Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Ciasteczka z masłem orzechowym

Dodany przez

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 10 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2769

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Pyszne ciasteczka z masłem orzechowym, dla dorosłych i dla dzieci, a zwłaszcza dla fanów masła orzechowego. Kruche, bardzo chrupiące na zewnątrz z miękkim środkiem, ciągnącym się niemal jak krówka ciągutka :) Zachwycają absolutnie każdego, łatwe w przygotowaniu oraz co ważne szybko się je piecze :) Wg gustu można masło orzechowe gładkie zastąpić chrupiącym - crunchy, albo zamienić na masło z nerkowców, orzechów laskowych bądź migdałów.

Zdjęcia

Pyszne <b><i>ciasteczka z masłem orzechowym</i></b>, dla dorosłych i dla dzieci, a zwłaszcza dla fanów masła orzechowego. Kruche, bardzo <b>chrupiące</b> na zewnątrz z miękkim środkiem, ciągnącym się niemal <b>jak krówka ciągutka</b> :) Zachwycają absolutnie każdego, łatwe w przygotowaniu oraz co ważne <b>szybko</b> się je piecze :) Wg gustu można masło orzechowe gładkie zastąpić chrupiącym - crunchy, albo zamienić na masło z nerkowców, orzechów laskowych bądź migdałów.

Składniki

  • mąka pszenna 1 szklanka
  • cukier brązowy 1 szklanka
  • sól 1 szczypta
  • soda oczyszczona 0,5 łyżeczki
  • jajko 1 sztuka
  • masło 125 gram
  • masło orzechowe gładkie 125 gram
  • esencja waniliowa 1 łyżeczka

Jak zrobić Ciasteczka z masłem orzechowym?

Miękkie masło zmiksować z cukrem na puch. Dodać jajko, esencję waniliową, masło orzechowe i ponownie zmiksować. Mąkę przesiać z sola i soda i dodać do maślanej masy. Wymieszać dokładnie. Na blachę wyłożoną papierem nakładać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczać widelcem, aby uzyskać 'kratkę'. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec do 10 minut. Pozostawić do ostygnięcia i zdejmować szpatułką.
Komentarze

Do przepisu na: Ciasteczka z masłem orzechowym

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne