Przepis na Nigiri sushi

Dodano przez:
Ile porcji:
12
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1060
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ryby

Zdjęcia

Składniki

  • ryż do sushi 2 szklanki
  • filet z łososia 300 g
  • filet z tuńczyka 200 g
  • woda zimna 1 szklanka
  • pasta wasabi
  • sos sojowy

Jak zrobić Nigiri sushi?

Ryż ugotować i ostudzić. Filety z łososia i tuńczyka płuczemy, osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym. Rybę kroimy wzdłuż wyraźnie widocznej linii mięśnia na długie plastry prostokątne o grubości ok 5 mm. Następnie wilgotnymi rękami formujemy ryż, aby utworzyć podłużne kluseczki. Plasterek łososia lub tuńczyka smarujemy pastą wasabi i posmarowaną stroną kładziemy na uformowanym ryżu. Gotowe sushi nigiri podajemy z sosem sojowym .

Podobne przepisy

Grecka ryba

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-03-09

Dodany przez: iwa

Kategoria: Ryby

Pieczona ryba

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 65 min.

Data dodania: 2022-10-22

Dodany przez: Marta1986

Kategoria: Ryby

Ryba smażona

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-04-12

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Ryby

Ryba pieczona w folii

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-01-10

Dodany przez: robbo

Kategoria: Ryby

Śledzie w sosie jogurtowo-czosnkowym

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 240 min.

Data dodania: 2022-09-10

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ryby

Karp smażony w panierce

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-09-22

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ryby