Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Krewetki w cieście

Dodany przez

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 22min.
Czas przygotowania: 2 min.
Czas pieczenia: 5 min.
Czas smażenia: 15 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 19432

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Doskonała przekąska do piwa. Łatwa w przygotowaniu. Krewetki w cieście smakują nawet małym dzieciom, które raczej z rezerwą podchodzą do darów morza. Najsmaczniejsze z słodko-kwaśnym sosem chili. W Polsce nie dostanie się świeżych krewetek, więc polecam mrożone, bez pancerzy ale z ogonkami.

UWAGA: Do tej potrawy, nie nadają się małe krewetki koktajlowe!
Smacznego

Zdjęcia

Doskonała przekąska do piwa. Łatwa w przygotowaniu. <b><i>Krewetki w cieście</i></b> smakują nawet małym dzieciom, które raczej z rezerwą podchodzą do darów morza. Najsmaczniejsze z słodko-kwaśnym sosem chili. W Polsce nie dostanie się świeżych krewetek, więc polecam mrożone, bez pancerzy ale z ogonkami. <br/><br/>UWAGA: Do tej potrawy, nie nadają się małe krewetki koktajlowe! <br/>Smacznego

Składniki

  • krewetki duże bez skorupek 400-500 g

marynata

  • czosnek granulowany 6 łyżeczek
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
  • vegeta 1/2 łyżeczki

ciasto

panierka

  • mąka ziemiaczana 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • papryka słodka mielona 2-3 płaskich łyżeczek

do smażenia

  • okej 1/2 l

Akcesoria

  • frytkownica, garczek do smażenia w głębokim tłuszczu lub wok
  • duży szczelny worek foilowy
  • miska

Jak zrobić Krewetki w cieście?

Krewetki myjemy. Wszystkie składniki marynaty mieszamy i połową marynaty zasypujemy krewetki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

Z mleka, mąki ziemniaczanej, oleju i proszku do pieczenia robimy ciasto (odrobinę gęstsze niż niż na naleśniki). Ciasta nie musi być dużo. Osuszone Krewetki moczymy dokładnie w cieście.

Do dużego worka foliowego wsypujemy mąkę, dodajemy pozostałą połowę wszystkich składników marynaty, łyżeczkę proszku do pieczenia i słodką paprykę w proszku. Całość dokładnie mieszamy.

Do woreczka z mąką wrzucamy po kilka krewetek (nie za dużo, żeby się nie sklejały, najlepiej po 3-4 szt) i energicznie potrząsając workiem obtaczamy krewetki panierką. Po wyjęciu z mąki wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy aż nabiorą złocistego koloru. Tak robimy ze wszystkim krewetkami - na tłuszcz wrzucamy również po kilka sztuk, a wyjęte krewetki przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Po usmażeniu wszystkich krewetek, naczynie wstawiamy na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 160stC. Dzięki temu panierka będzie bardziej chrupiąca a z krewetek spłynie nadmiar tłuszczu. Podajemy z słodko-kwaśnym sosem chili.
Komentarze

Do przepisu na: Krewetki w cieście

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne