Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Mazurek Wielkanocny

Dodany przez

madeleine madeleine

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Data dodania: 2008-03-11

Wyświetlenia: 53306

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Dodaj swoje zdjecie

Składniki

ciasto

masa

Sposób przyrządzenia

Mąkę mieszamy z cukrem, posiekanymi orzechami, margaryną, jajkiem, łyżeczką proszku do pieczenia, cukrem waniliowym i aromatem do ciasta. Ciasto zagniatamy i chłodzimy w lodówce około 30 minut. Po wyjęciu wałkujemy i rozkładamy do natłuszczonej blaszce o wymiarach 25x28 centymetrów. Na brzegach blaszki wykładamy ciasto na wysokość około 1 cm. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.
Masa: Gotujemy budyń z aromatem do ciasta, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Zimny budyń mieszamy z margaryną za pomocą miksera. Masę wkładamy na ostygnięte ciasto. Ciasto polewamy polewą czekoladową i dekorujemy według uznania: orzechami, wiórkami kokosowymi, rodzynkami czy migdałami.

Zobacz wszystkie (6)

Komentarze

Do przepisu na: Mazurek Wielkanocny

!Łukasz i Kasia#

!Łukasz i Kasia

2013-03-29 07:10:08

Ciasto jest bardzo dobre... Życzymy Wesołych Świąt!!!

!Łukasz i Kasia#

!Łukasz i Kasia

2013-03-29 07:08:31

Ciasto bardzo nam smakowało było przepyszne życzymy wesołych świąt !!!












































































































































































































!jano#

!jano

2013-03-28 16:05:31

Super!!! Wielkie Dzięki!!!

!netris56#

!netris56

2012-04-11 17:46:32

fajnie juz odrobilam swoją prace domową thx

!zdzichu#

!zdzichu

2011-04-19 19:49:22

super ciasto przpyszne zajadalem sie do wieczora mniam mniam super

!cros#

!cros

2008-03-20 09:44:34

to ciasto jest przepyszne normalnie niebo w gębie

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-05-05 11:11:54 - Dodany przez !gosc - Dodany do przepisu Śledzie surowe w zalewie

super zalewa, sledzie paluszki lizac!

2014-04-15 09:59:24 - Dodany przez asia5288 - Dodany do przepisu Karkówka po chłopsku

Karkówka pysznaaaaa.....tak się najadłam że ruszać się nie mogłam :) Bardzoooo polecam!

2014-04-13 16:50:20 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Makowiec na kruchym cieście (u mnie w domu nazywany "Mazurkiem makowym")

Sorki, że dopiero teraz odpowiadam. Moja mama piecze właśnie takie proporcje w prodiżu - blachy nigdy nie mierzyłem - wiesz jak będzie cieńsza warstwa maku lub ciasta, to też będzie OK. Czas pieczenia i tak sprawdzasz patykiem.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:47:24 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Chrzan Tarty Tradycyjny

W tym roku ponownie sięgnąłem do tego przepisu, ale go lekko zmodyfikowałem. Żeby chrzan nie był suchy, warto mielić do naczynka z niewielką ilością wody z sokiem cytryny lub kilkoma łyżeczkami octu. Na 4 duże korzenie chrzanu dałem 1/2 szklanki wody zmieszanej z sokiem z małej cytryny. W sklepie wybierajcie tylko twarde korzenie chrzanu - dość ciężko się uciera ale oczywiście jest smaczniejszy.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:38:42 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Pasta chili

Zapowiada się znakomicie. Je jestem trochę leniwy więc wszystko do blendera i gotowe, przyznam, że nigdy nie dodawałem miodu i kolendry - tylko ocet, oliwa, sól pieprz, czosnek, cukier no i papryczki - do blendera, a potem do słoiczka. Regularnie dodaję pastę tego typu do wszystkich możliwych potraw.
Pozdrawiam
Voytek

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne