Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Gulasz z ozorków

Dodany przez

bernika bernika

Ile porcji: 3

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.

Data dodania: 2011-04-17

Wyświetlenia: 2774

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Pyszny gulasz

Zdjęcia

Gulasz z ozorków

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

Jak zrobić Gulasz z ozorków?

Umyte i wymoczone ozorki oczyszczam w garze, zalewam wodą, następnie dodaję przyprawy i gotuję na ogniu około 40 min do 1h n (próbuje widelcem czy są miękkie), wyciągam je i czekam żeby ostygły. Wywar zostawiam. Jak poleżą w wodzie i ostygną ściągam skórę. Najlepiej kroje na kawałki i stopniowo odkrawam z nich zewnętrzną część skóry i ewentualne elementy z zastygłą krwią, kroję na kostkę.

Rozgrzewam na patelni olej, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i ozorki, smażę, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę. Podlewam stopniowo wywarem z gotowanych ozorków. Ale tylko tym klarownym, bez szumowin. Przyprawiam czym się da żeby osiągnąć odpowiedni smak gulaszu. Gotuje jeszcze ok. 30 minut.

Na koniec na sposób chiński zagęszczam go czyli woda zimna plus mąka kartoflana. Sos ma mieć gęstą ale klarowną strukturę. Można użyć zwykłej mąki i zatrzepać nią sos ale dla mnie jest to zbyt niezdrowe a ozorki są daniem raczej chudym i dietetycznym. Dla poprawienia kolorystyki można dodać natki pietruszki. Gulasz podałam z kaszą gryczana :)

Do przepisu na: Gulasz z ozorków

!agakur7#

!agakur7

2013-04-20 14:58:01

super przepis polecam wszystkim smakoszom ozorków.

malina#

malina

2012-02-19 22:31:18

Zawsze miałam uprzedzenie do ozorów ,ale ostatnio jadłam i były przyprawione na ostro,mogę powiedzieć że były smaczne.Patrząc na Twoją propozycję ,też wyglądają smakowicie i chyba znowu się skuszę.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-09-18 17:16:54 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

jagodka, tak to przepis na tradycyjne naleśniki, inaczej przepis podstawowy na naleśniki :)
juz dodaję informację o tradycyjnym cieście w opisie :)

2014-09-18 17:12:40 - Dodany przez daktyl - Dodany do przepisu Sos beszamelowy czosnkowy

bernika no jak nie beszamel jak beszamel! to jakbyś wzieła chudsze mleko zamiast pełnotłustego, ponadto dodatek czosnku to już nowa wersja beszamelu ;)
ja jeszcze dodaję sok z cytryny, bo lubie :)
pozdrawiam!

2014-09-18 10:51:07 - Dodany przez !tadeusz - Dodany do przepisu Sos pomidorowy z koncentratu

a ja lubie ten sos pomidorowy z koncentratu do kopytek, zwłaszcza odsmażanych, bo takie są najlepsze

2014-09-18 10:49:56 - Dodany przez !jagodka - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

czy te naleśniki to przepis na ciasto tradycyjne? na lekzje z gotowania mam znaleść przepis na ciasto tradycyjne, prosze o odpowiedz

2014-09-18 10:46:52 - Dodany przez !testownik - Dodany do przepisu Fasolka po bretońsku

mam pytanie - czy wyjdzie fasolka po bretońsku na żeberkach? kiedy i jak dodać żeberka? robić jakąś większą ilość sosu niz do boczku i kiełbasy? lepsza wyjdzie z żeberek świeżych czy wędzonych? a może żeberka ugotować, albo upiec?

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne