Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Ciasto Szrek

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 16038

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 6 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Ciasto Szrek

Ciasto Szrek

Składniki

ciasto

masa I

  • zielony Kubuś lub Pysio 1 litr
  • budyń 2 opakowania

masa II

  • kremówka 400 ml
  • galaretka agrestowa 1 opakowanie

dodatkowo

  • delicje 2 opakowania male
  • galaretka agrestowa 2 opakowania

Jak zrobić Ciasto Szrek?

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić dodając cukier pod koniec ubijania. Następnie wymieszać z żółtkami, aromatem i olejem. Następnie dodawać mąkę cały czas mieszając. Ciasto piec przez około 25- 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Budynie należy rozpuścić w 1 szklance soku, resztę soku zagotować, następnie dodać budynie i raz jeszcze zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na cieście, na masie ułożyć delicje. Galaretkę należy rozpuścić w 3/4 szklanki wody i zostawić do przestudzenia. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną i przestudzoną galaretkę. Masę wylać na delicje. Dwie galaretki rozpuścić w wodzie i pozostawić do lekkiego stężenia i wylać je na masę śmietanową, odstawić do lodówki w celu całkowitego stężenia.
Komentarze

Do przepisu na: Ciasto Szrek

Albertos#

Albertos

2010-09-13 12:19:33

Anetka faktycznie coś musiałaś zrobić nie tak, bo mi zawsze ciasto wychodzi dobrze i nigdy się nie rozwala, ale fakt faktem, że jak każde ciasto z masą tak i to musi postać, żeby stężeć, nie powinnaś go kroić od razu.

anetka19112#

anetka19112

2010-07-26 09:38:01


to znowu ja:) kurcze na drugi dzien ciacho juz bylo calkiem inne. bardzo dobre. Sok dodawalam nie pysio tylko kubus i takie kwane mi wyszlo. i na drgi dzien juz mi sie nie rozwalalo. musialo dojsc w lodowce. bardzo dobre:)

lewewelina23#

lewewelina23

2010-07-25 20:56:49

anetka19112 to coś zrobiłaś żle bo ja robiłam już tyle razy i mi się nie rozwalało i biczkopt piekłam cieńszy z 3 jaj i masę robiłam troszkę z większej porcji to samo ze śmietaną i wszystkim smakowało, a i to co miałaś za sok skoro miałaś kwaśne ciasto.

anetka19112#

anetka19112

2010-07-25 01:27:49

wlasnie zrobilam to ciacho. Nie polecam. Rozwala sie i jest kwaśne przez sok. Wygląda bardzo ładnie ale tylko tyle...

lewewelina23#

lewewelina23

2010-04-15 13:51:51

Ja do masy z kremówki dodaję 2 galaretki rozpuszczone w szklance wody wtedy masa jest bardziej zielona.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne