Przepis na Mazurek migdałowy z marmoladą

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
90 min.
Czas przygotowania:
90 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
780
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Składniki

  • mąka krupczatka 350 g
  • margaryna 200 g
  • cukier puder 250 g
  • esencja migdałowa 1 łyżeczka
  • jajka 2
  • marmolada 150 g
  • sok z cytryny 1
  • płatki mogdałowe

Jak zrobić Mazurek migdałowy z marmoladą?

Mąkę przesiać i połączyć z margaryną. Dodać 10 dag cukru pudru, jajka i esencję. Ciasto szybko ugnieść, uformować kulkę, zawinąć w folię, włożyć do lodówki. Po 30 min wyjąć, podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na grubość 5 mm. Piec ok. 25 min. w temp. 190 st. C, przestudzić przełożyć marmoladą. Białko utrzeć z 15 dag cukru pudru na gładką masę, dodając sok z cytryny, wyłożyć na mazurek. Udekorować płatkami migdałowymi.

Podobne przepisy

Pyszny placek z jabłkami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-04-13

Dodany przez: gosiaczek-pl

Kategoria: Ciasta

Ciasto Maryśienka

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-12-17

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Śmietanowiec trójkolorowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-01-03

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Ciasta

Zimny sernik

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-10-13

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Ciasta

Waflowy przekładaniec

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-03-17

Dodany przez: dodzia

Kategoria: Ciasta

Biszkopt jasny

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-03-03

Dodany przez: alaaa

Kategoria: Ciasta