Przepis na Grzyby marynowane wg Ter-esy

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Data dodania:
Wyświetlenia:
1234
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przetwory

Do marynowania używamy prawie wszystkie grzyby.
Marynować możemy grzyby w mieszance różnych gatunków, ale najsmaczniejsze marynaty otrzymuje się z grzybów jednego rodzaju – prawdziwków, kurek, gąsek, maślaków, opieńków, kozaczków czerwonych, rydzy itd.

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Grzyby marynowane wg Ter-esy?

Grzyby z przyciętymi trzonami obgotowujemy w dość dużej ilości lekko osolonej wody, przez około 10 minut, a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Układamy w słoikach, i przekładamy małymi cebulkami, które wcześniej krótko sparzamy. Jeśli cebula jest duża to kroimy ją w grube krążki i także sparzmy. Do każdego słoika wkładamy przyprawy. Zagotowujemy wodę, dodajemy ocet. Zalewę przyprawiamy do smaku cukrem i solą. Gorącą zalewą napełniamy słoje z grzybami, zamykamy i wstawiamy do pasteryzacji. Pasteryzujemy około 30 – 40 minut.

Podobne przepisy

Wiśnie drylowane

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-10-11

Dodany przez: enia

Kategoria: Przetwory

Sos pomidorowo-ananasowy

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-08-29

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Przetwory

Buraczki konserwowe

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-11-25

Dodany przez: blagro1

Kategoria: Przetwory

Swojski zasuszony majranek

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-07-02

Dodany przez: monika4

Kategoria: Przetwory

Marynowany chrzan

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-03-19

Dodany przez: kuku-ryku

Kategoria: Przetwory

Dżem truskawkowo-agrestowy

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2024-03-02

Dodany przez: alaaa

Kategoria: Przetwory