Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Keks świąteczny

Dodany przez

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas pieczenia: 50 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 19750

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Keks świąteczny to pyszne, aromatyczne i wilgotne ciasto. Najeżone bakaliami, o rumowej nucie zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebianie, nawet teściowej ;-) Polecam, bo proste w wykonaniu i smaczne!

Zdjęcia

<b>Keks świąteczny</b> to pyszne, <b>aromatyczne</b> i wilgotne ciasto. <b>Najeżone bakaliami</b>, o rumowej nucie zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebianie, nawet teściowej ;-) Polecam, bo proste w wykonaniu i smaczne!

Składniki

  • mąka 300 g
  • cukier 15 dag
  • jajko 4 szt.
  • rum 50 ml
  • proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
  • rodzynki 10 dag
  • orzechy włoskie łuskane 30 g
  • daktyle 30 g
  • śliwki kalifornijskie 30 g
  • morele suszone 30 g
  • migdały 30 g
  • skórka cytrynowa 30 g
  • skórka pomarańczowa 30 g

dekoracje

  • dżem morelowy
  • bakalie

forma

Jak zrobić Keks świąteczny?

Bakalie pokroić i namoczyć w rumie.

Margaryne wymieszać z cukrem i utrzec na gładka masę. Nastepnie dodawac żółtka i ucierac, dodac mąkę wymieszana z proszkiem. Wymieszać na jednolita masę, dodać bakalie opruszone mąką i piane ubita z białek.

Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Piec 45-55 min w temperaturze 180°C.

Wyjąć ciasto z formy, posmarować podgrzanym dżemem, przybrać bakaliami.
Komentarze

Do przepisu na: Keks świąteczny

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne