Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Ciasto drożdżowe na paszteciki

Dodany przez

ondrasz ondrasz

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Data dodania: 2008-03-28

Wyświetlenia: 11872

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 7 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Dodaj swoje zdjecie

Składniki

Jak zrobić Ciasto drożdżowe na paszteciki?

Drożdże rozmieszać z 4 łyżkami mąki, cukrem, mlekiem, odstawić w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie dodać rozmącone jajo, resztę mąki, posolić. Wyrobić ciasto łyżką, potem ręką aż będzie gładkie Wlać stopiony tłuszcz i jeszcze wyrabiać parę minut. Oprószyć ciasto mąką i postawić przykryte do wyrośnięcia. Gdy dwukrotnie zwiększy swoją objętość, wyłożyć na stolnicę i rozwałkować prostokąt o grubości 1 cm. Nałożyć nadzienie i rozsmarować, zwinąć jak struclę, zlepić wzdłuż boku prostokąta. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte paszteciki posmarować jajem, układać na blasze wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką, piec w dobrze rozgrzanym piekarniku. Z podanych proporcji otrzymuje się 25 pasztecików.

Do przepisu na: Ciasto drożdżowe na paszteciki

!Anilek#

!Anilek

2009-05-03 19:47:34

Mozna dodac rodzynki est bardzo smaczne, polecam..

weramera#

weramera

2009-01-28 15:16:39

Margaryne zamienilam na maslo i tez bylo super dobre, polecam

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-09-18 17:16:54 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

jagodka, tak to przepis na tradycyjne naleśniki, inaczej przepis podstawowy na naleśniki :)
juz dodaję informację o tradycyjnym cieście w opisie :)

2014-09-18 17:12:40 - Dodany przez daktyl - Dodany do przepisu Sos beszamelowy czosnkowy

bernika no jak nie beszamel jak beszamel! to jakbyś wzieła chudsze mleko zamiast pełnotłustego, ponadto dodatek czosnku to już nowa wersja beszamelu ;)
ja jeszcze dodaję sok z cytryny, bo lubie :)
pozdrawiam!

2014-09-18 10:51:07 - Dodany przez !tadeusz - Dodany do przepisu Sos pomidorowy z koncentratu

a ja lubie ten sos pomidorowy z koncentratu do kopytek, zwłaszcza odsmażanych, bo takie są najlepsze

2014-09-18 10:49:56 - Dodany przez !jagodka - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

czy te naleśniki to przepis na ciasto tradycyjne? na lekzje z gotowania mam znaleść przepis na ciasto tradycyjne, prosze o odpowiedz

2014-09-18 10:46:52 - Dodany przez !testownik - Dodany do przepisu Fasolka po bretońsku

mam pytanie - czy wyjdzie fasolka po bretońsku na żeberkach? kiedy i jak dodać żeberka? robić jakąś większą ilość sosu niz do boczku i kiełbasy? lepsza wyjdzie z żeberek świeżych czy wędzonych? a może żeberka ugotować, albo upiec?

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne