Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Jaja po nelsońsku

Dodany przez

Ile porcji: 6

Data dodania:

Wyświetlenia: 1712

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

  • ziemniaki 1 kg
  • jajka ugotowane na twardo 5 szt
  • suszone grzyby 5 szt
  • masło lub oliwa 1 łyż
  • śmietana 18 % 1/2 szkl
  • masło do naczynia żaroodpornego 1 łyżka
  • cebula
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić Jaja po nelsońsku?

Namoczyć grzyby w 2 szkl wody, po kilku godzinach ugotować, starając się odparować jak najwięcej wywaru. Grzyby ostudzić, pokroić w paski, wywar pozostawić. Ugotować ziemniaki w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w cienkie piórka i podsmażyć na łyżce masła (oliwy) na jasnozłoty kolor. Jaja na twardo obrać, pokroić na plasterki. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę pokrojonych ziemniaków, na nich- kolejno – cebulę, pokrojone grzyby, plasterkami jaj, posypać je solą i pieprzem. Powtarzać takie warstwy do wyczerpania składników. Śmietanę wymieszać z pozostawionym wywarem z grzybów, lekko posolić i zalać zapiekankę ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180stc.
Komentarze

Do przepisu na: Jaja po nelsońsku

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne