Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Faworki oszczędne

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 3811

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Najlepsze i najtańsze!

Zdjęcia

Najlepsze i najtańsze!

Najlepsze i najtańsze!

Najlepsze i najtańsze!

Najlepsze i najtańsze!

Najlepsze i najtańsze!

Składniki

  • mąka 1,5 szklanki
  • żółtka 4 szt
  • śmietana 2 łyżki
  • cukier puder 2 łyżki
  • spirytus 1 łyżka

do smażenia

do posypania

Jak zrobić Faworki oszczędne?

Z przesianej mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu zagniatamy zwarte ciasto. Wybijamy wałkiem, aby się dokładnie napowietrzyło. Pozostawiamy w lodówce na około godzinę. Następnie cienko wałkujemy i kroimy na pasy długości 10-12 cm. Nacinamy w środku i przekładamy jeden koniec przez środek.

Smażyć faworki na rozgrzanym tłuszczu, osaczać na bibule z tłuszczu. Wystudzone posypać cukrem pudrem pomieszanym z waniliowym.
Komentarze

Do przepisu na: Faworki oszczędne

mrozluk#

mrozluk

2010-02-18 13:43:21

im cieńsze ciasto tym faworki będą bardziej chrupiące.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne