Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Gulasz z ozorków

Dodany przez

Ile porcji: 3

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2811

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Pyszny gulasz

Zdjęcia

Gulasz z ozorków

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

Jak zrobić Gulasz z ozorków?

Umyte i wymoczone ozorki oczyszczam w garze, zalewam wodą, następnie dodaję przyprawy i gotuję na ogniu około 40 min do 1h n (próbuje widelcem czy są miękkie), wyciągam je i czekam żeby ostygły. Wywar zostawiam. Jak poleżą w wodzie i ostygną ściągam skórę. Najlepiej kroje na kawałki i stopniowo odkrawam z nich zewnętrzną część skóry i ewentualne elementy z zastygłą krwią, kroję na kostkę.

Rozgrzewam na patelni olej, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i ozorki, smażę, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę. Podlewam stopniowo wywarem z gotowanych ozorków. Ale tylko tym klarownym, bez szumowin. Przyprawiam czym się da żeby osiągnąć odpowiedni smak gulaszu. Gotuje jeszcze ok. 30 minut.

Na koniec na sposób chiński zagęszczam go czyli woda zimna plus mąka kartoflana. Sos ma mieć gęstą ale klarowną strukturę. Można użyć zwykłej mąki i zatrzepać nią sos ale dla mnie jest to zbyt niezdrowe a ozorki są daniem raczej chudym i dietetycznym. Dla poprawienia kolorystyki można dodać natki pietruszki. Gulasz podałam z kaszą gryczana :)

Do przepisu na: Gulasz z ozorków

!agakur7#

!agakur7

2013-04-20 14:58:01

super przepis polecam wszystkim smakoszom ozorków.

malina#

malina

2012-02-19 22:31:18

Zawsze miałam uprzedzenie do ozorów ,ale ostatnio jadłam i były przyprawione na ostro,mogę powiedzieć że były smaczne.Patrząc na Twoją propozycję ,też wyglądają smakowicie i chyba znowu się skuszę.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

2014-10-16 12:24:31 - Dodany przez !PaulaT - Dodany do przepisu Pierogi z kapustą i grzybami

hej
ze znajomymi robimy sobie wyzwania i mam na sobotnia impreze zrobic pierogi z kapusta i grzybami, albo z Waszego przepisu, albo stad http://straga.pl/swietauroczystosci/boze-narodzenie/przepis-na-wigilijne-pierogi-z-kapusta-i-grzybami jak zrobic falbanke, albo gdzie mozna kupic zlepiarke? sierota kuchenna jestem, a do wygrania szampan Moet, wiec jest o co walczyc ;)

2014-10-09 17:35:23 - Dodany przez !evvka - Dodany do przepisu Kutia wigilijna

i pszenica do kutii gotowana tylko 20 minut???

2014-10-09 17:35:11 - Dodany przez !malwa - Dodany do przepisu Kutia z makaronem

5 szklanek maku? jakiś chochlik sie wkradł ;)

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne