Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Omlet masala

Dodany przez

Ile porcji: 1

Łączny czas przyrzadzenia: 9min.
Czas przygotowania: 3 min.
Czas pieczenia: 3 min.
Czas smażenia: 3 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 5383

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Omlet masala to danie kuchni indyjskiej. W zależności od regionu do jego przygotowania używa się rożnych składników np. pomidorów, sera, listków curry lub wiórków kokosowych.

Podstawowe składniki to przyprawy, zwłaszcza kolendra, kumin i kurkuma, oraz jajka. Przepis Nigelli Lawson z książki Nigella gryzie.

Zdjęcia

<b>Omlet masala</b> to danie <b>kuchni indyjskiej</b>. W zależności od regionu do jego przygotowania używa się rożnych składników np. pomidorów, sera, listków curry lub wiórków kokosowych. <br/><br/>Podstawowe składniki to przyprawy, zwłaszcza kolendra, kumin i kurkuma, oraz jajka. Przepis <b>Nigelli Lawson</b> z książki <b>Nigella gryzie</b>.

<b>Omlet masala</b> to danie <b>kuchni indyjskiej</b>. W zależności od regionu do jego przygotowania używa się rożnych składników np. pomidorów, sera, listków curry lub wiórków kokosowych. <br/><br/>Podstawowe składniki to przyprawy, zwłaszcza kolendra, kumin i kurkuma, oraz jajka. Przepis <b>Nigelli Lawson</b> z książki <b>Nigella gryzie</b>.

Składniki

  • jajko 2 sztuki
  • kolendra mielona 1 łyżeczka
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • czosnek 1 ząbek
  • papryczka chili 1 sztuka
  • cebula dymka 1 sztuka
  • olej roślinny 1 łyżeczka
  • nać kolendry 1 garść

Jak zrobić Omlet masala?

Piekarnik nastawiam na 180 stopni. Dodatkowo włączam opcje grill.

Chili kroję w drobna kostkę, cebule dymkę w krążki, a czosnek ścieram na tarce.

Podgrzewam na patelni olej i podsmażam chili, dymkę i czosnek. Następnie dodaje przyprawy - mieloną kolendrę, kumin, kurkumę i smażę z warzywami często mieszając. Wlewam rozmieszane i lekko ubite jajka. Nie mieszam, tylko po 2 minutach wstawiam patelnię do piekarnika, aby omlet zgrillował się u góry.

Na koniec wykładam na talerz i posypuję natką kolendry. Nigella poleca podawać omlet masala z chlebkami chapatti, lub zielonym czatnejem z kolendry.
Komentarze

Do przepisu na: Omlet masala

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne