Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Moje Wielkanocne baranki z ciasta drożdżowego

Dodany przez

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 4457

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

 Moje Wielkanocne baranki z ciasta drożdżowego

 Moje Wielkanocne baranki z ciasta drożdżowego

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

do foremek

oraz

  • goździki na oczy 12 szt
  • wstążeczka wąska na kokardki
  • szeroka czerwona wstążka na chorągiewki
  • patyczki do szaszłyków 6 szt

Jak zrobić Moje Wielkanocne baranki z ciasta drożdżowego?

Drożdże zalewamy 2 - 3 łyżkami ciepłego mleka, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu. Żółtka i cukier miksujemy na puszysty krem. Połowę pozostałej mąki, oraz pozostałe mleko (ciepłe) miksujemy , łączymy z żółtkami zmiksowanymi i z cukrem, wlewamy wyrośnięty zaczyn i, ciągle miksując, wsypujemy resztę mąki. Starannie wyrabiamy, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Trwa to około 15 minut. Następnie odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, przykrywamy lnianą ściereczką i czekamy, aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto nam pięknie wyrośnie wkładamy je do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką foremek na baranki do 3/4 wysokości. Pozostawiamy je w cieple, aż ciasto urośnie na całą wysokość formy. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180°c. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie jeszcze przez 10 minut, a potem rozkręcamy foremki i wyjmujemy baranki. Stawiamy spodem na desce, by wyrównać wybrzuszenie. Po obu stronach łebka wstawiamy goździki jako oczy, na szyi wiążemy wstążeczkę. .. Dekorujemy bukszpanem, borowiną lub małymi gałązkami żywych lub sztucznych bazi. .. Wstawiamy w zielone wykiełkowane żyto lub rzeżuchę.

Do przepisu na: Moje Wielkanocne baranki z ciasta drożdżowego

!ela#

!ela

2010-03-07 18:29:18

śliczne baranki ci wyszły,
szkoda że nie mam takich unikatowych foremek.

emilia9n#

emilia9n

2010-03-06 20:36:40

to prawda. wielki talent. baranek robi wrażenie.

gusia1000#

gusia1000

2010-03-06 03:05:46

Elegancki baranek Ci wyszedł.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

2014-10-16 12:24:31 - Dodany przez !PaulaT - Dodany do przepisu Pierogi z kapustą i grzybami

hej
ze znajomymi robimy sobie wyzwania i mam na sobotnia impreze zrobic pierogi z kapusta i grzybami, albo z Waszego przepisu, albo stad http://straga.pl/swietauroczystosci/boze-narodzenie/przepis-na-wigilijne-pierogi-z-kapusta-i-grzybami jak zrobic falbanke, albo gdzie mozna kupic zlepiarke? sierota kuchenna jestem, a do wygrania szampan Moet, wiec jest o co walczyc ;)

2014-10-09 17:35:23 - Dodany przez !evvka - Dodany do przepisu Kutia wigilijna

i pszenica do kutii gotowana tylko 20 minut???

2014-10-09 17:35:11 - Dodany przez !malwa - Dodany do przepisu Kutia z makaronem

5 szklanek maku? jakiś chochlik sie wkradł ;)

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne