Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Oponki drożdżowe

Dodany przez

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas smażenia: 15 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2820

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Oponki drożdżowe są doskonałą alternatywą dla tłustoczwartkowych faworków, struffoli, pączków, czy róż karnawałowych.

Znakomite na ciepło, jak i na drugi, trzeci dzień. Mniej pracochłonne niż pączki i zawsze się udają.

Zdjęcia

Oponki drożdżowe

Oponki drożdżowe

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

dodatkowo

  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • lukier

Jak zrobić Oponki drożdżowe?

Rozcieram drożdże z łyżką cukru, dodaję łyżkę mąki, wody i mleka. Odstawiam w ciepłe miejsce, aby drożdże zapracowały.

Mieszam w wysokiej misce mąkę z cukrem, dodaję pozostałe mleko i wodę, oraz jajka. Dodaję zaczyn i mieszam do uzyskania jednolitego ciasta. Na koniec wlewam stopione, chłodne masło i wyrabiam aż ciasto będzie elastyczne (około 7 minut).

Odstawiam przykryte ściereczką, aż podwoi objętość. Następnie wałkuję na grubość 1,5 cm i wycinam kółka szklanką, a w środku kieliszkiem. Odstawiam do wyrośnięcia i rozgrzewam w tym czasie olej. Smażę partiami oponki.

Lekko przestudzone posypuję cukrem pudrem lub dekoruję lukrem.

Do przepisu na: Oponki drożdżowe

Agatta#

Agatta

2013-02-11 15:11:13

elka - faktycznie, o cukrze zapomniałam w składnikach, chociaż w sposobie przygotowania był ;)

dzięki! już dopisuję!

i ciesze się, że smakowały! :)

!elka#

!elka

2013-02-09 23:34:24

Upiekłam je dwa razy, pierwszy bez cukru bo w składnikach nie był podany-dobre, zdrowsze, za drugim razem dodałam pół szklanki cukru i są pyszne :)
Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-09-18 17:16:54 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

jagodka, tak to przepis na tradycyjne naleśniki, inaczej przepis podstawowy na naleśniki :)
juz dodaję informację o tradycyjnym cieście w opisie :)

2014-09-18 17:12:40 - Dodany przez daktyl - Dodany do przepisu Sos beszamelowy czosnkowy

bernika no jak nie beszamel jak beszamel! to jakbyś wzieła chudsze mleko zamiast pełnotłustego, ponadto dodatek czosnku to już nowa wersja beszamelu ;)
ja jeszcze dodaję sok z cytryny, bo lubie :)
pozdrawiam!

2014-09-18 10:51:07 - Dodany przez !tadeusz - Dodany do przepisu Sos pomidorowy z koncentratu

a ja lubie ten sos pomidorowy z koncentratu do kopytek, zwłaszcza odsmażanych, bo takie są najlepsze

2014-09-18 10:49:56 - Dodany przez !jagodka - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

czy te naleśniki to przepis na ciasto tradycyjne? na lekzje z gotowania mam znaleść przepis na ciasto tradycyjne, prosze o odpowiedz

2014-09-18 10:46:52 - Dodany przez !testownik - Dodany do przepisu Fasolka po bretońsku

mam pytanie - czy wyjdzie fasolka po bretońsku na żeberkach? kiedy i jak dodać żeberka? robić jakąś większą ilość sosu niz do boczku i kiełbasy? lepsza wyjdzie z żeberek świeżych czy wędzonych? a może żeberka ugotować, albo upiec?

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne