Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Kaczka na słodko

Dodany przez

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 50min.
Czas przygotowania: 170 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1096

Ocena przepisu

Drukuj przepis


Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Dodaj swoje zdjecie

Składniki

  • kaczka patroszona 2-2,5 kg
  • pomarańcze 3 szt
  • kwaśne jabłka 4 szt
  • suszone śliwki bez pestek 10 dag
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • płynny naturalny miód 2 łyżki
  • bulion drobiowy 1 szklanka
  • cytryna 1 szt
  • świeży tymianek do dekoracji

Jak zrobić Kaczka na słodko?

Kaczkę myjemy, osuszamy, nacieramy sola i pieprzem, skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Wkładamy na noc do lodówki. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, śliwki kroimy w paseczki. Owoce wkładamy do wnętrza kaczki, wlewamy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy. Kaczkę zaszywamy, układamy na brytfance i podlewamy gorącą wodą. Pieczemy ok. 2 godzin w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni c. Po 45 min kaczkę obracamy. Wyciskamy sok z jednej pomarańczy i mieszamy z miodem, smarujemy kaczkę od czasu do czasu. Pozostałe pomarańcze obieramy i kroimy w kosteczkę. Upieczoną kaczkę wyjmujemy a pozostały na brytfannie wywar mieszamy z bulionem i zagotowujemy. Do powstałego sosu dodajemy kostki pomarańczy i doprawiamy do smaku. Kaczkę podajemy z ryżem polanym powstałym sosem.
Komentarze

Do przepisu na: Kaczka na słodko

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-09-26 10:26:41 - Dodany przez !pytam - Dodany do przepisu Babka piaskowa cytrynowa

wyjdzie z tego babka piaskowa cytrynowa z olejem? bo nie mam masla ani margaryny w domu, pzdr. F.

2014-09-25 19:54:22 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

Rosia,
ale w jakiej formie ma być ta potrawa? coś jak paluszki rybne, czy same filety w cieście naleśnikowym?

Do paluszków rybnych potrzebujesz panierki, ale jeśli nie chcesz klasycznie w mące, jajku i bułce tartej to dodaj 2 łyżki mąki do ciasta naleśnikowego (bedzie bardziej gęste, więc nie będzie spływało z ryby), przypraw ziołami włoskimi (bazylia, oregano, tymianek), kawałki ryby posyp solą i pieprzem i zanurzaj w cieście naleśnikowym i kładź na rozgrzany olej

2014-09-25 19:47:45 - Dodany przez !Rosia - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

Hej agatta


czy nadaje się to ciasto naleśnikowe do ryby? Próbuję zrobić rybę w cieście i nie wiem jakiego ciasta użyć. proszę o odp!

2014-09-25 19:38:57 - Dodany przez !MilosnikBigosu - Dodany do przepisu Bigos

Bigos, potrawa biedaków a dziś to podstawowe danie kuchni polskiej. Uwielbiam robić na każdą imprezę. Wszystkiego dodaję po trochu i resztki, boczek, świeże mięso, kiełbasa.

W mojej rodzinie robimy bigos z kapusty świeżej i kiszonej, w rodzinie żony robiło się tylko z kwaszonej.

2014-09-25 19:36:43 - Dodany przez !Anita - Dodany do przepisu Surówka Coleslaw

Surówka Coleslaw to ulubiona sałatka męża - pełna majonezu, który tworzy gęsty sos, kapusta która sprawia, że każdy kęs jest chrupiący... to idę robić ;)

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne