Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Kalarepa faszerowana kurkami

Dodany przez

enia enia

Ile porcji: 2

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 5min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 30 min.

Data dodania: 2011-10-26

Wyświetlenia: 596

Ocena przepisu

Drukuj przepis


Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Dodaj swoje zdjecie

Składniki

  • kalarepy 2 szt
  • mleko 0,6 szklanki
  • dymka ze szczypiorkiem 2 szt
  • masło 1 łyżka
  • kurki 20 dag
  • serek homogenizowany naturalny 10 dag
  • majeranek 1 łyżeczka
  • gęsta śmietana 0,75 szklanki
  • mąka kukurydziana 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

Jak zrobić Kalarepa faszerowana kurkami?

Kalarepy myjemy osuszamy, odcinamy czubek, wydrążamy miąższ łyżeczką i drobno kroimy. Mleko lekko solimy, zagotowujemy, dodajemy miąższ i dusimy 10 min na małym ogniu. Dymki ze szczypiorkiem oczyszczamy, drobno siekamy i podduszamy na połowie masła. Grzyby oczyszczamy, kroimy, dodajemy do garnka z miąższem kalarepy i dusimy razem ok. 10 min. Naczynie żaroodporne natłuszczamy resztą masła i układamy w niej wydrążone kalarepy. Serek homogenizowany mieszamy z dymką i masą kakarepowo-grzybową, doprawiamy majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełniamy kalarepy i podlewamy 0, 5 szklanki wody lub bulionu. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni c przez 30 min. W trakcie pieczenia - po ok. 10 min. - kalarepy polewamy śmietaną wymieszaną z mąką kukurydzianą i szczyptą soli.
Komentarze

Do przepisu na: Kalarepa faszerowana kurkami

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-09-18 10:51:07 - Dodany przez !tadeusz - Dodany do przepisu Sos pomidorowy z koncentratu

a ja lubie ten sos pomidorowy z koncentratu do kopytek, zwłaszcza odsmażanych, bo takie są najlepsze

2014-09-18 10:49:56 - Dodany przez !jagodka - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

czy te naleśniki to przepis na ciasto tradycyjne? na lekzje z gotowania mam znaleść przepis na ciasto tradycyjne, prosze o odpowiedz

2014-09-18 10:46:52 - Dodany przez !testownik - Dodany do przepisu Fasolka po bretońsku

mam pytanie - czy wyjdzie fasolka po bretońsku na żeberkach? kiedy i jak dodać żeberka? robić jakąś większą ilość sosu niz do boczku i kiełbasy? lepsza wyjdzie z żeberek świeżych czy wędzonych? a może żeberka ugotować, albo upiec?

2014-09-18 10:44:44 - Dodany przez monika4 - Dodany do przepisu Sos pomidorowy z koncentratu

to jest najlepszy sos pomidorowy do gołąbków z koncentratu i śmietany, w domu robimy z poczwórnej porcji, bo wszyscy się nim zajadamy :)

2014-09-18 10:41:57 - Dodany przez !KasiaP - Dodany do przepisu Sos pomidorowy z koncentratu

czy uda się sos pomidorowy z koncentratu krakus?

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne