Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Galette z imbirem i gruszkami

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 55min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 35 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 10824

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Galette to francuska nazwa wypieków z kruchego ciasta. Galette mają zazwyczaj okrągły kształt i mogą mieć nadzienie słodkie jak i wytrawne.

Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, a słodkie gruszki w połączeniu z imbirem to połączenie idealne.

Poniższy przepis jest autorstwa Gordona Ramsaya i pochodzi z ksiązki Ultimate Home Cooking, tłumaczenie moje własne.

Zdjęcia

<b>Galette</b> to francuska nazwa wypieków z kruchego ciasta. Galette mają zazwyczaj okrągły kształt i mogą mieć nadzienie słodkie jak i wytrawne. <br/><br/>Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, a słodkie <b>gruszki</b> w połączeniu z <b>imbirem</b> to połączenie idealne. <br/><br/>Poniższy przepis jest autorstwa <b>Gordona Ramsaya</b> i pochodzi z ksiązki <i>Ultimate Home Cooking</i>, tłumaczenie moje własne.

Składniki

nadzienie

  • gruszki 4 sztuki
  • cukier demerara 1 łyżka
  • imbir kandyzowany posiekany 2 łyżki
  • syrop imbirowy 2 łyżki
  • imbir świeży 3 cm
  • skórka z cytryny 1 łyżka
  • żółtko 1 sztuka

kruche ciasto

dodatkowo

  • cukier puder
  • bita śmietana

Jak zrobić Galette z imbirem i gruszkami?

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Kruche ciasto:
Przesiać mąkę z cukrem, dodać masło pokrojone na kawałki i ugniatać palcami. Jak powstanie kruszonka dodać skórkę z cytryny, lekko ubite jajko i zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche dodać łyżkę lub dwie zimnej wody. Owinąć folią i schłodzić 30 minut.

Świeży imbir zetrzeć, a kandyzowany posiekać w drobną kostkę. Gruszki obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Następnie pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać kawałki gruszek z cukrem demerara, imbirem kandyzowanym oraz swieżym, syropem imbirowym, oraz skórką z cytryny.

Rozwałkować z ciasta okrąg o średnicy 22 cm, a grubości 5 mm. Wyłożyć ciasto na papier do pieczenia.

Ułożyć nadzienie gruszkowo-imbirowe na środku ciasta i pozostawić 3 cm pdstepu od brzegu. Ubitym żółtkiem posmarować brzeg. Zawinąć brzeg do środka i ponownie posmarować żółtkiem.

Wstawić galette do piekarnika i piec 30-35 minut.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną.
Komentarze

Do przepisu na: Galette z imbirem i gruszkami

!malwa#

!malwa

2014-10-09 17:21:33

fajny przepis, widziałam ten odcinek w TV, tylko skad wziąć imbir kandyzowany i syrop imbirowy?

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne