Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Falafel

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas smażenia: 15 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2682

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Falafel to genialna arabska potrawa z ciecierzycy. Proste w przygotowaniu, z łatwo dostępnych składników, pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je podawać zawinięte w tortillach, w sałatce, a także z sosami, np. czosnkowym.

Zdjęcia

<b>Falafel</b> to genialna arabska potrawa z ciecierzycy. Proste w przygotowaniu, z łatwo dostępnych składników, pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je podawać zawinięte w tortillach, w sałatce, a także z sosami, np. czosnkowym.

Składniki

  • ciecierzyca 1 puszka
  • cebula czerwona 1 szt
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki
  • kumin 1/2 łyżeczki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • jajko 1 sztuka
  • kolendra suszona 1 łyżka
  • bułka tarta 1/2 szklanki
  • olej 1/2 szklanki

Jak zrobić Falafel?

Ciecierzycę (puszka 400 gramowa, bez zalewy około 250 gram) odsączyć. Przełozyć do blendera, dodać przyprawy - paprykę, kumin, sól, pieprz oraz kolendrę i zmiksować. Pokroić w drobną kostkę cebulę i dodać razem z jajkiem do ciecierzycy. Zmiksować jeszcze raz. Wstawić masę do lodówki na 1 godzinę, a następnie wyjąc i formować kulki wielkości orzecha włoskiego i otaczać w bułce tartej. Rozgrzać olej i smażyć na złoto.
Komentarze

Do przepisu na: Falafel

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne