Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Ciasto na naleśniki

Dodany przez

Agatta Agatta

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 20min.
Czas przygotowania: 5 min.
Czas pieczenia: 15 min.

Data dodania: 2013-01-29

Wyświetlenia: 6836

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Naleśniki są uniwersalnym daniem znanym na całym świecie. Są jedzone zarówno w Azji, Europie jak i Ameryce Południowej. Mogą być zjadane na słodko i słono, stanowić posiłek sam w sobie, lub też być składową potrawy.

Pomimo, iż skład może się różnić w poszczególnych rejonach globu, to najważniejsze jest ciasto. To od ciasta na naleśniki zależy jak będzie się smażył, wyglądał, a wreszcie smakował naleśnik.

Podany przepis na ciasto można wzbogacać o dowolne produkty, np. posiekana natkę pietruszki, cynamon, kakao, imbir, czy skórkę otartą z cytrusów.

Zdjęcia

Ciasto na naleśniki
Ciasto na naleśniki

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

do smażenia

Jak zrobić Ciasto na naleśniki?

Mąkę przesiewam z solą. Jajka miksuję z mlekiem, dodaję mąkę, a na koniec wodę. Miksuję, aż się składniki połączą i nie będzie grudek. Następnie odstawiam na kilka minut, aby w cieście 'zawiązał' się gluten. Ciasto na naleśniki, które 'odpocznie' moim zdaniem znacznie lepiej się smaży.

Następnie podgrzewam patelnię, spryskuję olejem (lub smaruję silikonowym pędzelkiem) i odmierzając średnią filiżanką lub małą chochlą porcje ciasta smażę naleśniki z obu stron.

Zamiast oleju można użyć masła, smalcu, słoniny, oleju z orzeszków ziemnych lub kukurydzianego.

Takie naleśniki doskonale nadają się do nadziewania farszami, sakiewek, krokietów, podsmażania i zapiekania. Można je podawać z owocami, dżemem, bitą śmietaną, czy też surówkami warzywnymi.

W zależności od nadzienia można serwować je z sosem czekoladowym, pomidorowym, cebulowym, mięsnym lub grzybowym.

Do przepisu na: Ciasto na naleśniki

!kara boch#

!kara boch

2014-01-22 14:00:26

jest pyszne

!Tara#

!Tara

2013-02-03 15:23:27

Bardzo prosty, szybki przepis na naleśniki. Dokładnie taki sam stosuję od lat i moje dzieci są zadowolone z pysznych, puszystych naleśników.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-09-15 16:40:10 - Dodany przez !Zuza - Dodany do przepisu Fasolka po bretońsku

to najlepsza fasolka po bretońsku jaką robiłam i jadłam! dzięki!

2014-09-10 10:21:16 - Dodany przez !ilona - Dodany do przepisu Pieczarki w zalewie

super przepis i bardzo smaczny ;-0

2014-09-09 20:56:51 - Dodany przez !Gosia - Dodany do przepisu Ciasto kisielowe o smaku cytryny

A ile utrzeć margaryny?

2014-07-27 05:53:02 - Dodany przez !annagj2005@yahoo.ca - Dodany do przepisu Żołądki drobiowe duszone

dzieki za pszepis

2014-07-02 10:42:17 - Dodany przez !mafiozo - Dodany do przepisu Ciasto kokosowe

czy moga byc 4 jaja ?

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne