Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Ciasto Szrek

Dodany przez

Albertos Albertos

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania: 2010-03-14

Wyświetlenia: 15836

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 6 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Ciasto Szrek
Ciasto Szrek

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

ciasto

masa I

  • zielony Kubuś lub Pysio 1 litr
  • budyń 2 opakowania

masa II

  • kremówka 400 ml
  • galaretka agrestowa 1 opakowanie

dodatkowo

  • delicje 2 opakowania male
  • galaretka agrestowa 2 opakowania

Sposób przyrządzenia

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić dodając cukier pod koniec ubijania. Następnie wymieszać z żółtkami, aromatem i olejem. Następnie dodawać mąkę cały czas mieszając. Ciasto piec przez około 25- 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Budynie należy rozpuścić w 1 szklance soku, resztę soku zagotować, następnie dodać budynie i raz jeszcze zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na cieście, na masie ułożyć delicje. Galaretkę należy rozpuścić w 3/4 szklanki wody i zostawić do przestudzenia. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną i przestudzoną galaretkę. Masę wylać na delicje. Dwie galaretki rozpuścić w wodzie i pozostawić do lekkiego stężenia i wylać je na masę śmietanową, odstawić do lodówki w celu całkowitego stężenia.

Zobacz wszystkie (5)

Komentarze

Do przepisu na: Ciasto Szrek

Albertos#

Albertos

2010-09-13 12:19:33

Anetka faktycznie coś musiałaś zrobić nie tak, bo mi zawsze ciasto wychodzi dobrze i nigdy się nie rozwala, ale fakt faktem, że jak każde ciasto z masą tak i to musi postać, żeby stężeć, nie powinnaś go kroić od razu.

anetka19112#

anetka19112

2010-07-26 09:38:01


to znowu ja:) kurcze na drugi dzien ciacho juz bylo calkiem inne. bardzo dobre. Sok dodawalam nie pysio tylko kubus i takie kwane mi wyszlo. i na drgi dzien juz mi sie nie rozwalalo. musialo dojsc w lodowce. bardzo dobre:)

lewewelina23#

lewewelina23

2010-07-25 20:56:49

anetka19112 to coś zrobiłaś żle bo ja robiłam już tyle razy i mi się nie rozwalało i biczkopt piekłam cieńszy z 3 jaj i masę robiłam troszkę z większej porcji to samo ze śmietaną i wszystkim smakowało, a i to co miałaś za sok skoro miałaś kwaśne ciasto.

anetka19112#

anetka19112

2010-07-25 01:27:49

wlasnie zrobilam to ciacho. Nie polecam. Rozwala sie i jest kwaśne przez sok. Wygląda bardzo ładnie ale tylko tyle...

lewewelina23#

lewewelina23

2010-04-15 13:51:51

Ja do masy z kremówki dodaję 2 galaretki rozpuszczone w szklance wody wtedy masa jest bardziej zielona.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-05-05 11:11:54 - Dodany przez !gosc - Dodany do przepisu Śledzie surowe w zalewie

super zalewa, sledzie paluszki lizac!

2014-04-15 09:59:24 - Dodany przez asia5288 - Dodany do przepisu Karkówka po chłopsku

Karkówka pysznaaaaa.....tak się najadłam że ruszać się nie mogłam :) Bardzoooo polecam!

2014-04-13 16:50:20 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Makowiec na kruchym cieście (u mnie w domu nazywany "Mazurkiem makowym")

Sorki, że dopiero teraz odpowiadam. Moja mama piecze właśnie takie proporcje w prodiżu - blachy nigdy nie mierzyłem - wiesz jak będzie cieńsza warstwa maku lub ciasta, to też będzie OK. Czas pieczenia i tak sprawdzasz patykiem.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:47:24 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Chrzan Tarty Tradycyjny

W tym roku ponownie sięgnąłem do tego przepisu, ale go lekko zmodyfikowałem. Żeby chrzan nie był suchy, warto mielić do naczynka z niewielką ilością wody z sokiem cytryny lub kilkoma łyżeczkami octu. Na 4 duże korzenie chrzanu dałem 1/2 szklanki wody zmieszanej z sokiem z małej cytryny. W sklepie wybierajcie tylko twarde korzenie chrzanu - dość ciężko się uciera ale oczywiście jest smaczniejszy.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:38:42 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Pasta chili

Zapowiada się znakomicie. Je jestem trochę leniwy więc wszystko do blendera i gotowe, przyznam, że nigdy nie dodawałem miodu i kolendry - tylko ocet, oliwa, sól pieprz, czosnek, cukier no i papryczki - do blendera, a potem do słoiczka. Regularnie dodaję pastę tego typu do wszystkich możliwych potraw.
Pozdrawiam
Voytek

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne