Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Makaron casarecce w sosie pomidorowym

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 20min.
Czas przygotowania: 5 min.
Czas gotowania: 5 min.
Czas smażenia: 10 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 7003

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Makaron casarecce w sosie pomidorowym to bez wątpienia klasyka.

Do tego dania wybrałam makaron casarecce z ciekawości, bowiem wyczytałam, że kształt wymyślono, aby utrzymało się na nim jak najwięcej sosu.

Oczywiście można użyć jakikolwiek inny makaron, nie wpłynie to szczególnie na smak, gdyż sekretem dobrego sosu są świeże pomidory.

Zdjęcia

<b>Makaron casarecce w sosie pomidorowym</b> to bez wątpienia klasyka. <br/><br/>Do tego dania wybrałam makaron <b>casarecce</b> z ciekawości, bowiem wyczytałam, że kształt wymyślono, aby utrzymało się na nim <b>jak najwięcej sosu</b>. <br/><br/>Oczywiście można użyć jakikolwiek inny makaron, nie wpłynie to szczególnie na smak, gdyż <b>sekretem</b> dobrego sosu są <b>świeże pomidory</b>.

Składniki

Jak zrobić Makaron casarecce w sosie pomidorowym?

Nacinam pomidory na krzyż, wrzucam do wrzątku na kilkanaście sekund, następnie przekładam do zimnej wody. Zdejmuje skórkę i kroje w kostkę.

Cebulę siekam drobno i podsmażam na oliwie około 5 minut. Dorzucam pomidory i duszę, aż zaczynając się rozpadać.

W międzyczasie gotuje w garnku dużo wody, lekko solę, wlewam pozostałą oliwę i gotuje makaron al dente. Odcedzam makaron, zostawiając pół filiżanki wody z gotowania.

Koncentrat mieszam w pozostawionej wodzie i wlewam do podduszonych pomidorów. Mieszam i zagotowuję. Siekam drobno pietruszkę.

Makaron wrzucam do sosu, mieszam aby sos dokładnie oblepił pastę. Wykładam porcje na talerze, posypuje natka pietruszki i parmezanem.
Komentarze

Do przepisu na: Makaron casarecce w sosie pomidorowym

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne