Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Mini eklerki

Dodany przez

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1737

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Mini eklerki

Mini eklerki

Składniki

do blaszki

Jak zrobić Mini eklerki?

Mąkę przesiewamy. Zagotowujemy wodę z solą oraz masłem. Do gotującej się wody z dodatkami dodajemy mąkę i gotując ucieramy aż do powstania gładkiej masy. Masę studzimy i do przestudzonej dodajemy po 1 jajku każde następne jajko dodajemy, gdy poprzednie będzie już dobrze wchłonięte przez ciasto. Gotowym ciastem napełniamy rękaw cukierniczy i na przygotowaną blachę wyciskamy małe ok 2-3 cm podłużne korpusiki z ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 195 - 200 stopni c. I pieczemy eklerki około 18 - 20 minut. Upieczone odstawiamy do ostudzenia i po ostudzeniu delikatnie przekrawamy je wzdłuż na pół. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Na koniec dodajemy rozdrobnione owoce. Ja zrobiłam ze świeżą truskawką. Ubitą śmietankę zmieszaną z owocami nakładamy na spodnią część ostudzonej eklerki i nakrywamy je wierzchnią częścią. Wierzchy gotowych eklerek ozdobić polewą czekoladową, kokosem, ozdobnym wężykiem z pozostałej ubitej śmietany, lub posypujemy - tak jak ja -cukrem pudrem.
Komentarze

Do przepisu na: Mini eklerki

Albertos#

Albertos

2010-03-24 13:36:00

Wyglądają smakowicie i sądząc po przepisie takie właśnie są. Proste w przygotowaniu, więc mając wolną chwilę skuszę się na ich zrobienie.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne