Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Grochówka z makaronem

Dodany przez

malina malina

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 20min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 60 min.

Data dodania: 2012-01-02

Wyświetlenia: 807

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Grochówka z makaronem

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

  • wywar na kościach 2 litry
  • groch łuskany 1 szklanka
  • majeranek do smaku
  • marchewki 3 średnie
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • liście laurowe 2 szt
  • ziele angielskie 3 kulki
  • makaron nitki 25 dkg

Sposób przyrządzenia

Groch się szybciej ugotuje, gdy namoczymy go w wodzie na kilka godzin. Wywar zagotować i wsypać opłukany groch. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 40 minut. Dodać obraną i pokrojoną marchew i dalej gotujemy do miękkości.

Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i roztartym majerankiem do smaku. Pokruszony makaron ugotować w osolonym wrzątku i przelać na durszlak. Na talerze wlać porcje zupy i włożyć porcję makaronu.

Smacznego!

Komentarze

Do przepisu na: Grochówka z makaronem

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-04-15 09:59:24 - Dodany przez asia5288 - Dodany do przepisu Karkówka po chłopsku

Karkówka pysznaaaaa.....tak się najadłam że ruszać się nie mogłam :) Bardzoooo polecam!

2014-04-13 16:50:20 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Makowiec na kruchym cieście (u mnie w domu nazywany "Mazurkiem makowym")

Sorki, że dopiero teraz odpowiadam. Moja mama piecze właśnie takie proporcje w prodiżu - blachy nigdy nie mierzyłem - wiesz jak będzie cieńsza warstwa maku lub ciasta, to też będzie OK. Czas pieczenia i tak sprawdzasz patykiem.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:47:24 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Chrzan Tarty Tradycyjny

W tym roku ponownie sięgnąłem do tego przepisu, ale go lekko zmodyfikowałem. Żeby chrzan nie był suchy, warto mielić do naczynka z niewielką ilością wody z sokiem cytryny lub kilkoma łyżeczkami octu. Na 4 duże korzenie chrzanu dałem 1/2 szklanki wody zmieszanej z sokiem z małej cytryny. W sklepie wybierajcie tylko twarde korzenie chrzanu - dość ciężko się uciera ale oczywiście jest smaczniejszy.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:38:42 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Pasta chili

Zapowiada się znakomicie. Je jestem trochę leniwy więc wszystko do blendera i gotowe, przyznam, że nigdy nie dodawałem miodu i kolendry - tylko ocet, oliwa, sól pieprz, czosnek, cukier no i papryczki - do blendera, a potem do słoiczka. Regularnie dodaję pastę tego typu do wszystkich możliwych potraw.
Pozdrawiam
Voytek

2014-01-22 14:00:26 - Dodany przez !kara boch - Dodany do przepisu Ciasto na naleśniki

jest pyszne

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne