Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Ciasto z kajmakiem i żelkami

Dodany przez

Sylwiaa Sylwiaa

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Data dodania: 2011-04-19

Wyświetlenia: 1645

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Dodaj swoje zdjecie

Składniki

  • biszkopt gotowy 2
  • mleko lub śmietana 1 szklanka
  • cukier pud 200 g
  • masło 50 g
  • laska wanilii 1/4
  • marcepanowe jajeczka
  • żelki

Sposób przyrządzenia

Mleko lub śmietanę z cukrem, stale mieszając, gotować na silnym ogniu aż masa zgęstnieje (kiedy kropla szybko zastyga, ka imak jest gotowy). Masę lekko przestudzić, utrzeć, by miała konsystencję śmietany. Dalej ucierając dodać zmiękczone masło, ciepłą masą posmarować ciasto, odstawić do zastygnięcia. Na powierzchni ciasta ułożyć kółeczko uformowane z masy marcepanowej, a w środku jajeczka i żelki.

Komentarze

Do przepisu na: Ciasto z kajmakiem i żelkami

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-05-05 11:11:54 - Dodany przez !gosc - Dodany do przepisu Śledzie surowe w zalewie

super zalewa, sledzie paluszki lizac!

2014-04-15 09:59:24 - Dodany przez asia5288 - Dodany do przepisu Karkówka po chłopsku

Karkówka pysznaaaaa.....tak się najadłam że ruszać się nie mogłam :) Bardzoooo polecam!

2014-04-13 16:50:20 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Makowiec na kruchym cieście (u mnie w domu nazywany "Mazurkiem makowym")

Sorki, że dopiero teraz odpowiadam. Moja mama piecze właśnie takie proporcje w prodiżu - blachy nigdy nie mierzyłem - wiesz jak będzie cieńsza warstwa maku lub ciasta, to też będzie OK. Czas pieczenia i tak sprawdzasz patykiem.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:47:24 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Chrzan Tarty Tradycyjny

W tym roku ponownie sięgnąłem do tego przepisu, ale go lekko zmodyfikowałem. Żeby chrzan nie był suchy, warto mielić do naczynka z niewielką ilością wody z sokiem cytryny lub kilkoma łyżeczkami octu. Na 4 duże korzenie chrzanu dałem 1/2 szklanki wody zmieszanej z sokiem z małej cytryny. W sklepie wybierajcie tylko twarde korzenie chrzanu - dość ciężko się uciera ale oczywiście jest smaczniejszy.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:38:42 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Pasta chili

Zapowiada się znakomicie. Je jestem trochę leniwy więc wszystko do blendera i gotowe, przyznam, że nigdy nie dodawałem miodu i kolendry - tylko ocet, oliwa, sól pieprz, czosnek, cukier no i papryczki - do blendera, a potem do słoiczka. Regularnie dodaję pastę tego typu do wszystkich możliwych potraw.
Pozdrawiam
Voytek

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne