Przepis na Ciasto Jeżyk

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
21115
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Ciasto Jeżyk?

Białka ubić, dodać cukier i ubijać aż się rozpuści. Następnie dodać żółtka. Na koniec wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao (po wsypaniu mąki zmniejszyć obroty miksera). Biszkopt piec w temp. 160oc przez ok. 30 min. Ja podzieliłam składniki na pół i upiekłam dwa biszkopty w blaszce o wym. 24×39 cm. , a po upieczeniu każdy przekroiłam na dwa blaty. Po wystudzeniu przekroić biszkopty i wykroić kształt jeża. Na dużego jeża potrzebne są 4 blaty, a na małego 3. Wielkość jeży jest uzależniona od wielkości talerza, na którym je umieścimy. Połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać mąkę z budyniem i żółtkami i wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń. Masło utrzeć i dodawać porcjami wystudzony budyń. Biszkopty nasączyć (ja nasączam sokiem z cytryny, rozcieńczonym wodą) i przełożyć kremem. Do pozostałego kremu dodać kakao i dokładnie wymieszać. Pokryć kremem wierzch i boki biszkoptów, formując kształt jeża. Udekorować ryżem i cukierkami. A następnie galaretkę pokrojoną w piórka na około jeża.

Podobne przepisy

Masa jogurtowo serowa

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-12-08

Dodany przez: netha

Kategoria: Ciasta

Ciasto kremowe

Ile porcji: 15

Czas przyrządzenia: 75 min.

Data dodania: 2022-10-14

Dodany przez: enia

Kategoria: Ciasta

Ciasto Zebra

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-06-29

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Ciasto z Kubusiem

Ile porcji: 32

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-03-17

Dodany przez: ilka_86

Kategoria: Ciasta

Ucierane ciasto ze śliwkami

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-09-24

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Słodki „Salceson”

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-05-03

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta