych.

Znakomite na ciepło, jak i na drugi, trzeci dzień. Mniej pracochłonne niż pączki i zawsze się udają.

Zdjęcia

Oponki drożdżowe
Oponki drożdżowe

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

dodatkowo

  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • lukier

Sposób przyrządzenia

Rozcieram drożdże z łyżką cukru, dodaję łyżkę mąki, wody i mleka. Odstawiam w ciepłe miejsce, aby drożdże zapracowały.

Mieszam w wysokiej misce mąkę z cukrem, dodaję pozostałe mleko i wodę, oraz jajka. Dodaję zaczyn i mieszam do uzyskania jednolitego ciasta. Na koniec wlewam stopione, chłodne masło i wyrabiam aż ciasto będzie elastyczne (około 7 minut).

Odstawiam przykryte ściereczką, aż podwoi objętość. Następnie wałkuję na grubość 1,5 cm i wycinam kółka szklanką, a w środku kieliszkiem. Odstawiam do wyrośnięcia i rozgrzewam w tym czasie olej. Smażę partiami oponki.

Lekko przestudzone posypuję cukrem pudrem lub dekoruję lukrem.

Zobacz wszystkie (2)

Komentarze

Do przepisu na: Oponki drożdżowe

Agatta#

Agatta

2013-02-11 15:11:13

elka - faktycznie, o cukrze zapomniałam w składnikach, chociaż w sposobie przygotowania był ;)

dzięki! już dopisuję!

i ciesze się, że smakowały! :)

!elka#

!elka

2013-02-09 23:34:24

Upiekłam je dwa razy, pierwszy bez cukru bo w składnikach nie był podany-dobre, zdrowsze, za drugim razem dodałam pół szklanki cukru i są pyszne :)
Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-05-05 11:11:54 - Dodany przez !gosc - Dodany do przepisu Śledzie surowe w zalewie

super zalewa, sledzie paluszki lizac!

2014-04-15 09:59:24 - Dodany przez asia5288 - Dodany do przepisu Karkówka po chłopsku

Karkówka pysznaaaaa.....tak się najadłam że ruszać się nie mogłam :) Bardzoooo polecam!

2014-04-13 16:50:20 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Makowiec na kruchym cieście (u mnie w domu nazywany "Mazurkiem makowym")

Sorki, że dopiero teraz odpowiadam. Moja mama piecze właśnie takie proporcje w prodiżu - blachy nigdy nie mierzyłem - wiesz jak będzie cieńsza warstwa maku lub ciasta, to też będzie OK. Czas pieczenia i tak sprawdzasz patykiem.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:47:24 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Chrzan Tarty Tradycyjny

W tym roku ponownie sięgnąłem do tego przepisu, ale go lekko zmodyfikowałem. Żeby chrzan nie był suchy, warto mielić do naczynka z niewielką ilością wody z sokiem cytryny lub kilkoma łyżeczkami octu. Na 4 duże korzenie chrzanu dałem 1/2 szklanki wody zmieszanej z sokiem z małej cytryny. W sklepie wybierajcie tylko twarde korzenie chrzanu - dość ciężko się uciera ale oczywiście jest smaczniejszy.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:38:42 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Pasta chili

Zapowiada się znakomicie. Je jestem trochę leniwy więc wszystko do blendera i gotowe, przyznam, że nigdy nie dodawałem miodu i kolendry - tylko ocet, oliwa, sól pieprz, czosnek, cukier no i papryczki - do blendera, a potem do słoiczka. Regularnie dodaję pastę tego typu do wszystkich możliwych potraw.
Pozdrawiam
Voytek

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne