Pamiętaj mnie

 
 
 
 

MAZUREK POMARAŃCZOWY

Dodany przez

rfima rfima

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.

Data dodania: 2009-04-20

Wyświetlenia: 735

Ocena przepisu

Drukuj przepis


Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Dodaj swoje zdjecie

Składniki

Szklanka mąki krupczatki
½ kostki masła (10 dag)
żółtko
½ kg cukru pudru
3 pomarańcze
cytryna
tłuszcz do formy
ozdoby z gorzkiej czekolady

Jak zrobić MAZUREK POMARAŃCZOWY?

Mąkę przesiać, posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtko, wsypać ½ szklanki cukru pudru, zagnieść ciasto. Formę natłuścić. Ciasto rozwałkować na grubość ½ cm, wylepić dno i brzegi formy, tworząc dekoracyjny brzeg. Piec 15 minut w temp. 200ºC.

Pomarańcze i cytrynę wyszorować, sparzyć, pokroić na kawałki (nie obierać), usunąć pestki. Zmiksować.

Masę owocową przełożyć do rondla, dodać resztę cukru, wlać ½ szklanki wody. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu ok. 30 minut. Ciepłą masę rozsmarować na podpieczonym spodzie. Zanim ostygnie, udekorować mazurek ozdobami z czekolady.
Komentarze

Do przepisu na: MAZUREK POMARAŃCZOWY

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-09-18 17:16:54 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

jagodka, tak to przepis na tradycyjne naleśniki, inaczej przepis podstawowy na naleśniki :)
juz dodaję informację o tradycyjnym cieście w opisie :)

2014-09-18 17:12:40 - Dodany przez daktyl - Dodany do przepisu Sos beszamelowy czosnkowy

bernika no jak nie beszamel jak beszamel! to jakbyś wzieła chudsze mleko zamiast pełnotłustego, ponadto dodatek czosnku to już nowa wersja beszamelu ;)
ja jeszcze dodaję sok z cytryny, bo lubie :)
pozdrawiam!

2014-09-18 10:51:07 - Dodany przez !tadeusz - Dodany do przepisu Sos pomidorowy z koncentratu

a ja lubie ten sos pomidorowy z koncentratu do kopytek, zwłaszcza odsmażanych, bo takie są najlepsze

2014-09-18 10:49:56 - Dodany przez !jagodka - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

czy te naleśniki to przepis na ciasto tradycyjne? na lekzje z gotowania mam znaleść przepis na ciasto tradycyjne, prosze o odpowiedz

2014-09-18 10:46:52 - Dodany przez !testownik - Dodany do przepisu Fasolka po bretońsku

mam pytanie - czy wyjdzie fasolka po bretońsku na żeberkach? kiedy i jak dodać żeberka? robić jakąś większą ilość sosu niz do boczku i kiełbasy? lepsza wyjdzie z żeberek świeżych czy wędzonych? a może żeberka ugotować, albo upiec?

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne