Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Ciasto bardzo czekoladowe

Dodany przez

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 50min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 90 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 6310

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Przepyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto bardzo czekoladowe. Doskonałe połączenie czekolady i kakao, daje efekt jak na zdjęciu. Można je podawać z lodami, kremem z serka mascarpone lub bita śmietaną.

Zachwyca absolutnie każdego, kto je spróbuje. Jest doskonałe w każdym momencie, czy to na podwieczorek, deser, chandrę, czy świętowanie sukcesu. Polecam!

Zdjęcia

Przepyszne, wilgotne i aromatyczne <b>ciasto bardzo czekoladowe</b>. Doskonałe połączenie czekolady i kakao, daje efekt jak na zdjęciu. Można je podawać z lodami, kremem z serka mascarpone lub bita śmietaną.<br/><br/>Zachwyca absolutnie każdego, kto je spróbuje. Jest <b>doskonałe</b> w każdym momencie, czy to na podwieczorek, deser, chandrę, czy <b>świętowanie sukcesu</b>. Polecam!

Składniki

  • czekolada gorzka 100 gram
  • masło 100 gram
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
  • woda 1/4 szklanki
  • soda 1 szczypta
  • mąka 1/2 szklanki
  • cukier brazowy jasny 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • kakao 2 łyżki
  • jajka średnie 2 sztuki
  • kwaśna śmietana 4 łyżki
  • rum 2 łyżki

polewa

do formy

Jak zrobić Ciasto bardzo czekoladowe?

Do garnuszka wlewam wodę, dodaję masło, połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewam i mieszam do rozpuszczenia.

Lekko studzę, dodaję cukier, mąkę wymieszana z sodą i proszkiem, kakao oraz kawę. Jajka mieszam ze śmietaną i rumem, wlewam do masy i mieszam, aż ciasto będzie jednolite.

Małą tortownice o średnicy 21 cm smaruje masłem i wysypuje bułka tartą. Przekładam masę, wyrównuje i piekę około 1,5 godziny w 140 stopniach.

Polewa:
masło rozpuszczam z mlekiem, dodaję kakao, oraz cukier puder. Mieszam i podgrzewam, aż się połączy. Lekko przestudzone ciasto polewam polewą.
Komentarze

Do przepisu na: Ciasto bardzo czekoladowe

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne