Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Ciasteczka czekoladowo-miętowe Nigelli Lawson

Dodany przez

Ile porcji: 25

Łączny czas przyrzadzenia: 17min.
Czas przygotowania: 5 min.
Czas pieczenia: 12 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 3852

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Pyszne ciasteczka o słodkim, dzięki czekoladzie i kakao smaku, oraz bardzo orzeźwiające, dzięki miętowemu lukrowi. Szybko się je robi, a jeszcze szybciej znikają z talerza.

Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Przepis pochodzi z książki Nigella Ekspresowo, autorką oczywiście jest Nigella Lawson :)

Zdjęcia

<b>Pyszne ciasteczka</b> o słodkim, dzięki czekoladzie i kakao smaku, oraz bardzo <b>orzeźwiające</b>, dzięki miętowemu lukrowi. Szybko się je robi, a jeszcze szybciej znikają z talerza. <br/><br/>Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Przepis pochodzi z książki <b>Nigella Ekspresowo</b>, autorką oczywiście jest <b>Nigella Lawson</b> :)

Składniki

  • miękkie masło 100 gram
  • cukier brązowy 150 gram
  • ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
  • jajko 1 sztuka
  • mąka 150 gram
  • kakao 35 gram
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • czekolada gorzka 200 gram

polewa

  • cukier puder 75 gram
  • kakao 1 łyżka
  • wrzątek 2 łyżki
  • ekstrakt migdałowy 1/4 łyżeczki

Jak zrobić Ciasteczka czekoladowo-miętowe Nigelli Lawson?

Nastawiam piekarnik na 180 stopni.

Czekoladę siekam na małe kawałki.

Miękkie masło i cukier ucieram, aż cukier się rozpuści, dodaję jajko, oraz ekstrakt waniliowy. W oddzielnej misce łącze mąkę, kakao, oraz proszek do pieczenia. Wsypuje do maślanej masy i miksuję, aż się składniki połączą. Na koniec dodaje czekoladę i mieszam.

Blachę wykładam papierem do pieczenia. Łyżka nakładam porcje ciasta w odstępach, gdyż ciasteczka zwiększają objętość w trakcie pieczenia.

Piekę 12 minut.

W tym czasie robię miętową polewę - mieszam kakao z cukrem pudrem, dodaje ekstrakt miętowy i wrzątek - ucieram, aż stanie się płynne. Jeśli potrzeba podgrzewam (tak robi Nigella).

Ciasteczka wykładam na kratkę, podkładam pod kratkę papier i polewam polewą. Odstawiam do ostygnięcia.

Mi z tej ilości wychodzi 25 ciasteczek, Nigella podaje w książce 26.
Komentarze

Do przepisu na: Ciasteczka czekoladowo-miętowe Nigelli Lawson

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne