Pamiętaj mnie

 
 
 
 

MAZUREK POMARAŃCZOWY

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 740

Ocena przepisu

Drukuj przepis


Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Dodaj swoje zdjecie

Składniki

Szklanka mąki krupczatki
½ kostki masła (10 dag)
żółtko
½ kg cukru pudru
3 pomarańcze
cytryna
tłuszcz do formy
ozdoby z gorzkiej czekolady

Jak zrobić MAZUREK POMARAŃCZOWY?

Mąkę przesiać, posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtko, wsypać ½ szklanki cukru pudru, zagnieść ciasto. Formę natłuścić. Ciasto rozwałkować na grubość ½ cm, wylepić dno i brzegi formy, tworząc dekoracyjny brzeg. Piec 15 minut w temp. 200ºC.

Pomarańcze i cytrynę wyszorować, sparzyć, pokroić na kawałki (nie obierać), usunąć pestki. Zmiksować.

Masę owocową przełożyć do rondla, dodać resztę cukru, wlać ½ szklanki wody. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu ok. 30 minut. Ciepłą masę rozsmarować na podpieczonym spodzie. Zanim ostygnie, udekorować mazurek ozdobami z czekolady.
Komentarze

Do przepisu na: MAZUREK POMARAŃCZOWY

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-10-16 12:24:31 - Dodany przez !PaulaT - Dodany do przepisu Pierogi z kapustą i grzybami

hej
ze znajomymi robimy sobie wyzwania i mam na sobotnia impreze zrobic pierogi z kapusta i grzybami, albo z Waszego przepisu, albo stad http://straga.pl/swietauroczystosci/boze-narodzenie/przepis-na-wigilijne-pierogi-z-kapusta-i-grzybami jak zrobic falbanke, albo gdzie mozna kupic zlepiarke? sierota kuchenna jestem, a do wygrania szampan Moet, wiec jest o co walczyc ;)

2014-10-09 17:35:23 - Dodany przez !evvka - Dodany do przepisu Kutia wigilijna

i pszenica do kutii gotowana tylko 20 minut???

2014-10-09 17:35:11 - Dodany przez !malwa - Dodany do przepisu Kutia z makaronem

5 szklanek maku? jakiś chochlik sie wkradł ;)

2014-10-09 17:34:07 - Dodany przez !malwa - Dodany do przepisu Kutia z ryżem

też nie lubię kutii z pszenicy, ale nie dawałabym miodu, masy makowe ze sklepu są baaardzo słodkie

2014-10-09 17:24:21 - Dodany przez !ona - Dodany do przepisu Faszerowane bakłażany

zamiast bułki tartej dodałabym parmezan albo grana padano, myśle ze z feta też byłoby super :)

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne