Przepis na Karpatka z polewą czekoladową

Dodano przez:
Ile porcji:
25
Łączny czas przyrządzania:
90 min.
Czas przygotowania:
90 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1461
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

Składniki

Akcesoria

  • garnek
  • miska
  • mikser
  • łyżka
  • blacha do pieczenia

Jak zrobić Karpatka z polewą czekoladową?

Wodę zagotowujemy w garnku wraz z kasią, następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszając gotujemy do momentu, gdy masa będzie gęsta. Zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna miksujemy ją dodając po jednym jajku. Masę na ciasto dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy je na blaszkach. Placki pieczemy przez około 25- 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Budyń gotujemy na mleku, odstawiamy do przestygnięcia. Miękką kasię miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Masą przekładamy ciasto. Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do garnka, dodać śmietanę 36%. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewą polać karpatkę. Odstawić ciasto w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia.

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe z migdałami

Ile porcji: 40

Czas przyrządzenia: 75 min.

Data dodania: 2022-12-09

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Ciasta

Łatwe ciasto

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-04-13

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Tort

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2024-02-17

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Ciasta

Tort_dla_rafaelka

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2023-08-02

Dodany przez: eva45

Kategoria: Ciasta

Ciasto z buduniem i galaretką

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-06-06

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Kokosanki w kostce

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 105 min.

Data dodania: 2022-10-24

Dodany przez: Marta1986

Kategoria: Ciasta