Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Ciasto na makaron, łazanki

Dodany przez

Gr4zyna Gr4zyna

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Data dodania: 2008-03-28

Wyświetlenia: 17667

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 4 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Ciasto na makaron, łazanki
Ciasto na makaron, łazanki

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

Sposób przyrządzenia

Z przesianej mąki, jajek i wody zagnieść ciasto. Podzielić je na części, każdą rozwałkować bardzo cienko i pozostawić do przesuszenia. Każdy placek zwinąć w rulon i kroić drobno (na makaron) lub w paski o szerokości l cm i w poprzek na kwadraciki (na łazanki). Gotować we wrzącej, osolonej wodzie.

Zobacz wszystkie (6)

Komentarze

Do przepisu na: Ciasto na makaron, łazanki

!Agata#

!Agata

2012-10-12 09:46:27

Twardy

mkmadzia#

mkmadzia

2010-10-24 21:32:46

zrobilam z przepisu, i polecam, rewelacja

!ELA#

!ELA

2010-10-13 11:07:12

BĘDZIE Łtwiej i szybciej gdy jajko roztrzepane odrazu z wodą a potem zarabiać można początkowo nożem a potem rękami

!czerniakela#

!czerniakela

2010-01-30 12:22:04

Ach i suszyć na ściereczkach, bo się ciasto przyklei i porwie przy odrywaniu

!czerniak ela#

!czerniak ela

2010-01-30 12:19:00

Cieniutko, to na jakieś 2 mm. I nie zawracajcie sobie głowy zwijaniem w rulony, bo i tak sie sklei. Lepiej pociąć placek na stolnicy w drobniutką szachownicę.Acha, przed pocięciem posypcie mąką, bo inaczej - jeden wielki kluch. i po pocięciu poczekac ok 10 min. - niech przeschnie -sprawdzone we własnej kuchni. Elka

monika4#

monika4

2009-07-30 22:44:01

Najgorzej to jest go wałkować tak cieniutko, ale warto ponieważ bardzo dobry.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-05-05 11:11:54 - Dodany przez !gosc - Dodany do przepisu Śledzie surowe w zalewie

super zalewa, sledzie paluszki lizac!

2014-04-15 09:59:24 - Dodany przez asia5288 - Dodany do przepisu Karkówka po chłopsku

Karkówka pysznaaaaa.....tak się najadłam że ruszać się nie mogłam :) Bardzoooo polecam!

2014-04-13 16:50:20 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Makowiec na kruchym cieście (u mnie w domu nazywany "Mazurkiem makowym")

Sorki, że dopiero teraz odpowiadam. Moja mama piecze właśnie takie proporcje w prodiżu - blachy nigdy nie mierzyłem - wiesz jak będzie cieńsza warstwa maku lub ciasta, to też będzie OK. Czas pieczenia i tak sprawdzasz patykiem.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:47:24 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Chrzan Tarty Tradycyjny

W tym roku ponownie sięgnąłem do tego przepisu, ale go lekko zmodyfikowałem. Żeby chrzan nie był suchy, warto mielić do naczynka z niewielką ilością wody z sokiem cytryny lub kilkoma łyżeczkami octu. Na 4 duże korzenie chrzanu dałem 1/2 szklanki wody zmieszanej z sokiem z małej cytryny. W sklepie wybierajcie tylko twarde korzenie chrzanu - dość ciężko się uciera ale oczywiście jest smaczniejszy.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:38:42 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Pasta chili

Zapowiada się znakomicie. Je jestem trochę leniwy więc wszystko do blendera i gotowe, przyznam, że nigdy nie dodawałem miodu i kolendry - tylko ocet, oliwa, sól pieprz, czosnek, cukier no i papryczki - do blendera, a potem do słoiczka. Regularnie dodaję pastę tego typu do wszystkich możliwych potraw.
Pozdrawiam
Voytek

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne