Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Kalarepa faszerowana kurkami

Dodany przez

Ile porcji: 2

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 5min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 30 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 643

Ocena przepisu

Drukuj przepis


Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Dodaj swoje zdjecie

Składniki

  • kalarepy 2 szt
  • mleko 0,6 szklanki
  • dymka ze szczypiorkiem 2 szt
  • masło 1 łyżka
  • kurki 20 dag
  • serek homogenizowany naturalny 10 dag
  • majeranek 1 łyżeczka
  • gęsta śmietana 0,75 szklanki
  • mąka kukurydziana 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

Jak zrobić Kalarepa faszerowana kurkami?

Kalarepy myjemy osuszamy, odcinamy czubek, wydrążamy miąższ łyżeczką i drobno kroimy. Mleko lekko solimy, zagotowujemy, dodajemy miąższ i dusimy 10 min na małym ogniu. Dymki ze szczypiorkiem oczyszczamy, drobno siekamy i podduszamy na połowie masła. Grzyby oczyszczamy, kroimy, dodajemy do garnka z miąższem kalarepy i dusimy razem ok. 10 min. Naczynie żaroodporne natłuszczamy resztą masła i układamy w niej wydrążone kalarepy. Serek homogenizowany mieszamy z dymką i masą kakarepowo-grzybową, doprawiamy majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełniamy kalarepy i podlewamy 0, 5 szklanki wody lub bulionu. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni c przez 30 min. W trakcie pieczenia - po ok. 10 min. - kalarepy polewamy śmietaną wymieszaną z mąką kukurydzianą i szczyptą soli.
Komentarze

Do przepisu na: Kalarepa faszerowana kurkami

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

2014-10-16 12:24:31 - Dodany przez !PaulaT - Dodany do przepisu Pierogi z kapustą i grzybami

hej
ze znajomymi robimy sobie wyzwania i mam na sobotnia impreze zrobic pierogi z kapusta i grzybami, albo z Waszego przepisu, albo stad http://straga.pl/swietauroczystosci/boze-narodzenie/przepis-na-wigilijne-pierogi-z-kapusta-i-grzybami jak zrobic falbanke, albo gdzie mozna kupic zlepiarke? sierota kuchenna jestem, a do wygrania szampan Moet, wiec jest o co walczyc ;)

2014-10-09 17:35:23 - Dodany przez !evvka - Dodany do przepisu Kutia wigilijna

i pszenica do kutii gotowana tylko 20 minut???

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne