Receptura została opublikowana w dniu: 11.03.2023
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2021 odwiedzających!
Smacznego!
Grzyby umyte namoczyć, ugotować i drobno posiekać. Ryż opłukany zalać dużą ilością wrzącej wody z solą, ugotować, odcedzić i wymieszać z posiekanymi jajkami, grzybami, natką pietruszki, doprawić do smaku. Drożdże rozetrzeć z cukrem i częścią ciepłego mleka oraz łyżką mąki, pozostawić na 30 minut. Do mąki wlewać razem z pozostałym mlekiem i utartymi żółtkami, wyrobić ciasto. Powoli wlewać roztopiony tłuszcz wyrabiając. Ciasto przykryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia. Gotowe wyłożyć na stolnicę, rozciągnąć na prostokąt, rozwałkować. Nałożyć nadzienie, zawinąć, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Ozdobić paskami ciasta. Posmarować rozmąconym jajkiem, nakłuć widelcem i upiec wyrośnięty w gorącym piekarniku. Wyjąć i podawać.
Kategoria: Kasze i ryż
Kategoria: Kasze i ryż
Kategoria: Kasze i ryż
Kategoria: Kasze i ryż
Kategoria: Kasze i ryż
Kategoria: Kasze i ryż