Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Makowiec na cieście ucieranym

Dodany przez

Ile porcji: 20

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 20min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 50 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 3119

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Składniki

ciasto

masa

dodatkowo

Jak zrobić Makowiec na cieście ucieranym?

Masło ucieramy z cukrem dodając żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do ciasta. Ostrożnie mieszamy.

Przygotowujemy masę:
mak opłukujemy, sparzamy i dwukrotnie mielimy w maszynce. Dodajemy cukier, żółtka, pokruszone drożdże, olejek i ubitą pianę z białek. Mieszamy. Formę smarujemy tłuszczem, wykładamy ciasto, wyrównujemy i przykrywamy masą makową i również wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 min.
Komentarze

Do przepisu na: Makowiec na cieście ucieranym

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne