Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Ciasto orzechowe

Dodany przez

tulipan tulipan

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Data dodania: 2009-04-12

Wyświetlenia: 12527

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 9 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Ciasto orzechowe

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

orzechy włoski 25 dag
cukier 20 dag
margaryna 15 dag
mąka 25 dag
mleko 5 łyżek
olejek migdałowy
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
gotowe polewa czekoladowa

Sposób przyrządzenia

Utrzeć 20 dag posiekanych orzechów włoskich z margaryną, cukrem i szczyptą solą. Ucierając, dodawać po jednym jajku. Masę wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać mleko i olejek. Wymieszać. Wyłożyć ciasto do natłuszczonej, posypanej mąką formy.

Piec ok.60 minut w temp.175 C. Wyjąć, ostudzić.

Gotową polewę wstawić do kąpieli wodnej, by się rozpuściła. Posmarować nią ciasto, udekorować połówkami orzechów.

Zobacz wszystkie (14)

Komentarze

Do przepisu na: Ciasto orzechowe

!Teresa#

!Teresa

2011-01-09 09:59:07

Dodałam 3 całe jajka i jest bardzo dobre.

lewewelina23#

lewewelina23

2011-01-07 19:12:59

Ja robiłam w małej blaszce

teresa1949#

teresa1949

2011-01-07 10:40:13

Mam pytanko, ciasto jest na dużą czy na małą blachę?

lewewelina23#

lewewelina23

2011-01-06 21:36:56

Ja robiłam na Święta i dodałam 2 żółtka i 1 całe jajko wyszło przepyszne super przepis

!Ollaaa#

!Ollaaa

2011-01-06 14:56:12

To ile tych jajek, ludzie?!!!!

!mloda05#

!mloda05

2010-11-09 15:26:03

1 jajko rzeczywiscie wydawało się być niewystarczajace w stosunku do innych przepisów ale zaryzykowałam i po spróbowaniu pierwszego kawałka stwierdzamn ze ciasto jest świetne,chrupiące, nie za słodkie i aromatyczne.1 jajko rzeczywiście wystarczy.

agnieszka85#

agnieszka85

2010-08-31 08:56:36

jak się patrzy to aż ślinka cieknie, na pewno wypróbuję!

tulipan#

tulipan

2010-04-15 11:19:00

1 jajko to wystarczy. Ja kilka razy robiłam ciasto orzechowe są smaczne.
Ty musisz spróbować ten przepis.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-05-05 11:11:54 - Dodany przez !gosc - Dodany do przepisu Śledzie surowe w zalewie

super zalewa, sledzie paluszki lizac!

2014-04-15 09:59:24 - Dodany przez asia5288 - Dodany do przepisu Karkówka po chłopsku

Karkówka pysznaaaaa.....tak się najadłam że ruszać się nie mogłam :) Bardzoooo polecam!

2014-04-13 16:50:20 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Makowiec na kruchym cieście (u mnie w domu nazywany "Mazurkiem makowym")

Sorki, że dopiero teraz odpowiadam. Moja mama piecze właśnie takie proporcje w prodiżu - blachy nigdy nie mierzyłem - wiesz jak będzie cieńsza warstwa maku lub ciasta, to też będzie OK. Czas pieczenia i tak sprawdzasz patykiem.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:47:24 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Chrzan Tarty Tradycyjny

W tym roku ponownie sięgnąłem do tego przepisu, ale go lekko zmodyfikowałem. Żeby chrzan nie był suchy, warto mielić do naczynka z niewielką ilością wody z sokiem cytryny lub kilkoma łyżeczkami octu. Na 4 duże korzenie chrzanu dałem 1/2 szklanki wody zmieszanej z sokiem z małej cytryny. W sklepie wybierajcie tylko twarde korzenie chrzanu - dość ciężko się uciera ale oczywiście jest smaczniejszy.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:38:42 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Pasta chili

Zapowiada się znakomicie. Je jestem trochę leniwy więc wszystko do blendera i gotowe, przyznam, że nigdy nie dodawałem miodu i kolendry - tylko ocet, oliwa, sól pieprz, czosnek, cukier no i papryczki - do blendera, a potem do słoiczka. Regularnie dodaję pastę tego typu do wszystkich możliwych potraw.
Pozdrawiam
Voytek

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne