Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Ciastka ze skwarkami

Dodany przez

teressa444 teressa444

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Data dodania: 2009-08-18

Wyświetlenia: 13147

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 3 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Ciastka ze skwarkami
Ciastka ze skwarkami

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

Sposób przyrządzenia

Skwarki zmielić 2 razy przez maszynkę do mięsa z drobnym sitkiem. Zagnieść ciasto ze wszystkich produktów, ciasto powinno być dość twarde (jeśli za twarde dodać śmietany jeśli za rzadkie dodać mąki).

Ciastka robimy ze specjalnej foremki założonej na maszynkę do mięsa. Jak ktoś niema foremek do maszynki to po prostu ciasto rozwałkować i wykrawać ciastka.

Układamy na blaszce i pieczemy na złoty kolor, po upieczeniu posypujemy pudrem.

Zobacz wszystkie (4)

Komentarze

Do przepisu na: Ciastka ze skwarkami

viencela#

viencela

2011-09-09 14:00:24

Dokładnie stary przepis a jakie one pyszne, aż się ludzie dziwią jak pierwszy raz je jedzą:)Ja właśnie rozwałkowuje ciasto i korzystam z foremek, bo na taki pomysł z maszynki nie wpadłam:)
Polecam przepis

!iwona#

!iwona

2011-09-07 12:52:54

tak bardzo stary przepis ale ja robię często smalec na różne sposoby a pozostałe skwarki wykorzystuję do ciastek,

teressa444#

teressa444

2010-08-02 09:29:38

Samym smalcem jeszcze nie robiłem-ciekawa propozycja;)))

!Anna#

!Anna

2010-08-01 13:49:47

To są stare ciastka jeszcze z pradziadków inaczej sie nazywają kruche ciastka mozna podawac do kawy a zamiast skwarków to najlepszy sam smalec bez dodatków

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-04-15 09:59:24 - Dodany przez asia5288 - Dodany do przepisu Karkówka po chłopsku

Karkówka pysznaaaaa.....tak się najadłam że ruszać się nie mogłam :) Bardzoooo polecam!

2014-04-13 16:50:20 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Makowiec na kruchym cieście (u mnie w domu nazywany "Mazurkiem makowym")

Sorki, że dopiero teraz odpowiadam. Moja mama piecze właśnie takie proporcje w prodiżu - blachy nigdy nie mierzyłem - wiesz jak będzie cieńsza warstwa maku lub ciasta, to też będzie OK. Czas pieczenia i tak sprawdzasz patykiem.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:47:24 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Chrzan Tarty Tradycyjny

W tym roku ponownie sięgnąłem do tego przepisu, ale go lekko zmodyfikowałem. Żeby chrzan nie był suchy, warto mielić do naczynka z niewielką ilością wody z sokiem cytryny lub kilkoma łyżeczkami octu. Na 4 duże korzenie chrzanu dałem 1/2 szklanki wody zmieszanej z sokiem z małej cytryny. W sklepie wybierajcie tylko twarde korzenie chrzanu - dość ciężko się uciera ale oczywiście jest smaczniejszy.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:38:42 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Pasta chili

Zapowiada się znakomicie. Je jestem trochę leniwy więc wszystko do blendera i gotowe, przyznam, że nigdy nie dodawałem miodu i kolendry - tylko ocet, oliwa, sól pieprz, czosnek, cukier no i papryczki - do blendera, a potem do słoiczka. Regularnie dodaję pastę tego typu do wszystkich możliwych potraw.
Pozdrawiam
Voytek

2014-01-22 14:00:26 - Dodany przez !kara boch - Dodany do przepisu Ciasto na naleśniki

jest pyszne

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne