Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Kaczka na słodko

Dodany przez

enia enia

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 50min.
Czas przygotowania: 170 min.

Data dodania: 2011-05-01

Wyświetlenia: 1088

Ocena przepisu

Drukuj przepis


Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Dodaj swoje zdjecie

Składniki

  • kaczka patroszona 2-2,5 kg
  • pomarańcze 3 szt
  • kwaśne jabłka 4 szt
  • suszone śliwki bez pestek 10 dag
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • płynny naturalny miód 2 łyżki
  • bulion drobiowy 1 szklanka
  • cytryna 1 szt
  • świeży tymianek do dekoracji

Sposób przyrządzenia

Kaczkę myjemy, osuszamy, nacieramy sola i pieprzem, skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Wkładamy na noc do lodówki. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, śliwki kroimy w paseczki. Owoce wkładamy do wnętrza kaczki, wlewamy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy. Kaczkę zaszywamy, układamy na brytfance i podlewamy gorącą wodą. Pieczemy ok. 2 godzin w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni c. Po 45 min kaczkę obracamy. Wyciskamy sok z jednej pomarańczy i mieszamy z miodem, smarujemy kaczkę od czasu do czasu. Pozostałe pomarańcze obieramy i kroimy w kosteczkę. Upieczoną kaczkę wyjmujemy a pozostały na brytfannie wywar mieszamy z bulionem i zagotowujemy. Do powstałego sosu dodajemy kostki pomarańczy i doprawiamy do smaku. Kaczkę podajemy z ryżem polanym powstałym sosem.

Komentarze

Do przepisu na: Kaczka na słodko

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-05-05 11:11:54 - Dodany przez !gosc - Dodany do przepisu Śledzie surowe w zalewie

super zalewa, sledzie paluszki lizac!

2014-04-15 09:59:24 - Dodany przez asia5288 - Dodany do przepisu Karkówka po chłopsku

Karkówka pysznaaaaa.....tak się najadłam że ruszać się nie mogłam :) Bardzoooo polecam!

2014-04-13 16:50:20 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Makowiec na kruchym cieście (u mnie w domu nazywany "Mazurkiem makowym")

Sorki, że dopiero teraz odpowiadam. Moja mama piecze właśnie takie proporcje w prodiżu - blachy nigdy nie mierzyłem - wiesz jak będzie cieńsza warstwa maku lub ciasta, to też będzie OK. Czas pieczenia i tak sprawdzasz patykiem.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:47:24 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Chrzan Tarty Tradycyjny

W tym roku ponownie sięgnąłem do tego przepisu, ale go lekko zmodyfikowałem. Żeby chrzan nie był suchy, warto mielić do naczynka z niewielką ilością wody z sokiem cytryny lub kilkoma łyżeczkami octu. Na 4 duże korzenie chrzanu dałem 1/2 szklanki wody zmieszanej z sokiem z małej cytryny. W sklepie wybierajcie tylko twarde korzenie chrzanu - dość ciężko się uciera ale oczywiście jest smaczniejszy.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:38:42 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Pasta chili

Zapowiada się znakomicie. Je jestem trochę leniwy więc wszystko do blendera i gotowe, przyznam, że nigdy nie dodawałem miodu i kolendry - tylko ocet, oliwa, sól pieprz, czosnek, cukier no i papryczki - do blendera, a potem do słoiczka. Regularnie dodaję pastę tego typu do wszystkich możliwych potraw.
Pozdrawiam
Voytek

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne