Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Gulasz z ozorków

Dodany przez

Ile porcji: 3

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2783

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Pyszny gulasz

Zdjęcia

Gulasz z ozorków

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

Jak zrobić Gulasz z ozorków?

Umyte i wymoczone ozorki oczyszczam w garze, zalewam wodą, następnie dodaję przyprawy i gotuję na ogniu około 40 min do 1h n (próbuje widelcem czy są miękkie), wyciągam je i czekam żeby ostygły. Wywar zostawiam. Jak poleżą w wodzie i ostygną ściągam skórę. Najlepiej kroje na kawałki i stopniowo odkrawam z nich zewnętrzną część skóry i ewentualne elementy z zastygłą krwią, kroję na kostkę.

Rozgrzewam na patelni olej, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i ozorki, smażę, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę. Podlewam stopniowo wywarem z gotowanych ozorków. Ale tylko tym klarownym, bez szumowin. Przyprawiam czym się da żeby osiągnąć odpowiedni smak gulaszu. Gotuje jeszcze ok. 30 minut.

Na koniec na sposób chiński zagęszczam go czyli woda zimna plus mąka kartoflana. Sos ma mieć gęstą ale klarowną strukturę. Można użyć zwykłej mąki i zatrzepać nią sos ale dla mnie jest to zbyt niezdrowe a ozorki są daniem raczej chudym i dietetycznym. Dla poprawienia kolorystyki można dodać natki pietruszki. Gulasz podałam z kaszą gryczana :)

Do przepisu na: Gulasz z ozorków

!agakur7#

!agakur7

2013-04-20 14:58:01

super przepis polecam wszystkim smakoszom ozorków.

malina#

malina

2012-02-19 22:31:18

Zawsze miałam uprzedzenie do ozorów ,ale ostatnio jadłam i były przyprawione na ostro,mogę powiedzieć że były smaczne.Patrząc na Twoją propozycję ,też wyglądają smakowicie i chyba znowu się skuszę.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-09-26 10:26:41 - Dodany przez !pytam - Dodany do przepisu Babka piaskowa cytrynowa

wyjdzie z tego babka piaskowa cytrynowa z olejem? bo nie mam masla ani margaryny w domu, pzdr. F.

2014-09-25 19:54:22 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

Rosia,
ale w jakiej formie ma być ta potrawa? coś jak paluszki rybne, czy same filety w cieście naleśnikowym?

Do paluszków rybnych potrzebujesz panierki, ale jeśli nie chcesz klasycznie w mące, jajku i bułce tartej to dodaj 2 łyżki mąki do ciasta naleśnikowego (bedzie bardziej gęste, więc nie będzie spływało z ryby), przypraw ziołami włoskimi (bazylia, oregano, tymianek), kawałki ryby posyp solą i pieprzem i zanurzaj w cieście naleśnikowym i kładź na rozgrzany olej

2014-09-25 19:47:45 - Dodany przez !Rosia - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

Hej agatta


czy nadaje się to ciasto naleśnikowe do ryby? Próbuję zrobić rybę w cieście i nie wiem jakiego ciasta użyć. proszę o odp!

2014-09-25 19:38:57 - Dodany przez !MilosnikBigosu - Dodany do przepisu Bigos

Bigos, potrawa biedaków a dziś to podstawowe danie kuchni polskiej. Uwielbiam robić na każdą imprezę. Wszystkiego dodaję po trochu i resztki, boczek, świeże mięso, kiełbasa.

W mojej rodzinie robimy bigos z kapusty świeżej i kiszonej, w rodzinie żony robiło się tylko z kwaszonej.

2014-09-25 19:36:43 - Dodany przez !Anita - Dodany do przepisu Surówka Coleslaw

Surówka Coleslaw to ulubiona sałatka męża - pełna majonezu, który tworzy gęsty sos, kapusta która sprawia, że każdy kęs jest chrupiący... to idę robić ;)

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne