Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Grochówka z makaronem

Dodany przez

malina malina

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 20min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 60 min.

Data dodania: 2012-01-02

Wyświetlenia: 929

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Grochówka z makaronem

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

  • wywar na kościach 2 litry
  • groch łuskany 1 szklanka
  • majeranek do smaku
  • marchewki 3 średnie
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • liście laurowe 2 szt
  • ziele angielskie 3 kulki
  • makaron nitki 25 dkg

Jak zrobić Grochówka z makaronem?

Groch się szybciej ugotuje, gdy namoczymy go w wodzie na kilka godzin. Wywar zagotować i wsypać opłukany groch. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 40 minut. Dodać obraną i pokrojoną marchew i dalej gotujemy do miękkości.

Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i roztartym majerankiem do smaku. Pokruszony makaron ugotować w osolonym wrzątku i przelać na durszlak. Na talerze wlać porcje zupy i włożyć porcję makaronu.

Smacznego!
Komentarze

Do przepisu na: Grochówka z makaronem

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-09-18 17:16:54 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

jagodka, tak to przepis na tradycyjne naleśniki, inaczej przepis podstawowy na naleśniki :)
juz dodaję informację o tradycyjnym cieście w opisie :)

2014-09-18 17:12:40 - Dodany przez daktyl - Dodany do przepisu Sos beszamelowy czosnkowy

bernika no jak nie beszamel jak beszamel! to jakbyś wzieła chudsze mleko zamiast pełnotłustego, ponadto dodatek czosnku to już nowa wersja beszamelu ;)
ja jeszcze dodaję sok z cytryny, bo lubie :)
pozdrawiam!

2014-09-18 10:51:07 - Dodany przez !tadeusz - Dodany do przepisu Sos pomidorowy z koncentratu

a ja lubie ten sos pomidorowy z koncentratu do kopytek, zwłaszcza odsmażanych, bo takie są najlepsze

2014-09-18 10:49:56 - Dodany przez !jagodka - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

czy te naleśniki to przepis na ciasto tradycyjne? na lekzje z gotowania mam znaleść przepis na ciasto tradycyjne, prosze o odpowiedz

2014-09-18 10:46:52 - Dodany przez !testownik - Dodany do przepisu Fasolka po bretońsku

mam pytanie - czy wyjdzie fasolka po bretońsku na żeberkach? kiedy i jak dodać żeberka? robić jakąś większą ilość sosu niz do boczku i kiełbasy? lepsza wyjdzie z żeberek świeżych czy wędzonych? a może żeberka ugotować, albo upiec?

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne