Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Glazurowane ziemniaki Marthy Stewart

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 5 min.
Czas pieczenia: 25 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 5855

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Klasycznie pieczone ziemniaki są najlepsze. Ten przepis wzbogacony jest o nietypowy składnik, mianowicie cukier. Nadaje on ziemniakom nowego smaku, jednocześnie obecność soli nie pozwala, aby smak słodki zdominował potrawę.

Polecam zarówno na świąteczny obiad, jak i na postne danie do kefiru i smażonego jajka :) Przepis z magazynu Martha Stewart Living nr 3/2007.

Zdjęcia

Klasycznie <b>pieczone ziemniaki</b> są najlepsze. Ten przepis wzbogacony jest o nietypowy składnik, mianowicie cukier. Nadaje on ziemniakom nowego smaku, jednocześnie obecność soli nie pozwala, aby smak słodki zdominował potrawę. <br/><br/>Polecam zarówno na świąteczny obiad, jak i na postne danie do kefiru i smażonego jajka :) Przepis z magazynu <b>Martha Stewart Living</b> nr 3/2007.

Składniki

Jak zrobić Glazurowane ziemniaki Marthy Stewart?

Ziemniaki zalewam zimną wodą, odstawiam na kilka minut, a później dokładnie szoruję szczoteczką. Płuczę, odsączam i osuszam ręcznikiem papierowym. Następnie kroję ziemniaki na połówki, a jeśli są duże to na mniejsze kawałki, aby mniej więcej wszystkie były równe.

Blachę do pieczenia wykładam folią aluminiową, przekładam na nią ziemniaki. Posypuje mieszanką soli i cukru. Na wierzchu układam wiórki z masła. Dodatek cukru sprawi, że ziemniaki będą glazurowane, szybciej się przypieką, będą miały ładniejszy kolor i lepszy smak.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piekę, aż zaczną brązowieć, około 20-30 minut (zależy od ziemniaków).
Komentarze

Do przepisu na: Glazurowane ziemniaki Marthy Stewart

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne