Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Fasolka po bretońsku

Dodany przez

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 50min.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas gotowania: 2 godz.
Czas smażenia: 10 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 4647

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Fasola po bretońsku to popularne dane w kuchni polskiej.

Jest tanie, szybko się je przygotowuje, z wyjątkiem namaczania fasoli i przede wszystkim jest smaczne.

Nazwa fasolka po bretońsku nie oznacza też, że danie pochodzi z Bretanii. Dowolny Bretończyk nie ma pojęcia o tej potrawie.

Ważnym składnikiem dania są przyprawy - kminek, lubczyk, cząber oraz majeranek. To one sprawiają, że danie jest bardziej strawne i taki przepis na fasolkę po bretońsku z kiełbasą jest lżejszy.

Zdjęcia

<b>Fasola po bretońsku</b> to popularne dane w <b>kuchni polskiej</b>. <br/><br/>Jest tanie, szybko się je przygotowuje, z wyjątkiem namaczania fasoli i przede wszystkim jest smaczne.<br/><br/>Nazwa <b><i>fasolka po bretońsku</i></b> nie oznacza też, że danie pochodzi z Bretanii. Dowolny Bretończyk nie ma pojęcia o tej potrawie.<br/><br/>Ważnym składnikiem dania są <b>przyprawy</b> - kminek, lubczyk, cząber oraz majeranek. To one sprawiają, że danie jest <b>bardziej strawne</b> i taki przepis na fasolkę po bretońsku z kiełbasą jest lżejszy.

Składniki

  • fasola biała Jaś 1 kg
  • boczek wędzony 500 g
  • kiełbasa toruńska 500 g
  • koncentrat pomidorowy 500 g
  • cebula 3 szt
  • olej do smażenia 100 ml
  • majeranek 1 łyżeczka
  • kminek mielony 1/2 łyżeczki
  • lubczyk 1/2 łyżeczki
  • cząber 1/2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra

Jak zrobić Fasolka po bretońsku?

Fasolę namaczamy na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia, wylewamy wodę, w której fasola się moczyła. Do garnka nalewamy świeżej wody (świeża woda to mniejsze wzdęcia) i wrzucamy fasolę. Gotujemy około godziny tak by fasola była miękka.

W międzyczasie kroimy w drobną kostkę cebulę i podsmażamy ją na oleju. Kiedy cebula będzie gotowa, wysypujemy ją do miski, a na tej samej patelni smażymy drobno pokrojony boczek. Boczek wrzucamy do do miski z cebulą.

Kroimy kiełbasę w kostkę i smażymy ją na oleju. Po podsmażeniu przerzucamy kiełbasę, boczek oraz cebulę do dużego garnka i dodajemy koncentrat, majeranek, cząber, lubczyk i mielony kminek.

Dodajemy trochę wody aby rozrzedzić koncentrat i wrzucamy tam odsączoną, ugotowaną fasolę.

Całość przyprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
Dusimy przez około godzinę aby fasola była bardzo miękka i całość przyjęła przyprawy i sos.

Tak przygotowane danie nakładamy w miseczki i podajemy np. z chlebem.
Komentarze

Do przepisu na: Fasolka po bretońsku

!testownik#

!testownik

2014-09-18 10:46:52

mam pytanie - czy wyjdzie fasolka po bretońsku na żeberkach? kiedy i jak dodać żeberka? robić jakąś większą ilość sosu niz do boczku i kiełbasy? lepsza wyjdzie z żeberek świeżych czy wędzonych? a może żeberka ugotować, albo upiec?

!Zuza#

!Zuza

2014-09-15 16:40:10

to najlepsza fasolka po bretońsku jaką robiłam i jadłam! dzięki!

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne