Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Jabłecznik z polewą

Dodany przez

Marta1986 Marta1986

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 30 min.

Data dodania: 2011-10-01

Wyświetlenia: 751

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Jabłecznik z polewą

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

Biszkopt jasny:

Nadzienie jabłkowe:

polewa

Akcesoria

  • blacha,piekarnik,łyżka

Jak zrobić Jabłecznik z polewą?

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier. Ciągle miksując dodać żółtka i kilka kropel zapachu waniliowego. Chwilkę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą. Piec w 170 stopniach ok. 25-30 minut. Po upieczeniu biszkopt ostudzić. Biszkopt przekroić na pół. Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Sparzyć, dodać cukier waniliowy, cynamon i wymieszać. Wlać galaretkę i wymieszać. Można na chwilkę wstawić do lodówki aby wszystko zaczęło powoli tężeć. Przełożyć na biszkopt i rozprowadzić po całości, przykryć wierzchem biszkoptu i lekko przycisnąć. Polewa. 10 dag margaryny roztopić, dodać cukier i kakao, dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Polać biszkopt i włożyć do lodówki.
Komentarze

Do przepisu na: Jabłecznik z polewą

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-09-18 17:16:54 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

jagodka, tak to przepis na tradycyjne naleśniki, inaczej przepis podstawowy na naleśniki :)
juz dodaję informację o tradycyjnym cieście w opisie :)

2014-09-18 17:12:40 - Dodany przez daktyl - Dodany do przepisu Sos beszamelowy czosnkowy

bernika no jak nie beszamel jak beszamel! to jakbyś wzieła chudsze mleko zamiast pełnotłustego, ponadto dodatek czosnku to już nowa wersja beszamelu ;)
ja jeszcze dodaję sok z cytryny, bo lubie :)
pozdrawiam!

2014-09-18 10:51:07 - Dodany przez !tadeusz - Dodany do przepisu Sos pomidorowy z koncentratu

a ja lubie ten sos pomidorowy z koncentratu do kopytek, zwłaszcza odsmażanych, bo takie są najlepsze

2014-09-18 10:49:56 - Dodany przez !jagodka - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

czy te naleśniki to przepis na ciasto tradycyjne? na lekzje z gotowania mam znaleść przepis na ciasto tradycyjne, prosze o odpowiedz

2014-09-18 10:46:52 - Dodany przez !testownik - Dodany do przepisu Fasolka po bretońsku

mam pytanie - czy wyjdzie fasolka po bretońsku na żeberkach? kiedy i jak dodać żeberka? robić jakąś większą ilość sosu niz do boczku i kiełbasy? lepsza wyjdzie z żeberek świeżych czy wędzonych? a może żeberka ugotować, albo upiec?

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne