Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Churros

Dodany przez

Ile porcji: 2

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas smażenia: 15 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 9756

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Churros to przepyszny deser hiszpański. Czasami porównywane są do polskich pączków, jednak zaparzane ciasto ma zupełnie inny smak niż drożdżowe. Najpyszniejsze churros to te, ze zwykłych, hiszpańskich barów z ceratą, gdzie jadają lokalsi, ale te robione w domu śmiem twierdzić że smakują prawie idealnie :) Polecam!

Zdjęcia

<b><i>Churros</i></b> to przepyszny deser hiszpański. Czasami porównywane są do polskich pączków, jednak zaparzane ciasto ma zupełnie inny smak niż drożdżowe. Najpyszniejsze churros to te, ze zwykłych, hiszpańskich barów z ceratą, gdzie jadają lokalsi, ale te robione w domu śmiem twierdzić że smakują prawie idealnie :) Polecam!

Składniki

  • mąka 1 i 1/8 szklanki
  • jajko 2 szt
  • woda 240 ml
  • sól 1 szczypta
  • cukier brązowy 2 łyżki
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • olej do smażenia 300 ml
  • masło 50 gram
  • ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka

Jak zrobić Churros?

Zagotowujemy w garnku wodę z solą, cukrem i masłem. Do wrzątku wsypujemy mąkę wymieszaną z cynamonem i dodajemy ekstrakt z wanilii i intensywnie mieszamy, żeby nie było grudek, chwilę zaparzamy ciasto ucierając drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia.

Odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy jajka i dokładnie mieszamy całość mikserem. Masa nieco się rozluźni, ale w dalszym ciągu będzie pozostawała dosyć gęsta.

W szerokim rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, masę wkładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki i gdy tłuszcz jest już rozgrzany wyciskamy prosto do niego kawałki ciasta długości kilkunastu centymetrów i smażymy na złoto.

Gotowe odsączamy na papierowych ręcznikach.

Churros posypujemy cukrem pudrem lub drobnym ciemnym cukrem ewentualnie z dodatkiem cynamonu. Pyszne.
Komentarze

Do przepisu na: Churros

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne