Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Ciasto na naleśniki

Dodany przez

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 20min.
Czas przygotowania: 5 min.
Czas pieczenia: 15 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 6914

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Naleśniki są uniwersalnym daniem znanym na całym świecie. Są jedzone zarówno w Azji, Europie jak i Ameryce Południowej. Mogą być zjadane na słodko i słono, stanowić posiłek sam w sobie, lub też być składową potrawy.

Pomimo, iż skład może się różnić w poszczególnych rejonach globu, to najważniejsze jest ciasto. To od ciasta na naleśniki zależy jak będzie się smażył, wyglądał, a wreszcie smakował naleśnik.

Podany przepis na ciasto można wzbogacać o dowolne produkty, np. posiekana natkę pietruszki, cynamon, kakao, imbir, czy skórkę otartą z cytrusów.

Zdjęcia

Ciasto na naleśniki

Ciasto na naleśniki

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

do smażenia

Jak zrobić Ciasto na naleśniki?

Mąkę przesiewam z solą. Jajka miksuję z mlekiem, dodaję mąkę, a na koniec wodę. Miksuję, aż się składniki połączą i nie będzie grudek. Następnie odstawiam na kilka minut, aby w cieście 'zawiązał' się gluten. Ciasto na naleśniki, które 'odpocznie' moim zdaniem znacznie lepiej się smaży.

Następnie podgrzewam patelnię, spryskuję olejem (lub smaruję silikonowym pędzelkiem) i odmierzając średnią filiżanką lub małą chochlą porcje ciasta smażę naleśniki z obu stron.

Zamiast oleju można użyć masła, smalcu, słoniny, oleju z orzeszków ziemnych lub kukurydzianego.

Takie naleśniki doskonale nadają się do nadziewania farszami, sakiewek, krokietów, podsmażania i zapiekania. Można je podawać z owocami, dżemem, bitą śmietaną, czy też surówkami warzywnymi.

W zależności od nadzienia można serwować je z sosem czekoladowym, pomidorowym, cebulowym, mięsnym lub grzybowym.

Do przepisu na: Ciasto na naleśniki

!kara boch#

!kara boch

2014-01-22 14:00:26

jest pyszne

!Tara#

!Tara

2013-02-03 15:23:27

Bardzo prosty, szybki przepis na naleśniki. Dokładnie taki sam stosuję od lat i moje dzieci są zadowolone z pysznych, puszystych naleśników.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-09-26 10:26:41 - Dodany przez !pytam - Dodany do przepisu Babka piaskowa cytrynowa

wyjdzie z tego babka piaskowa cytrynowa z olejem? bo nie mam masla ani margaryny w domu, pzdr. F.

2014-09-25 19:54:22 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

Rosia,
ale w jakiej formie ma być ta potrawa? coś jak paluszki rybne, czy same filety w cieście naleśnikowym?

Do paluszków rybnych potrzebujesz panierki, ale jeśli nie chcesz klasycznie w mące, jajku i bułce tartej to dodaj 2 łyżki mąki do ciasta naleśnikowego (bedzie bardziej gęste, więc nie będzie spływało z ryby), przypraw ziołami włoskimi (bazylia, oregano, tymianek), kawałki ryby posyp solą i pieprzem i zanurzaj w cieście naleśnikowym i kładź na rozgrzany olej

2014-09-25 19:47:45 - Dodany przez !Rosia - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

Hej agatta


czy nadaje się to ciasto naleśnikowe do ryby? Próbuję zrobić rybę w cieście i nie wiem jakiego ciasta użyć. proszę o odp!

2014-09-25 19:38:57 - Dodany przez !MilosnikBigosu - Dodany do przepisu Bigos

Bigos, potrawa biedaków a dziś to podstawowe danie kuchni polskiej. Uwielbiam robić na każdą imprezę. Wszystkiego dodaję po trochu i resztki, boczek, świeże mięso, kiełbasa.

W mojej rodzinie robimy bigos z kapusty świeżej i kiszonej, w rodzinie żony robiło się tylko z kwaszonej.

2014-09-25 19:36:43 - Dodany przez !Anita - Dodany do przepisu Surówka Coleslaw

Surówka Coleslaw to ulubiona sałatka męża - pełna majonezu, który tworzy gęsty sos, kapusta która sprawia, że każdy kęs jest chrupiący... to idę robić ;)

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne