Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Ciasto Shrek

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 106342

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 23 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Ciasto Shrek

Ciasto Shrek

Ciasto Shrek

Ciasto Shrek

Ciasto Shrek

Ciasto Shrek

Ciasto Shrek

Ciasto Shrek

Ciasto Shrek

Składniki

  • jajka 6 szt
  • cukier 1 szkl
  • mąka 1 szkl
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • zielony sok Pysio 1 duża butelka
  • budyń śmietankowy 3 op
  • delicje 2 op
  • zielone galaretki 3 szt
  • bita śmietana

Jak zrobić Ciasto Shrek?

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Wlewamy do formy i pieczemy 170*C 30-40 minut.
Budynie rozpuszczamy w 1,5 szkl. pysia i gotujemy z pozostałym. Rozsmarowujemy na cieście. Układamy na cieście. Przykrywamy bitą śmietaną z jedną tężejącą galaretką rozpuszczoną w szklance wody.
Polewamy pozostałymi tężejącymi galaretkami przyrządzonymi wg. przepisu na opakowaniu.
Komentarze

Do przepisu na: Ciasto Shrek

Marta1986#

Marta1986

2011-10-18 19:42:42

super

!Mo.#

!Mo.

2011-09-20 16:33:52

Nie, poniewaz musi to byc sok przecierowy.Mozna go zastapic dowolnym sokiem marchewkowym, ale masa wyjdyie innego koloru. Duza butelka to ok 750 ml-1l.Pozdr

!isabel70#

!isabel70

2011-05-13 23:26:52

bitą śmietanę zrobiłam z 30% śmietany z Biedronkizmieszaną z tężejącą galaretką jak jest w przepisie - zamiast Śmietan-Fix'a, i to jest strzał w 10.

!aga    #

!aga

2011-04-29 20:45:43

przepis jest ok

malg0kolczyk0wnia#

malg0kolczyk0wnia

2011-04-08 13:03:10

ja robie coś podobnego tyle, że z Kubusiem pomarańcowym i nosi on właśnie taką nazwę;)

!Anna#

!Anna

2011-03-28 19:57:01

ja do tego placka robię biszkopt z 4 lub 5 jajek

tomek26#

tomek26

2011-01-24 22:40:17

jadłem to ciasto ale ten biszkopt za duży i suchy

!Mary#

!Mary

2010-06-30 15:42:39

W ogóle to na zdjęciu ten bitej śmietany to ja wcale nie widzę... A tak na marginesie. Nawet jak by trzeba było dać gotową to ja i tak ubiła bym sama z Śmietan-Fix'em i wiadomo, że jest wtedy lepsze:)

!kaś#

!kaś

2010-06-06 14:18:02

Przepis trochę zamotany.. Polecam na przyszłość pisać bardziej szczegółowo, bo ja w tym momencie wybiorę inny,bardziej czytelny przepis.

eva45#

eva45

2010-06-04 19:15:16

ja robię biszkopt z 3 jaj i jest ok

Albertos#

Albertos

2010-04-09 09:43:15

Ja robię też dość wysoki biszkopt. Więc galaretka na wierzchu już ledwo się mieści, jest prawie równa z wysokością blaszki.

!megunia1985#

!megunia1985

2010-04-09 07:27:05

To znaczy delicje miało być, a nie biszkopty... :)

!megunia1985#

!megunia1985

2010-04-08 23:43:23

Może większość, ale nie każdy :) Ja zrozumiałam inaczej, może dlatego że zawsze sama ubijam śmietanę i łączę ją z galaretkami do różnych ciast, a może też dlatego, bo autorka przepisu nie napisała jaka ma być ilość tej bitej śmietany- są przecież różne opakowania(jeśli faktycznie chodziło jej o gotową). Ja biszkopt piekę(jak pisałam wcześniej) z 4 jaj i też wychodzi moim zdaniem za wysoki. Nawet mąż mnie pytał: a nie można zrobić biszkoptu z 2 jajek? bo to co najlepsze to budyń, biszkopty, bita śmietana i galaretka :D Ot mój osobisty krytyk kulinarny ;)

lewewelina23#

lewewelina23

2010-04-08 09:31:05

A co do biszkoptu to ciasto robiłam kilkakrotnie więc 6 jaj uważam, że za dużo ja robie biszkopt z 3 jaj na dużą blachę i bubyń gotuję z 3 budyni i 1 bużej butelki i 1 małej butelki soku Pysia.
Teraz na święta zrobiłam na innym cieście kruchym:
3 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny
1/4 kostki masła
5 żółtek
0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
proszek do pieczenia
Owiele bardziej wszystkim na takim cieście smakował i mówili że nie jest zbyt suchy.
POLECAM!!!!!

lewewelina23#

lewewelina23

2010-04-08 09:22:47

No właśnie pisze bita śmietana - czyli każdy kto czyta zrozumie jako gotową

Albertos#

Albertos

2010-04-06 22:41:07

megunia1985 ja tylko wytłumaczyłam co i jak, owszem, wyżej napisałam, ze robiłam to ciasto i umieściłam nawet w serwisie swój przepis opisany bardziej szczegółowo, bo nie zmienia jednak faktu, że "bitą śmietanę" odebrałam jako gotową, a nie ubijaną w domu i stąd mój drugi komentarz. Pozdrawiam.

!megunia1985#

!megunia1985

2010-04-06 12:00:29

Ok, nie będę wdawać się w dyskusję bo to bez sensu i nie zmienia faktu, że ciasto jest smaczne. Przeczytaj tylko swój komentarz z 26.03 i jeden wyżej, do którego się odniosłaś. Sama pojęcie "bita śmietana" tłumaczysz jako ubijaną sobie śmietanę, a nie gotową...

Albertos#

Albertos

2010-04-05 15:30:15

Megunia1985 co Ty w ogóle piszesz? Ja doczytałam i chyba Tobie coś się poprzestawiało, bo zarówno w składnikach, jak i w treści przepisu napisane jest wyraźnie " BITA ŚMIETANA", a nie KREMÓWKA! To ja radzę doczytać uważnie!

!megunia1985#

!megunia1985

2010-04-04 22:28:18

To,że do ciasta dodaje się delicje to widać na zdjęciu. Bita śmietana nie jest biała tylko jasna, dlatego że szklanka zielonej galaretki na pół litra śmietany nie da ciemnego koloru :) Ja robie na dużą blachę i ledwo się mieści z dwoma galaretkami na wierzchu. Albertos więc zrobiłaś tak jak było napisane w przepisie, nie inaczej(poza 2 budyniami nie 3), nie było też mowy o gotowej bitej śmietanie tylko o ubijaniu kremówi, więc radzę czytać uważnie. A co do biszkoptu ja robię z 4 jajek, 4 kopiastych łyżek mąki, 4 łyżek cukru i jest w sam raz. Z 6 jajek(+6łyżek mąki+6łyżek cukru) jest za wysoki i potem nie mieszczą się galaretki w blachę. Ciacho jest pyszne, robiłam 2 razy i zawsze wychodzi :) Przepis może jest pisany skrótowo, ale jeśli ktoś wie jak upiec biszkopt to z resztą sobie poradzi, w innym wypadku przepis wydaje mu się nie jasny...

Albertos#

Albertos

2010-04-03 17:23:32

Przepis pisany trochę skrótowo i rzeczywiście trzeba się domyślać. Ja robiąc swoje ciasto robiłam tak: najpierw biszkopt, później masa z Pysia lub Kubusia z 2 budyniami, następnie delicje, później bita śmietana z jedną galaretką, a na koniec wylewałam na ciasto dwie galaretki w kolorze zielonym, np. agrestowe. W tym przepisie wydaje mi się, że jest za dużo cukru i mąki. Nie wiem jak wyrośnie biszkopt z tych składników. Poza tym zamiast bitej śmietany sama ubijam kremówkę dodając do niej na koniec zimną galaretkę.

!johanna150#

!johanna150

2010-04-03 12:49:24

A na jaka forme ma byc ten przepis, wielkosc itd.?

!megunia1985#

!megunia1985

2010-04-02 21:29:18

Duża butelka to jest ok. 1 litr(985ml), ja jak nie miałam dużego to dałam 3 małe butelki po 330ml. Ja robiłam z sokiem z kiwi, ale z kaktusa jeśli jest zielony to chyba też może być.

!aannaa#

!aannaa

2010-04-02 18:23:49

Dam Wam drogie Panie dobra rade.Jak juz podajecie jakis przepis to najpierw same upieczcie ciasto wedle swego przepisu,bo jak widac wiele rzeczy trzeba sie samemu domyslic,jak np.ze do shreka trzeba dodac delicje.

!Olunia#

!Olunia

2010-04-02 16:50:51

Mi sie wydaje ze ta bita smietana na zdjeciu jest biala? zamiast bitej smietany dodałam sniezke i zamiast galaretki, żelatynę:)

!Bozena#

!Bozena

2010-04-01 19:31:05

Pyszne ciasto robiłam go już kilkakrotnie i jest przepyszne

!johanna#

!johanna

2010-04-01 16:08:35

Mieszkam w Niemczech i nie mam zielonego soku Pysio.Czy moge zastapic go sokiem z kaktusa ijakato jest ilosc duza butelka?

!megunia1985#

!megunia1985

2010-03-30 23:28:01

delicje układamy na zielonym budyniu :)

!agata#

!agata

2010-03-29 11:33:58

a co stymi delicjami??????????

!megunia1985#

!megunia1985

2010-03-27 14:30:21

Ciasto dzisiaj zrobiłam i po prostu przepyszne i wygląda super bo bardzo kolorowe. Gratuluję autorce pomysłu na przepis :)Odpowiem na pytanie Doroty: śmietanę musisz ubić mikserem na sztywno, a następnie zmiksować z tężejącą galaretką(galaretkę przygotuj wcześniej, rozpuść ją w miseczce dodając tylko szklankę gorącej wody, a gdy zacznie się ścinać połącz z ubitą śmietaną). Od dzisiaj shrek to moje ulubione ciacho!!!

Albertos#

Albertos

2010-03-26 23:15:22

Tez robię takie ciasto. To znaczy, że należy podczas ubijania śmietany( gdy będzie już sztywna) dolewać powoli tężejącą delikatnie galaretkę.

!dorota#

!dorota

2010-03-26 17:49:34

"Przykrywamy bitą śmietaną z jedną tężejącą galaretką rozpuszczoną w szklance wody"- proszę wyjaśnić, bo nie rozumie, bitą śmietanę nalęży wymieszać z tą galaretką?? czy co?

!tornado#

!tornado

2010-03-22 23:21:01

chodzi tu o zwykla bita smietane a nie zadna kremowke itp :) ciasto pyszne, nigdy sie nie nudzi :)

!Agatek#

!Agatek

2010-03-22 08:24:55

Bardzo smaczne, polecam. Śmietany ok 0,5 litra 30 proc.

Ter-esa#

Ter-esa

2010-03-19 13:36:41

Smaczne, kolorowe, po prostu - odlotowe.

!Jagoda#

!Jagoda

2010-03-16 15:21:36

Ciasto wygląda na bardzo smaczne i npewno je upieke, tylko mam pytanie ile tej śmietany kremówki? bo nie jest podane:(

gusia1000#

gusia1000

2010-03-06 03:00:26

eleganckie ciasto.

emilia9n#

emilia9n

2010-03-02 17:40:06

myślę, że to ciasto niezwykłą frajde sprawi dzieciakom. sama nazwa je zachęci, a wygląd i smak sprawią, że będą za nim przepadać :)

lewewelina23#

lewewelina23

2010-03-01 23:33:40

przepyszne ciasto uwielbiam je i polecam

danusia19671#

danusia19671

2010-03-01 19:44:06

Ale pyszne ciacho.

Albertos#

Albertos

2010-03-01 15:36:41

Ostatnio robiłam to ciasto. Delicje oczywiście dodałam. Pychotka.

tulipan#

tulipan

2010-01-29 09:13:13

Trzeba Wypróbować

!marmar#

!marmar

2009-12-04 13:23:33

Delicje układamy chyba na zielonym budyniu

!a...#

!a...

2009-08-25 21:50:07

bardzo smaczne ciasto...polecam!!

teressa444#

teressa444

2009-08-21 11:20:29

madi356-A gdzie są delicje. W składnikach są podane a wykonaniu ich niema.I ile dajesz śmietany.Ja wiem ale inni niewiedzą.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne