Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Moje Wielkanocne baranki z ciasta drożdżowego

Dodany przez

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 4433

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

 Moje Wielkanocne baranki z ciasta drożdżowego

 Moje Wielkanocne baranki z ciasta drożdżowego

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

do foremek

oraz

  • goździki na oczy 12 szt
  • wstążeczka wąska na kokardki
  • szeroka czerwona wstążka na chorągiewki
  • patyczki do szaszłyków 6 szt

Jak zrobić Moje Wielkanocne baranki z ciasta drożdżowego?

Drożdże zalewamy 2 - 3 łyżkami ciepłego mleka, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu. Żółtka i cukier miksujemy na puszysty krem. Połowę pozostałej mąki, oraz pozostałe mleko (ciepłe) miksujemy , łączymy z żółtkami zmiksowanymi i z cukrem, wlewamy wyrośnięty zaczyn i, ciągle miksując, wsypujemy resztę mąki. Starannie wyrabiamy, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Trwa to około 15 minut. Następnie odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, przykrywamy lnianą ściereczką i czekamy, aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto nam pięknie wyrośnie wkładamy je do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką foremek na baranki do 3/4 wysokości. Pozostawiamy je w cieple, aż ciasto urośnie na całą wysokość formy. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180°c. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie jeszcze przez 10 minut, a potem rozkręcamy foremki i wyjmujemy baranki. Stawiamy spodem na desce, by wyrównać wybrzuszenie. Po obu stronach łebka wstawiamy goździki jako oczy, na szyi wiążemy wstążeczkę. .. Dekorujemy bukszpanem, borowiną lub małymi gałązkami żywych lub sztucznych bazi. .. Wstawiamy w zielone wykiełkowane żyto lub rzeżuchę.

Do przepisu na: Moje Wielkanocne baranki z ciasta drożdżowego

!ela#

!ela

2010-03-07 18:29:18

śliczne baranki ci wyszły,
szkoda że nie mam takich unikatowych foremek.

emilia9n#

emilia9n

2010-03-06 20:36:40

to prawda. wielki talent. baranek robi wrażenie.

gusia1000#

gusia1000

2010-03-06 03:05:46

Elegancki baranek Ci wyszedł.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-09-26 10:26:41 - Dodany przez !pytam - Dodany do przepisu Babka piaskowa cytrynowa

wyjdzie z tego babka piaskowa cytrynowa z olejem? bo nie mam masla ani margaryny w domu, pzdr. F.

2014-09-25 19:54:22 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

Rosia,
ale w jakiej formie ma być ta potrawa? coś jak paluszki rybne, czy same filety w cieście naleśnikowym?

Do paluszków rybnych potrzebujesz panierki, ale jeśli nie chcesz klasycznie w mące, jajku i bułce tartej to dodaj 2 łyżki mąki do ciasta naleśnikowego (bedzie bardziej gęste, więc nie będzie spływało z ryby), przypraw ziołami włoskimi (bazylia, oregano, tymianek), kawałki ryby posyp solą i pieprzem i zanurzaj w cieście naleśnikowym i kładź na rozgrzany olej

2014-09-25 19:47:45 - Dodany przez !Rosia - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

Hej agatta


czy nadaje się to ciasto naleśnikowe do ryby? Próbuję zrobić rybę w cieście i nie wiem jakiego ciasta użyć. proszę o odp!

2014-09-25 19:38:57 - Dodany przez !MilosnikBigosu - Dodany do przepisu Bigos

Bigos, potrawa biedaków a dziś to podstawowe danie kuchni polskiej. Uwielbiam robić na każdą imprezę. Wszystkiego dodaję po trochu i resztki, boczek, świeże mięso, kiełbasa.

W mojej rodzinie robimy bigos z kapusty świeżej i kiszonej, w rodzinie żony robiło się tylko z kwaszonej.

2014-09-25 19:36:43 - Dodany przez !Anita - Dodany do przepisu Surówka Coleslaw

Surówka Coleslaw to ulubiona sałatka męża - pełna majonezu, który tworzy gęsty sos, kapusta która sprawia, że każdy kęs jest chrupiący... to idę robić ;)

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne