Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Kartoflanka z grzybami shiitake

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1032

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

  • ziemniaki 140 g
  • wywar mięsny 300 ml
  • grzyby shiitake 100 g
  • zielona pietruszka 2 łodyzki
  • olej 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • cukru szczypta
  • mleko w proszku chude rozrobione odrobiną wody 2 łyżki
  • chudy jogurt 1 mały kubeczek

Jak zrobić Kartoflanka z grzybami shiitake?

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plastry grube mniej więcej na 1cm i gotujemy w wywarze mięsnym do miękkości. Czyścimy grzyby shiitake i kroimy w plasterki. Staranie myjemy pietruszkę i obrywamy wszystkie listki z łodyżek. Ugotowane na miękko ziemniaki miksujemy lub ugniatamy na puree. Plasterki grzybów shiitake podsuszamy krótko w niewielkiej ilości oleju i doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Przygotowane do tej pory składniki, prócz grzybów, wkładamy do garnka, dolewamy jogurt i krótko zagotowujemy. Dorzucamy grzyby i serwujemy natychmiast dekorując zupę – już na talerzach czy w filiżankach – listkami pietruszki czy odrobiną jogurtu.
Komentarze

Do przepisu na: Kartoflanka z grzybami shiitake

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne