Falafel to genialna arabska potrawa z ciecierzycy. Proste w przygotowaniu, z łatwo dostępnych składników, pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je podawać zawinięte w tortillach, w sałatce, a także z sosami, np. czosnkowym.
Ciecierzycę (puszka 400 gramowa, bez zalewy około 250 gram) odsączyć. Przełozyć do blendera, dodać przyprawy – paprykę, kumin, sól, pieprz oraz kolendrę i zmiksować. Pokroić w drobną kostkę cebulę i dodać razem z jajkiem do ciecierzycy. Zmiksować jeszcze raz. Wstawić masę do lodówki na 1 godzinę, a następnie wyjąc i formować kulki wielkości orzecha włoskiego i otaczać w bułce tartej. Rozgrzać olej i smażyć na złoto.
Kategoria: Kuchnia arabska
Kategoria: Kuchnia arabska
Kategoria: Kuchnia arabska
Kategoria: Kuchnia arabska
Kategoria: Kuchnia arabska