Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Dżem z jeżyn i jabłek

Dodany przez

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 20min.
Czas przygotowania: 25 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas smażenia: 35 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 4267

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Pyszny i przede wszystkim bardzo zdrowy dżem z jeżyn i jabłek, o oryginalnym smaku, świetnie nadaje się jako nadzienie do naleśników, czy ciast np. pleśniak lub po prostu na kromkę świeżego chleba z masłem.

Jeżyny zawierają pektyny, związki mineralne i witaminy z grupy A, B i C. Ponadto sa bardzo zdrowe. Jesień to doskonały czas na przygotowywanie dżemu, gdyż na bazarach pojawiają się jeżyny w przystępnych cenach, oraz pyszne, polskie jabłka.

Zdjęcia

Pyszny i przede wszystkim bardzo zdrowy <b><i>dżem z jeżyn i jabłek</i></b>, o oryginalnym smaku, świetnie nadaje się jako nadzienie <b>do naleśników</b>, czy ciast np. pleśniak lub po prostu <b>na kromkę świeżego chleba</b> z masłem.<br/><br/>Jeżyny zawierają pektyny, <b>związki mineralne</b> i witaminy z grupy A, B i C. Ponadto sa bardzo <b>zdrowe</b>. Jesień to doskonały czas na przygotowywanie dżemu, gdyż na bazarach pojawiają się jeżyny w przystępnych cenach, oraz pyszne, polskie jabłka.

Składniki

  • jeżyny 1 kg
  • jabłka 1 kg
  • cukier 1,75 kg
  • woda 300 ml
  • cytryny duże 2 szt

Jak zrobić Dżem z jeżyn i jabłek?

Jeżyny myjemy, odsączamy, zasypujemy cukrem, przykrywamy i odstawiamy na 10 godz. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w plasterki.

Skórki i gniazda nasienne zalewamy wodą, tak by były przykryte, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez 20 min. Przecieramy przez sito.

Do jeżyn z cukrem dodajemy jabłka w plasterkach i przecier z nasion i skórek. Zagotowujemy i ciągle mieszając gotujemy na małym ogniu do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści.

Dodajemy sok wycisnięty z cytryn i gotujemy do czasu aż dżem zgęstnieje (kropla dżemu spuszczona na zimny talerzyk szybko zastygnie) gorący dżem przekładamy do słoików i mocno zakręcamy.
Komentarze

Do przepisu na: Dżem z jeżyn i jabłek

!dandyska#

!dandyska

2014-11-26 18:25:43

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

!Agatta#

!Agatta

2014-10-09 14:59:54

tak, ale zmniejsz cukier i wodę o połowę i daj jedną cytrynę, albo wcale, i wg mnie powinnaś dłużej podgotować jeżyny, chociaż to zależy, czy są one bardziej czy mniej wodniste...

!Kasima78#

!Kasima78

2014-09-25 09:27:34

potrzebuję przepis na dżem z jeżyn, czy jak nie dam jabłek wyjdzie dobry dżem?

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne