Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Ciasto na naleśniki

Dodany przez

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 20min.
Czas przygotowania: 5 min.
Czas pieczenia: 15 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 7450

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Naleśniki są uniwersalnym daniem znanym na całym świecie. Są jedzone zarówno w Azji, Europie jak i Ameryce Południowej. Mogą być zjadane na słodko i słono, stanowić posiłek sam w sobie, lub też być składową potrawy.

Pomimo, iż skład może się różnić w poszczególnych rejonach globu, to najważniejsze jest ciasto. To od ciasta na naleśniki zależy jak będzie się smażył, wyglądał, a wreszcie smakował naleśnik.

Podany przepis na ciasto można wzbogacać o dowolne produkty, np. posiekana natkę pietruszki, cynamon, kakao, imbir, czy skórkę otartą z cytrusów.

Zdjęcia

Naleśniki są <b>uniwersalnym</b> daniem znanym na całym świecie. Są jedzone zarówno w Azji, Europie jak i Ameryce Południowej. Mogą być zjadane na <b>słodko</b> i <b>słono</b>, stanowić posiłek sam w sobie, lub też być składową potrawy.<br/><br/>Pomimo, iż skład może się różnić w poszczególnych rejonach globu, to najważniejsze jest <b>ciasto</b>. To od ciasta na naleśniki zależy jak będzie się smażył, wyglądał, a wreszcie smakował naleśnik. <br/><br/>Podany przepis na ciasto można wzbogacać o dowolne produkty, np. posiekana natkę pietruszki, <b>cynamon</b>, kakao, <b>imbir</b>, czy skórkę otartą z cytrusów.

Naleśniki są <b>uniwersalnym</b> daniem znanym na całym świecie. Są jedzone zarówno w Azji, Europie jak i Ameryce Południowej. Mogą być zjadane na <b>słodko</b> i <b>słono</b>, stanowić posiłek sam w sobie, lub też być składową potrawy.<br/><br/>Pomimo, iż skład może się różnić w poszczególnych rejonach globu, to najważniejsze jest <b>ciasto</b>. To od ciasta na naleśniki zależy jak będzie się smażył, wyglądał, a wreszcie smakował naleśnik. <br/><br/>Podany przepis na ciasto można wzbogacać o dowolne produkty, np. posiekana natkę pietruszki, <b>cynamon</b>, kakao, <b>imbir</b>, czy skórkę otartą z cytrusów.

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

do smażenia

Jak zrobić Ciasto na naleśniki?

Mąkę przesiewam z solą. Jajka miksuję z mlekiem, dodaję mąkę, a na koniec wodę. Miksuję, aż się składniki połączą i nie będzie grudek. Następnie odstawiam na kilka minut, aby w cieście 'zawiązał' się gluten. Ciasto na naleśniki, które 'odpocznie' moim zdaniem znacznie lepiej się smaży.

Następnie podgrzewam patelnię, spryskuję olejem (lub smaruję silikonowym pędzelkiem) i odmierzając średnią filiżanką lub małą chochlą porcje ciasta smażę naleśniki z obu stron.

Zamiast oleju można użyć masła, smalcu, słoniny, oleju z orzeszków ziemnych lub kukurydzianego.

Takie naleśniki doskonale nadają się do nadziewania farszami, sakiewek, krokietów, podsmażania i zapiekania. Można je podawać z owocami, dżemem, bitą śmietaną, czy też surówkami warzywnymi.

W zależności od nadzienia można serwować je z sosem czekoladowym, pomidorowym, cebulowym, mięsnym lub grzybowym.

Do przepisu na: Ciasto na naleśniki

!kara boch#

!kara boch

2014-01-22 14:00:26

jest pyszne

!Tara#

!Tara

2013-02-03 15:23:27

Bardzo prosty, szybki przepis na naleśniki. Dokładnie taki sam stosuję od lat i moje dzieci są zadowolone z pysznych, puszystych naleśników.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

2014-10-16 12:24:31 - Dodany przez !PaulaT - Dodany do przepisu Pierogi z kapustą i grzybami

hej
ze znajomymi robimy sobie wyzwania i mam na sobotnia impreze zrobic pierogi z kapusta i grzybami, albo z Waszego przepisu, albo stad http://straga.pl/swietauroczystosci/boze-narodzenie/przepis-na-wigilijne-pierogi-z-kapusta-i-grzybami jak zrobic falbanke, albo gdzie mozna kupic zlepiarke? sierota kuchenna jestem, a do wygrania szampan Moet, wiec jest o co walczyc ;)

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne