Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Faszerowane bakłażany

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas pieczenia: 30 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 11671

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Faszerowane bakłażany to niewątpliwie smak lata, a z dodatkami takimi jak kapary, oliwki czy anchois nierozerwalnie łączą się wakacje w Italii.

Przepis pochodzi z książki "Two Greedy Italians eat Italy" autorstwa Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo.

Jest to druga książka włoskiego duetu znanego z serii "Dwaj łakomi Włosi".

Przepis polecam każdemu, bo jest prosty i szybki w wykonaniu, i nie ma problemu z przygotowaniem, gdyż składniki są dostępne niemal cały rok.

Zdjęcia

<b>Faszerowane bakłażany</b> to niewątpliwie smak lata, a z dodatkami takimi jak kapary, oliwki czy anchois nierozerwalnie łączą się wakacje w Italii. <br/><br/>Przepis pochodzi z książki "Two Greedy Italians eat Italy" autorstwa Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo. <br/><br/>Jest to druga książka włoskiego duetu znanego z serii "<b>Dwaj łakomi Włosi</b>". <br/><br/>Przepis polecam każdemu, bo jest prosty i szybki w wykonaniu, i nie ma problemu z przygotowaniem, gdyż składniki są dostępne niemal cały rok.

Składniki

Jak zrobić Faszerowane bakłażany?

Piekarnik podgrzać do 220 stopni C.

Bakłażany umyć i wytrzeć do sucha. Przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć pozostawiając około 1cm miąższu - najlepiej to zrobić za pomocą łyżki.

Posiekać fileciki anchois, oliwki, kapary i miąższ z wydrążonych bakłażanów. Pomidora drobno pokroić, wymieszać z pozostałymi składnikami, dodać bułkę tartą, świezo mielony pieprz i tylko szczyptę soli, ponieważ kapary, oliwki i anchois są słone.

Faszerować połówki bakłażanów nadzieniem i ułożyć na natłuszczonej oliwą blaszce. Wstawić do gorącego piekarnika i piec około 30 minut.
Komentarze

Do przepisu na: Faszerowane bakłażany

!ona#

!ona

2014-10-09 17:24:21

zamiast bułki tartej dodałabym parmezan albo grana padano, myśle ze z feta też byłoby super :)

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne