Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Ciasto na naleśniki

Dodany przez

Agatta Agatta

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 20min.
Czas przygotowania: 5 min.
Czas pieczenia: 15 min.

Data dodania: 2013-01-29

Wyświetlenia: 4117

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Opis

Naleśniki są uniwersalnym daniem znanym na całym świecie. Są jedzone zarówno w Azji, Europie jak i Ameryce Południowej. Mogą być zjadane na słodko i słono, stanowić posiłek sam w sobie, lub też być składową potrawy.

Pomimo, iż skład może się różnić w poszczególnych rejonach globu, to najważniejsze jest ciasto. To od ciasta na naleśniki zależy jak będzie się smażył, wyglądał, a wreszcie smakował naleśnik.

Podany przepis na ciasto można wzbogacać o dowolne produkty, np. posiekana natkę pietruszki, cynamon, kakao, imbir, czy skórkę otartą z cytrusów.

Zdjęcia

Ciasto na naleśniki
Ciasto na naleśniki

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

do smażenia

Sposób przyrządzenia

Mąkę przesiewam z solą. Jajka miksuję z mlekiem, dodaję mąkę, a na koniec wodę. Miksuję, aż się składniki połączą i nie będzie grudek. Następnie odstawiam na kilka minut, aby w cieście 'zawiązał' się gluten. Ciasto na naleśniki, które 'odpocznie' moim zdaniem znacznie lepiej się smaży.

Następnie podgrzewam patelnię, spryskuję olejem (lub smaruję silikonowym pędzelkiem) i odmierzając średnią filiżanką lub małą chochlą porcje ciasta smażę naleśniki z obu stron.

Zamiast oleju można użyć masła, smalcu, słoniny, oleju z orzeszków ziemnych lub kukurydzianego.

Takie naleśniki doskonale nadają się do nadziewania farszami, sakiewek, krokietów, podsmażania i zapiekania. Można je podawać z owocami, dżemem, bitą śmietaną, czy też surówkami warzywnymi.

W zależności od nadzienia można serwować je z sosem czekoladowym, pomidorowym, cebulowym, mięsnym lub grzybowym.

Zobacz wszystkie (2)

Komentarze

Do przepisu na: Ciasto na naleśniki

!kara boch#

!kara boch

2014-01-22 14:00:26

jest pyszne

!Tara#

!Tara

2013-02-03 15:23:27

Bardzo prosty, szybki przepis na naleśniki. Dokładnie taki sam stosuję od lat i moje dzieci są zadowolone z pysznych, puszystych naleśników.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-04-15 09:59:24 - Dodany przez asia5288 - Dodany do przepisu Karkówka po chłopsku

Karkówka pysznaaaaa.....tak się najadłam że ruszać się nie mogłam :) Bardzoooo polecam!

2014-04-13 16:50:20 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Makowiec na kruchym cieście (u mnie w domu nazywany "Mazurkiem makowym")

Sorki, że dopiero teraz odpowiadam. Moja mama piecze właśnie takie proporcje w prodiżu - blachy nigdy nie mierzyłem - wiesz jak będzie cieńsza warstwa maku lub ciasta, to też będzie OK. Czas pieczenia i tak sprawdzasz patykiem.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:47:24 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Chrzan Tarty Tradycyjny

W tym roku ponownie sięgnąłem do tego przepisu, ale go lekko zmodyfikowałem. Żeby chrzan nie był suchy, warto mielić do naczynka z niewielką ilością wody z sokiem cytryny lub kilkoma łyżeczkami octu. Na 4 duże korzenie chrzanu dałem 1/2 szklanki wody zmieszanej z sokiem z małej cytryny. W sklepie wybierajcie tylko twarde korzenie chrzanu - dość ciężko się uciera ale oczywiście jest smaczniejszy.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:38:42 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Pasta chili

Zapowiada się znakomicie. Je jestem trochę leniwy więc wszystko do blendera i gotowe, przyznam, że nigdy nie dodawałem miodu i kolendry - tylko ocet, oliwa, sól pieprz, czosnek, cukier no i papryczki - do blendera, a potem do słoiczka. Regularnie dodaję pastę tego typu do wszystkich możliwych potraw.
Pozdrawiam
Voytek

2014-01-22 14:00:26 - Dodany przez !kara boch - Dodany do przepisu Ciasto na naleśniki

jest pyszne

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne