Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Mus czekoladowy

Dodany przez

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 25min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 5 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1486

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Mus czekoladowy to deser idealny, nadaje się na wystawne przyjęcia, spotkania z przyjaciółkami, czy walentynkowe spotkanie z ukochana osobą.

Łatwy w wykonaniu, doskonale poprawia nastrój, gdy wkurza nas pogoda, szef, czy drażni otoczenie.

Jego francuskie pochodzenie datuje się na XVIII wiek, i w swojej pierwotnej postaci pozostaje właściwie do dzisiaj wzbogacany czasami o bita kremówkę.

Zdjęcia

<b><i>Mus czekoladowy</i></b> to <b>deser idealny</b>, nadaje się na wystawne przyjęcia, spotkania z przyjaciółkami, czy <b>walentynkowe spotkanie</b> z ukochana osobą. <br/><br/>Łatwy w wykonaniu, <b>doskonale poprawia nastrój</b>, gdy wkurza nas pogoda, szef, czy drażni otoczenie.<br/><br/>Jego <b>francuskie</b> pochodzenie datuje się na <b>XVIII wiek</b>, i w swojej pierwotnej postaci pozostaje właściwie do dzisiaj wzbogacany czasami o bita kremówkę.

Składniki

  • czekolada gorzka 200 gram
  • jajka średnie 6 sztuk
  • cukier drobny 6 łyżek
  • śmietana kremówka 100 ml

Jak zrobić Mus czekoladowy?

Czekoladę łamię na kawałki, wkładam do metalowej lub żaroodpornej miski i wstawiam na garnek z gotującą wodą, aż czekolada się rozpuści. Miska z czekoladą nie może dotykać powierzchni wody! Rozpuszczona czekoladę odstawiam na 5 minut, aby przestygła.

Oddzielam jajka od żółtek. Ubijam żółtka z cukrem na puszysty kogiel-mogiel, a następnie łączę z czekoladą.

W wysokiej misce ubijam białka na sztywno i delikatnie mieszam z masą czekoladową. Nie należy tego robić długo, gdyż mus stanie się rzadki.

Rozkładam mus na porcje. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno i dekoruje wierzch deseru.
Komentarze

Do przepisu na: Mus czekoladowy

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne