Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Musaka jarzynowa Arthura Agatstona

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 20 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 3952

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Musaka to potrawa śródziemnomorska, której korzenie upatruje się także na Bałkanach. Najbardziej znana jest musaka grecka, najczęściej robiona z bakłażana, pomidorów oraz mielonego mięsa.

Podana przeze mnie wersja jest bezmięsna, za to równie, a nawet moim skromnym zdaniem, jeszcze lepsza niż oryginał, gdyż wzbogacona jest o wiele aromatycznych przypraw :)

Ponadto jest zdrowa, gdyż dostosowana do osób jedzących wg zasad diety South Beach. Przepis pochodzi z książki "Dieta South Beach Turbo, której autorem jest twórca SBD Arthur Agatston.

Zdjęcia

Musaka to <b>potrawa śródziemnomorska</b>, której korzenie upatruje się także na Bałkanach. Najbardziej znana jest <b>musaka grecka</b>, najczęściej robiona z bakłażana, pomidorów oraz mielonego mięsa. <br/><br/>Podana przeze mnie wersja jest bezmięsna, za to równie, a nawet moim skromnym zdaniem, jeszcze lepsza niż oryginał, gdyż wzbogacona jest o wiele <b>aromatycznych przypraw</b> :) <br/><br/>Ponadto jest zdrowa, gdyż dostosowana do osób jedzących wg zasad diety South Beach. Przepis pochodzi z książki  "Dieta <b>South Beach Turbo</b>, której autorem jest twórca SBD <b>Arthur Agatston</b>.

Musaka to <b>potrawa śródziemnomorska</b>, której korzenie upatruje się także na Bałkanach. Najbardziej znana jest <b>musaka grecka</b>, najczęściej robiona z bakłażana, pomidorów oraz mielonego mięsa. <br/><br/>Podana przeze mnie wersja jest bezmięsna, za to równie, a nawet moim skromnym zdaniem, jeszcze lepsza niż oryginał, gdyż wzbogacona jest o wiele <b>aromatycznych przypraw</b> :) <br/><br/>Ponadto jest zdrowa, gdyż dostosowana do osób jedzących wg zasad diety South Beach. Przepis pochodzi z książki  "Dieta <b>South Beach Turbo</b>, której autorem jest twórca SBD <b>Arthur Agatston</b>.

Składniki

  • bakłażan duży 600 gram
  • oliwa extra virgin 2 łyżeczki
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 4 ząbki
  • soczewica (425g) 1 puszka
  • pomidory (425g) 1 puszka
  • natka pietruszki 1/2 pęczka
  • oregano 1 łyżeczka
  • cynamon 1/4 łyżeczki
  • sól 1/4 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony 1/4 łyżeczki
  • śmietana odtłuszczona 1/4 szklanki
  • mleko odtłuszczone 1/4 szklanki
  • jajka 2 szt
  • parmezan 1/4 szklanki
  • gałka muszkatołowa 2 szczypty

Jak zrobić Musaka jarzynowa Arthura Agatstona?

Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni.

Bakłażana myje, odcinam końce i kroje wzdłuż, na plastry. Cebulę kroje w kosteczkę, a czosnek przeciskam praską. Pietruszkę płuczę, osuszam ręcznikiem kuchennym i drobno siekam.

Plastry bakłażana smaruje olejem (najlepiej za pomocą silikonowego pędzelka), układam na blaszce wyłożonej papierem. Wstawiam do piekarnika, zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę 20-25 minut.

Pozostałą oliwę podgrzewam i wrzucam cebulę i czosnek. Jak się zeszklą dodaję soczewicę, pomidory, oregano, cynamon, sól, szczyptę pieprzu i duszę aż zgęstnieje 15-20 minut. Na koniec dodaję natkę pietruszki.

W misce mieszam śmietanę, mleko, jajka, 2 łyżki utartego parmezanu, oraz gałkę muszkatołową. Delikatnie ubijam całość za pomocą trzepaczki.

Naczynie do zapiekania 20x20cm smaruję oliwą, wykładam 1/3 bakłażana, przykrywam połową sosu, kładę koleją warstwę bakłażana, pozostałą część sosu, ponownie resztę bakłażana, zalewam mieszaniną jajek, oraz posypuje utartym parmezanem.

Przykrywam folią aluminiową, piekę w 180 stopniach 20 minut, następnie zdejmuję folię i piekę 10-15 minut, aż wierzch będzie zarumieniony.
Komentarze

Do przepisu na: Musaka jarzynowa Arthura Agatstona

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne