Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Mazurek kajmakowy

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2580

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Składniki

  • masło 20 dag
  • mąka 1,5 szklanki
  • cukier puder 0,5 szklanki
  • żółtko 1 szt
  • cukier puder - na kajmak 1,5 szklanki
  • masło - na kajmak 20 dag
  • mleko w proszku 20 dag
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • wrząca woda 3 łyżki
  • orzechy włoskie do przybrania

Jak zrobić Mazurek kajmakowy?

Mąkę przesiewamy. Dodajemy masło i cukier puder, zagniatamy ciasto, dodajemy żółtko. Formujemy kulę, ciasto wkładamy do foli i chłodzimy w lodówce ok. 30 min. Schłodzonym ciastem wylepiamy dwie tortownice o średnicy 25-30 cm. - z ciasta formujemy wyższe brzegi. Pieczemy na złoto- ok. 10 min w temp. 200 stopni c. Przygotowujemy kajmak:rozpuszczamy masło, dodajemy mleko w proszku, cukier puder oraz cukier waniliowy i wrzącą wodę. Wszystko dokładnie miksujemy. W razie konieczności możemy dodać jeszcze gorącej wody. Kajmak układamy na upieczonych spodach, wyrównujemy, dekorujemy orzechami.
Komentarze

Do przepisu na: Mazurek kajmakowy

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne