Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Ciasto orzechowe

Dodany przez

tulipan tulipan

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Data dodania: 2009-04-12

Wyświetlenia: 12582

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 9 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Ciasto orzechowe

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

orzechy włoski 25 dag
cukier 20 dag
margaryna 15 dag
mąka 25 dag
mleko 5 łyżek
olejek migdałowy
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
gotowe polewa czekoladowa

Jak zrobić Ciasto orzechowe?

Utrzeć 20 dag posiekanych orzechów włoskich z margaryną, cukrem i szczyptą solą. Ucierając, dodawać po jednym jajku. Masę wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać mleko i olejek. Wymieszać. Wyłożyć ciasto do natłuszczonej, posypanej mąką formy.

Piec ok.60 minut w temp.175 C. Wyjąć, ostudzić.

Gotową polewę wstawić do kąpieli wodnej, by się rozpuściła. Posmarować nią ciasto, udekorować połówkami orzechów.

Do przepisu na: Ciasto orzechowe

!Teresa#

!Teresa

2011-01-09 09:59:07

Dodałam 3 całe jajka i jest bardzo dobre.

lewewelina23#

lewewelina23

2011-01-07 19:12:59

Ja robiłam w małej blaszce

teresa1949#

teresa1949

2011-01-07 10:40:13

Mam pytanko, ciasto jest na dużą czy na małą blachę?

lewewelina23#

lewewelina23

2011-01-06 21:36:56

Ja robiłam na Święta i dodałam 2 żółtka i 1 całe jajko wyszło przepyszne super przepis

!Ollaaa#

!Ollaaa

2011-01-06 14:56:12

To ile tych jajek, ludzie?!!!!

!mloda05#

!mloda05

2010-11-09 15:26:03

1 jajko rzeczywiscie wydawało się być niewystarczajace w stosunku do innych przepisów ale zaryzykowałam i po spróbowaniu pierwszego kawałka stwierdzamn ze ciasto jest świetne,chrupiące, nie za słodkie i aromatyczne.1 jajko rzeczywiście wystarczy.

agnieszka85#

agnieszka85

2010-08-31 08:56:36

jak się patrzy to aż ślinka cieknie, na pewno wypróbuję!

tulipan#

tulipan

2010-04-15 11:19:00

1 jajko to wystarczy. Ja kilka razy robiłam ciasto orzechowe są smaczne.
Ty musisz spróbować ten przepis.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-09-18 17:16:54 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

jagodka, tak to przepis na tradycyjne naleśniki, inaczej przepis podstawowy na naleśniki :)
juz dodaję informację o tradycyjnym cieście w opisie :)

2014-09-18 17:12:40 - Dodany przez daktyl - Dodany do przepisu Sos beszamelowy czosnkowy

bernika no jak nie beszamel jak beszamel! to jakbyś wzieła chudsze mleko zamiast pełnotłustego, ponadto dodatek czosnku to już nowa wersja beszamelu ;)
ja jeszcze dodaję sok z cytryny, bo lubie :)
pozdrawiam!

2014-09-18 10:51:07 - Dodany przez !tadeusz - Dodany do przepisu Sos pomidorowy z koncentratu

a ja lubie ten sos pomidorowy z koncentratu do kopytek, zwłaszcza odsmażanych, bo takie są najlepsze

2014-09-18 10:49:56 - Dodany przez !jagodka - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

czy te naleśniki to przepis na ciasto tradycyjne? na lekzje z gotowania mam znaleść przepis na ciasto tradycyjne, prosze o odpowiedz

2014-09-18 10:46:52 - Dodany przez !testownik - Dodany do przepisu Fasolka po bretońsku

mam pytanie - czy wyjdzie fasolka po bretońsku na żeberkach? kiedy i jak dodać żeberka? robić jakąś większą ilość sosu niz do boczku i kiełbasy? lepsza wyjdzie z żeberek świeżych czy wędzonych? a może żeberka ugotować, albo upiec?

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne