Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Moje Wielkanocne baranki z ciasta drożdżowego

Dodany przez

Ter-esa Ter-esa

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Data dodania: 2010-03-03

Wyświetlenia: 4422

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

 Moje Wielkanocne baranki z ciasta drożdżowego

 Moje Wielkanocne baranki z ciasta drożdżowego

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

do foremek

oraz

  • goździki na oczy 12 szt
  • wstążeczka wąska na kokardki
  • szeroka czerwona wstążka na chorągiewki
  • patyczki do szaszłyków 6 szt

Jak zrobić Moje Wielkanocne baranki z ciasta drożdżowego?

Drożdże zalewamy 2 - 3 łyżkami ciepłego mleka, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu. Żółtka i cukier miksujemy na puszysty krem. Połowę pozostałej mąki, oraz pozostałe mleko (ciepłe) miksujemy , łączymy z żółtkami zmiksowanymi i z cukrem, wlewamy wyrośnięty zaczyn i, ciągle miksując, wsypujemy resztę mąki. Starannie wyrabiamy, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Trwa to około 15 minut. Następnie odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, przykrywamy lnianą ściereczką i czekamy, aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto nam pięknie wyrośnie wkładamy je do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką foremek na baranki do 3/4 wysokości. Pozostawiamy je w cieple, aż ciasto urośnie na całą wysokość formy. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180°c. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie jeszcze przez 10 minut, a potem rozkręcamy foremki i wyjmujemy baranki. Stawiamy spodem na desce, by wyrównać wybrzuszenie. Po obu stronach łebka wstawiamy goździki jako oczy, na szyi wiążemy wstążeczkę. .. Dekorujemy bukszpanem, borowiną lub małymi gałązkami żywych lub sztucznych bazi. .. Wstawiamy w zielone wykiełkowane żyto lub rzeżuchę.

Do przepisu na: Moje Wielkanocne baranki z ciasta drożdżowego

!ela#

!ela

2010-03-07 18:29:18

śliczne baranki ci wyszły,
szkoda że nie mam takich unikatowych foremek.

emilia9n#

emilia9n

2010-03-06 20:36:40

to prawda. wielki talent. baranek robi wrażenie.

gusia1000#

gusia1000

2010-03-06 03:05:46

Elegancki baranek Ci wyszedł.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-09-18 17:16:54 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

jagodka, tak to przepis na tradycyjne naleśniki, inaczej przepis podstawowy na naleśniki :)
juz dodaję informację o tradycyjnym cieście w opisie :)

2014-09-18 17:12:40 - Dodany przez daktyl - Dodany do przepisu Sos beszamelowy czosnkowy

bernika no jak nie beszamel jak beszamel! to jakbyś wzieła chudsze mleko zamiast pełnotłustego, ponadto dodatek czosnku to już nowa wersja beszamelu ;)
ja jeszcze dodaję sok z cytryny, bo lubie :)
pozdrawiam!

2014-09-18 10:51:07 - Dodany przez !tadeusz - Dodany do przepisu Sos pomidorowy z koncentratu

a ja lubie ten sos pomidorowy z koncentratu do kopytek, zwłaszcza odsmażanych, bo takie są najlepsze

2014-09-18 10:49:56 - Dodany przez !jagodka - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

czy te naleśniki to przepis na ciasto tradycyjne? na lekzje z gotowania mam znaleść przepis na ciasto tradycyjne, prosze o odpowiedz

2014-09-18 10:46:52 - Dodany przez !testownik - Dodany do przepisu Fasolka po bretońsku

mam pytanie - czy wyjdzie fasolka po bretońsku na żeberkach? kiedy i jak dodać żeberka? robić jakąś większą ilość sosu niz do boczku i kiełbasy? lepsza wyjdzie z żeberek świeżych czy wędzonych? a może żeberka ugotować, albo upiec?

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne