Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Moje Wielkanocne baranki z ciasta drożdżowego

Dodany przez

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 4530

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

do foremek

oraz

  • goździki na oczy 12 szt
  • wstążeczka wąska na kokardki
  • szeroka czerwona wstążka na chorągiewki
  • patyczki do szaszłyków 6 szt

Jak zrobić Moje Wielkanocne baranki z ciasta drożdżowego?

Drożdże zalewamy 2 - 3 łyżkami ciepłego mleka, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu. Żółtka i cukier miksujemy na puszysty krem. Połowę pozostałej mąki, oraz pozostałe mleko (ciepłe) miksujemy , łączymy z żółtkami zmiksowanymi i z cukrem, wlewamy wyrośnięty zaczyn i, ciągle miksując, wsypujemy resztę mąki. Starannie wyrabiamy, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Trwa to około 15 minut. Następnie odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, przykrywamy lnianą ściereczką i czekamy, aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto nam pięknie wyrośnie wkładamy je do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką foremek na baranki do 3/4 wysokości. Pozostawiamy je w cieple, aż ciasto urośnie na całą wysokość formy. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180°c. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie jeszcze przez 10 minut, a potem rozkręcamy foremki i wyjmujemy baranki. Stawiamy spodem na desce, by wyrównać wybrzuszenie. Po obu stronach łebka wstawiamy goździki jako oczy, na szyi wiążemy wstążeczkę. .. Dekorujemy bukszpanem, borowiną lub małymi gałązkami żywych lub sztucznych bazi. .. Wstawiamy w zielone wykiełkowane żyto lub rzeżuchę.
Komentarze

Do przepisu na: Moje Wielkanocne baranki z ciasta drożdżowego

!ela#

!ela

2010-03-07 18:29:18

śliczne baranki ci wyszły,
szkoda że nie mam takich unikatowych foremek.

emilia9n#

emilia9n

2010-03-06 20:36:40

to prawda. wielki talent. baranek robi wrażenie.

gusia1000#

gusia1000

2010-03-06 03:05:46

Elegancki baranek Ci wyszedł.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne