Naleśniki są uniwersalnym daniem znanym na całym świecie. Są jedzone zarówno w Azji, Europie jak i Ameryce Południowej. Mogą być zjadane na słodko i słono, stanowić posiłek sam w sobie, lub też być składową potrawy.
Pomimo, iż skład może się różnić w poszczególnych rejonach globu, to najważniejsze jest ciasto. To od ciasta na naleśniki zależy jak będzie się smażył, wyglądał, a wreszcie smakował naleśnik.
Podany przepis na ciasto można wzbogacać o dowolne produkty, np. posiekana natkę pietruszki, cynamon, kakao, imbir, czy skórkę otartą z cytrusów.
Receptura została dodana w dniu: 29.01.2013
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2885 odwiedzających!
Bon Appétit!
Mąkę przesiewam z solą. Jajka miksuję z mlekiem, dodaję mąkę, a na koniec wodę. Miksuję, aż się składniki połączą i nie będzie grudek. Następnie odstawiam na kilka minut, aby w cieście 'zawiązał’ się gluten. Ciasto na naleśniki, które 'odpocznie’ moim zdaniem znacznie lepiej się smaży.
Następnie podgrzewam patelnię, spryskuję olejem (lub smaruję silikonowym pędzelkiem) i odmierzając średnią filiżanką lub małą chochlą porcje ciasta smażę naleśniki z obu stron.
Zamiast oleju można użyć masła, smalcu, słoniny, oleju z orzeszków ziemnych lub kukurydzianego.
Takie naleśniki doskonale nadają się do nadziewania farszami, sakiewek, krokietów, podsmażania i zapiekania. Można je podawać z owocami, dżemem, bitą śmietaną, czy też surówkami warzywnymi.
W zależności od nadzienia można serwować je z sosem czekoladowym, pomidorowym, cebulowym, mięsnym lub grzybowym.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta