Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Ciasto na naleśniki z pianą

Dodany przez

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas smażenia: 20 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 454082

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 29 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Naleśniki z pianą są delikatniejsze niż naleśniki tradycyjne. Dzięki ubitej pianie są grubsze i bardziej puszyste.

Znakomicie nadają się do deserów jak i do dań wytrawnych.

Jeśli naleśniki są jedzone na słono, to można do ciasta dodać np. granulowany czosnek, szczyptę curry, lub posiekane zioła.

Zdjęcia

Naleśniki z pianą są <b>delikatniejsze</b> niż naleśniki tradycyjne. Dzięki ubitej pianie są grubsze i bardziej <b>puszyste</b>. <br/><br/>Znakomicie nadają się do <b>deserów</b> jak i do dań wytrawnych. <br/><br/>Jeśli naleśniki są jedzone na słono, to można do ciasta dodać np. granulowany <b>czosnek</b>, szczyptę curry, lub posiekane <b>zioła</b>.

Składniki

do smażenia

Jak zrobić Ciasto na naleśniki z pianą?

Oddzielam białka i żółtka. Do przesianej mąki dodaję mleko, żółtka, sól i cukier. Mieszam, aż masa będzie gładka. Odstawiam na 15 minut.

W międzyczasie ubijam białka na sztywno i delikatnie łączę z ciastem (nie należy tego robić energicznie, ani zbyt dokładnie, gdyż piana opadnie).

Na patelnię wrzucam odrobinę masła, wlewam ciasto, aby przykryło dno patelni i smażę na średnim ogniu 3 minuty. Delikatnie przewracam na druga stronę i smażę około 1 minuty.
Komentarze

Do przepisu na: Ciasto na naleśniki z pianą

ewas135#

ewas135

2012-03-30 11:15:38

Bardzo lubię naleśniczki.

!n bhf#

!n bhf

2012-01-03 14:55:25

dobre

!emi#

!emi

2011-11-07 17:08:25

Uwielbiam naleśniki na słodko, z tego przepisu wyszły genialne!! :)

!ewa#

!ewa

2011-09-20 12:59:27

a co zrobic zeby nie były twarde

!Margi#

!Margi

2011-08-29 18:40:14

Ja dodaję zawsze troszeczkę proszku do pieczenia i też wodę gazowaną zamiast zwykłej, są puszyste i pyszne. Czasami zamiast wody piwo, są wtedy delikatne i bardzo smaczne, do tego powidła jabłkowe i jogurt naturalny pyszności.

!Marta#

!Marta

2011-08-24 20:39:21

Zamiast zwykłej wody ja zawsze dodaję wodę gazowaną - naleśniki wychodzą wtedy bardzo chrupiące :) Pyyycha :)

!ja..#

!ja..

2011-08-15 15:47:54

mąka pszenna

!Mefisto#

!Mefisto

2011-08-08 14:48:22

zamiast wody dajcie colę przepis sprawdzony od lat tak robię i wszystkim smakuje

!Justyna#

!Justyna

2011-08-08 14:31:23

Mi wyszło zdecydowanie za gęste, dolałam jeszcze tak na oko pół szklanki mleka i pół szklanki wody. Z całego przepisu wyszło mi 10 naleśników.

!ziomek#

!ziomek

2011-08-01 11:54:59

zahebiste te nalesniki :DDDD

!Dawid#

!Dawid

2011-07-20 23:37:01

Jeżeli chodzi o to jaką mąkę najlepszą będzie Przenna nastepna odpowiedz czy bez mleka ? hmmm wydaje mi się że smak bedzie typu zaklepka. Skrobia ziemniaczana ? Odradzam całkowicie

!Maciej#

!Maciej

2011-07-20 18:02:20

kukurydziana... :-)

!Maciej#

!Maciej

2011-07-20 18:00:55

Najlepsze sa nalesniki z marmoladą z czarnej pożeczki, powidlami sliwkowymi, marmolada truskawkowa, szpinakiem, twarogiem. Wszelkie dodatkituczace, SIO!

!aga#

!aga

2011-07-19 20:42:30

Ja musiałam dodać jeszcze pół szklanki wody bo cisto bardzo zgęstniało, poza tym ok :)

!wiki1222222#

!wiki1222222

2011-07-15 18:31:09

NAPRAWDE LEPSZEGO PRZEPISU SIĘ NIE DAŁO WSTAWIĆ !!!!!!!

!edytkaxd#

!edytkaxd

2011-07-15 18:29:42

A CZY SIĘ DA ZROBIĆ NALEŚNIKI BEZ MLEKA :)

!johhny got his gun#

!johhny got his gun

2011-07-02 12:40:34

no wlasnie jaka maka? tradycyjnie uzywa sie przennej, a czy zamiast niej mozna uzyc make kukurydziana lub skrobie ziemniaczana? jesli tak to czy bardzo rozni sie wtedy smak od tradycyjnych nalesnikow?

!dziula#

!dziula

2011-07-01 12:07:09

a jaka mąka?

!kamilosanti #

!kamilosanti

2011-06-20 11:58:27

dobre ale i tak najlepiej na oko zrobic :)

pioge7#

pioge7

2011-06-13 06:51:02

mniam :D

!izka#

!izka

2011-06-10 16:39:07

świetny przepis...ciasto rewelacyjne :D pycha :D

lenaDTR#

lenaDTR

2011-05-31 21:02:27

Super przepis:)
Pozdrawiam

!adamasas#

!adamasas

2011-05-20 18:58:45

najlepiej robić na "oko" i mieć dobrą patelnię.
ja osobiście preferuje dość ciężką teflonową, ale z dość płaskimi brzegami, żeby łatwo było oddzielić naleśnika. i zaleta - mogę smażyć praktycznie bez oleju, wtedy są takie dobre i chrupkie.

!Ghrrr#

!Ghrrr

2011-05-19 18:57:42

ile dodac cukru waniliowego.? ;>

!zadowolon#

!zadowolon

2011-05-06 11:27:25

nalesniki sa boskie, na patelni wygladaja idealnie ,pozdrawiam

!milka#

!milka

2011-05-03 21:44:53

przepis super tylko faktycznie jak na 2 szklanki mąki to mało mleka bo za gęste wyszło. dolałam jeszcze i w sumie wyszło 2 szklanki mleka i troche więcej jak pół wody :) naleśniki wyszły pyszne :)

!julai#

!julai

2011-04-15 16:01:03

dobre dobre;*

!James Bond#

!James Bond

2011-04-11 19:05:29

Good moring I'm James Bond I like your pancake

!jqntdmh#

!jqntdmh

2011-04-11 19:04:05

nukosoniki lubo kina sikoscn iauis isya jsoe js ajushe ajske sdujne skaoiNJS ajsie dooewusweew

malg0kolczyk0wnia#

malg0kolczyk0wnia

2011-04-08 09:16:19

ja dodaję wodę gazowaną zamiast zwykłej, szczyptę proszku do pieczenia i szczyptę cukru - ładnie się wtedy rumienią. Jeśli planuję zrobić je na słodko dodaję cukier wanilinowy maja wtedy piekny aromat ;D

!Daria Łódź#

!Daria Łódź

2011-03-30 14:57:01

Przepis jest ok;) I nic sie nie przywiera i nie przypala :) Wystarczy zamiast nasmarownej patelni słoniną dodać z dwa trzy takie chlusty niewielkie oleju do ciasta i piec na czyste patelni ;) I jest super! ;))

!madziaaa:p#

!madziaaa:p

2011-03-17 14:05:09

zabardzo sie przypiekały lepiej jest dać mniej mleka a więcej wody..
a po za tym wyszły super:P

!uhol#

!uhol

2011-03-06 18:23:30

Szanowna Pani Tereso!
Na wstępie mej wiadomości chciałbym podziękować gdyż zamieszczony przepis wprowadził wiele radości do domu i żołądka mojego.
Zwracam uwagę, że jako kompletny laik w rzemiośle kuchennym, zmuszony głodem a zainspirowany Pani przepisem popełniłem powyższe naleśniki.
Niestety w moim przypadku, kierując się wszelkimi prawidłami tutaj zamieszczonymi, ciasto nadal było dość gęste. Problem udało się rozwiązać dopiero po dodaniu kolejnej szklanki mleka.
Pozdrawiam w szczególności Panią a także całą ekipę gwiazdywkuchni.pl życząc wielu kulinarnych sukcesów i spełnienia marzeń z tym związanych.

!Kuchcik mały#

!Kuchcik mały

2011-02-23 11:32:49

Naleśniki świetne, wyszło ich ze 12 więc wnioskuję, że porcja to 2:) Łyżka oleju do ciasta to dobry pomysł, ja dodałem jeszcze paprykę ostrą (dużo) i są rewelacyjne, polecam.

!olcia#

!olcia

2011-02-21 10:46:22

Jestem pod wrażeniem! Naleśniki przepyszne:)

!Mlody_kucharz #

!Mlody_kucharz

2011-02-11 13:55:13

jak przywiera to dodać troche oleju ;)
Ja osobiscie wole dać więcej jajek są bardziej puszyste;)
POZDRAWIAM

!ania#

!ania

2011-01-16 22:05:22

Programy Pani bardzo sa interesujace jak rowniez stronka ale mam prosbe do kamerzysty aby w czasie programu na antenie staral sie pokazac co pani wykonuje a nie pania.Ja wiem ze pani jest atrakcyjna kobieta ale bardzo nam zalezy na sposobie wykonania danej potrawy czy ciasta.z powazaniem

!patelenka#

!patelenka

2011-01-16 13:30:05

Mniej mleka a więcej wody i wychodzą super

!kati#

!kati

2010-12-24 07:57:39

Przywierały, bo za duży w nich mleka - przypalało się.

!krzysztof#

!krzysztof

2010-12-20 20:07:23

a to mój przpis na naleśniki;2jajka całe,1 szkl mleka,2 szkl wody,około 3 szkl mąki,szczypta soli.Ciasto musi być lejące,naleśniki są pyszne,lekkie i puszyste.Smaże na oleju na patelni 24 cm nalewając łyżką wazową ciasto wtedy wszystkie naleśniki są tej samej grubości.

onana#

onana

2010-12-03 20:04:33

Ja do ciasta oprócz gazowanej wody dodaję ze 3 łyżki oleju.

!smakosz#

!smakosz

2010-11-13 00:25:12

niezły przepis ale wychodzą bardzo twarde nalesniki i ciezko rozlewac mase na patelnii. Dodanie więcej wody i mleka zdecydowanie pomogło przepisowi. Ja daję piwo zamiast wody sa ponoć pulchniejsze ;)

!Mizu#

!Mizu

2010-11-05 12:31:54

super przepis ;)

!Monika#

!Monika

2010-10-27 15:25:51

ja dodaję do naleśników budyń śmietankowy wtedy dopiero wychodzą pyszne

!krynia#

!krynia

2010-10-16 14:09:24

dodaję odrobinę masła,nie muszę smarować patelnię smalcem

!kuchcik#

!kuchcik

2010-10-14 12:15:12

ja dodaję jeszcze odrobinę proszku do pieczenia i jeśli naleśniki będą na słodko to również cukier waniliowy do ciasta. Oczywiście więcej mleka, ciasto musi być konsystencji śmietany.

!młoda żona#

!młoda żona

2010-10-02 21:59:35

nalesniki z tego przepisu przywieraly do patelni, zastanwiam sie dlaczego?

!Bożenna#

!Bożenna

2010-10-02 14:01:22

Ja do naleśników zamiast zwykłej wody dodaję wodę gazowaną

!henio#

!henio

2010-09-30 00:03:04

Za malo plynu w tym przepisie ... wychodza za twarde

!smakosz#

!smakosz

2010-09-28 18:12:40

ten przepis jest rewelacyjny podwoiłam proporcje wyszło lux pierwszy raz zajadła sie cała rodzina z wielkim podziwem dzięki

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne