Dolmades, czyli inaczej greckie gołąbki. Występują w wersji z mięsem – najczęściej z jagnięciną, oraz bezmięsnej, takiej jak podana niżej.
Podstawowym składnikiem są liście winogron, w które zawija się farsz. Dolmades gołąbki często podawane w krajach śródziemnomorskich jako meze, czyli przystawka.
Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni, aż będą złote. Pokroić cebulę w kostkę, podgrzać olej i usmażyć cebulę aż zbrązowieje. Rodzynki zalać wrzątkiem i jak napęcznieją odcedzić. Do ryżu dodać przestudzona cebulę, orzeszki piniowe, odcedzone rodzynki, polowe soli i pieprz. Wyrobić farsz.
Na stole rozłożyć liście winogron (jeśli mamy świeże to trzeba je dokładnie umyć i zblanszować). Na środku kłaść porcje farszu i zawijać najpierw boki do środka, a następnie rolować. Dn garnka wyłożyć dodatkowymi listkami i ułożyć dolmades. Zalać wodą, wsypać pozostałą sól i gotować na wolnym ogniu 15-20 minut. Podawać polane sosem.
Sos:
dokładnie wymieszać jogurt grecki z sokiem z cytryny, sola i pieprzem.
Kategoria: Kuchnia grecka